Pred dvema letoma je Jaka Blažič na EuroBasketu igral dobrih 16 minut na tekmo, lani na svetovnem prvenstvu pa le osem. Foto: Aleš Fevžer
Pred dvema letoma je Jaka Blažič na EuroBasketu igral dobrih 16 minut na tekmo, lani na svetovnem prvenstvu pa le osem. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič
Za Zvezdo je ena najuspešnejših sezon v klubski zgodovini, Blažič pa z drugo polovico, kar se tiče individualnih predstav, ne more biti zadovoljen. Foto: Crvena zvezda Telekom

Ko se zbere reprezentanca, so na začetku vedno dobri občutki, ko vidiš fante, ki jih že dolgo nisi. Med sezono je vsak v svojem klubu in enostavno nimaš veliko stika z vsemi. Ko se začne, si najprej malce podelimo izkušnje iz pretekle sezone. Zagotovo je lepo, smo pa vsi prišli sem z enim ciljem, da čim bolje zastopamo Slovenijo.

Jaka Blažič
V letošnji sezoni je v Evroligi v povprečju dosegal dobrih devet točk na tekmo, v Ligi ABA nekaj manj kot osem, v srbskem prvenstvu pa le šest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Namreč od košarkarjev, ki so potrdili sodelovanje na prvenstvu, so trenutno le trije odigrali več prvenstev kot Blažič, dva pa sta tudi nastopila na dveh. V letošnji pomlajeni in oslabljeni ekipi se nekateri prvič srečujejo s člansko reprezentanco in sistemom Jureta Zdovca. Kot pravi Blažič, imajo mlajši letos lepo priložnost za dokazovanje, izkušenejši pa jim bodo ob tem tudi pomagali, da bo selektor lahko sestavil kompaktno ekipo.

Lani se Blažič v tem Zdovčevem sistemu ni najbolje znašel in tako je bila njegova minutaža na svetovnem prvenstvu precej nizka, verjetno pa, če ne bi prišlo do poškodbe Erazma Lorbka, Blejec sploh ne bi odpotoval v Španijo. Po premisleku in analizi Blažič ve, kaj je bilo narobe, in se bo letos akcije lotil nekoliko drugače: "Zagotovo bo letos lažje. Lani sem prvič sodeloval z Zdovcem. Določene stvari sem tudi delal po svoje in morda tudi zaradi tega imel manjšo minutažo. Po prvenstvu sem analiziral, zakaj se je to zgodilo in kako bi v naslednji akciji drugače pristopil. Zagotovo bomo zaradi določenih odpovedi, za katere je tudi meni žal, da so se zgodile, imeli določeni igralci večje vloge. Vse pa je odvisno od selektorja, saj bo on tisti, ki bo poslal igralce, ki jim zaupa, na parket. Vsi imamo enake možnosti in videli bomo, kdo bo vodil jedro, ki bo vodilo reprezentanco."

V pretekli sezoni z Zvezdo osvojil tri lovorike
Podobno je premišljeval in analiziral tudi po koncu klubske sezone, ki jo je dobro začel in veliko igral, minutaža pa se je v drugi polovici zmanjšala, obenem pa tudi ni igral več tako pomembne vloge. "Imam ljudi, ki jim zaupam. Pomagali so mi s pogovorom. Kdaj je treba malce prečistiti glavo. Pride do nasičenosti in treba je zbistriti misli," je dejal in pristavil: "Sezona je bila zelo dolga. Mislim, da vem, zakaj se je to zgodilo. Po sezoni sem imel čas, da razmislim in se pogovorim z določenimi ljudmi. Vesel sem, da moje igre ob koncu sezone niso vplivale na rezultat ekipe. Mislim, da je bila to zame pomembna šola, ki mi bo koristila za naslednje leto, ko bom vedel, kako v določenih situacijah odreagirati. Kot sem rekel, to se hitro pozabi, saj smo vsi profesionalci. Treba se je "resetirati" in potem začeti na novo."

196 centimetrov visoki branilec ima, kar se tiče klubskih uspehov, za seboj najuspešnejšo sezono med vsemi reprezentanti, saj je s Crveno zvezdo osvojil kar tri lovorike. Rdeče-beli so bili prvič najboljši v Ligi ABA, po 17 letih postali srbski prvaki, obenem pa so dvignili še srbski pokal in zaigrali v Top 16 Evrolige. Kot rečeno, je v prvi polovici sezone Blažič odigral ključno vlogo, v drugi polovici pa ni bil tako uspešen: "Na koncu so najpomembnejši rezultati ekipe. Tako se tudi pozabijo slabše igre posameznikov. Vesel sem, da nam je končno uspelo osvojiti naslove. Osvojili smo vse, kar se da. Manjka samo še Evroliga."

Pogodba z Zvezdo še za eno sezono
Za zdaj še ni jasno, kje bo gorenjski košarkar nadaljeval kariero. Z Zvezdo, kjer po prestopu iz Olimpije igra dve sezoni, ga še veže pogodba, a lahko se zgodi, da bo zapustil Beograd. "Imam še veljavno pogodbo za eno sezono. Seveda pa ni vse odvisno od mene. Moji zastopniki se pogovarjajo s klubom in upam, da bomo našli skupni jezik," je povedal Blažič in dodal, da ne bi imel nič proti, če bi ostal v srbski prestolnici: "V Beogradu sem preživel dve lepi sezoni. Tam mi nič ne manjka. Poznam trenerjev sistem. Zdaj je podaljšal pogodbo. Ostal bi, a ni vse od mene odvisno. Tako kot jaz ima tudi klub svoje zamisli."

Blažič sicer pravi, da vsi košarkarji začenjajo v reprezentanci iz ničle, a do zdaj je že nekajkrat dokazal svojo kakovost, tudi v izbrani vrsti na EuroBasketu 2013. Če se bo prilagodil sistemu, je mogoče pričakovati nedvomno veliko večjo vlogo, saj je po odpovedih na papirju slovenska zasedba kar precej oslabljena: "Sezone so dolge in naporne, tako da je ob koncu veliko izčrpanosti in poškodb. Zato tudi pride do odpovedi, ampak vsi smo profesionalci in tu smo vsi, ki smo v tem trenutku pripravljeni igrati za Slovenijo. To je najpomembneje. Imamo dobrega selektorja, ki bo znal vse povezati v pravo ekipo, da bo konkurenčna na evropskem prvenstvu."

"Vedno je najlepše igrati pred domačimi navijači"
Še vedno ni jasno, kaj bo z Goranom Dragićem in tudi Bryantom Dunstonom. Blažič, edini reprezentant, ki je letos igral v Evroligi, se je z ameriškim krilnim centrom že dvakrat pomeril: "Dunston je odličen igralec. Dvakrat sem igral proti njemu. Izvrsten je v obrambi, svoje pa da tudi v napadu. Zelo težko je igrati proti njemu, saj ima pokrito raketo. Prodori se po navadi končajo z blokado. Zagotovo bi tak igralec Sloveniji zelo koristil. Ni realno, da pričakujemo, da bo igral. Imamo Omića, ki je lani pokazal, da lahko igra na taki ravni. Odlično je odigral svetovno prvenstvo in upam, da bo tudi letos pripravljen na to."

Blažič je barve Slovenije branil na lanskem svetovnem prvenstvu in pred dvema letoma na domačem EuroBasketu. Pred njim je tretje veliko tekmovanje, ki bo z igranjem v Zagrebu celo spominjalo na tisto, ki ga je Slovenija gostila: "Vedno je najlepše, ko igraš pred domačimi navijači. V Zagrebu lahko pričakujemo veliko število Slovencev. Že lani jih je bilo veliko v Španiji na svetovnem prvenstvu, tako da si sploh ne morem predstavljati, koliko jih bo letos, ko je prvenstvo tako blizu. Tega se vsi zelo veselimo."

Ko se zbere reprezentanca, so na začetku vedno dobri občutki, ko vidiš fante, ki jih že dolgo nisi. Med sezono je vsak v svojem klubu in enostavno nimaš veliko stika z vsemi. Ko se začne, si najprej malce podelimo izkušnje iz pretekle sezone. Zagotovo je lepo, smo pa vsi prišli sem z enim ciljem, da čim bolje zastopamo Slovenijo.