Trenerji polfinalistov Vladimir Anzulović, Jakša Vulić, Aleš Pipan in Gašper Potočnik. Foto: www.alesfevzer.com
Trenerji polfinalistov Vladimir Anzulović, Jakša Vulić, Aleš Pipan in Gašper Potočnik. Foto: www.alesfevzer.com
Krka je bila najboljša v Ligi za prvaka, v četrtfinalu pa se ji je Šenčur dostojno upiral. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Uniona Olimpije
Union Olimpija je v četrtfinalu z 2:1 izločila branilca naslova Tajfun. Foto: BoBo

V četrtfinalu ni bilo presenečenj, v polfinale so napredovale štiri najboljše ekipe Lige za prvaka. Zlatorog in Krka sta bila uspešna na dveh tekmah, Union Olimpija in Helios Suns pa sta odpor lanskih finalistov Tajfuna in Rogaške strla šele na odločilni tretji tekmi.

Od štirih polfinalistov le Zlatorog v svojih vitrinah še nima pokala za državnega prvaka Slovenije. Največ jih ima seveda Union Olimpija - 15, ki pa je brez njega od 2009 oziroma lovorike ni osvojila že od februarja 2013, ko je slavila v slovenskem pokalu. Krka se lahko pohvali s sedmimi naslovi, od tega jih je pet osvojila v zadnjih šestih sezonah. Domžalčani so bili prvaki Slovenije leta 2007, klub iz Laškega pa je v finalu državnega prvenstva nastopil trikrat.

Krka prvi favorit za nov naslov
Favoriti za naslov so košarkarji Krke, ki v zadnjem času kažejo najboljšo igro in imajo vsaj na papirju najbolj homogeno moštvo. Pod vodstvo trenerja Vladimirja Anzulovića so dobili zadnje štiri tekme in imajo vključno s finalom prednost domače dvorane. "Heliosa zagotovo ne bomo podcenjevali, saj je na zadnjih tekmah dokazal, da igra celo bolje, ko ima omejen nabor igralcev. V tej fazi tekmovanja ni popravnih izpitov, prevelika sproščenost se ti lahko hitro maščuje, zato moramo ostati zbrani in odigrati tako, kot znamo. Naš cilj je brez dvoma finale in naslov prvaka," je na novinarski konferenci povedal strateg Krke.

Helios Suns se je v polfinale uvrstil nekoliko nepričakovano, a popolnoma zasluženo, saj je kljub zdesetkanemu igralskemu kadru, ki so ga načele poškodbe, v tretji tekmi četrtfinala nadigral Rogaško. Trener Jakša Vulić se zaveda, da bo Krka trd oreh: "Za nas je uvrstitev v polfinale uspeh, zato moram igralcem še enkrat čestitati za velik boj. Krka je zagotovo velik favorit. Ima prednost domače dvorane, ima daljšo klop, kakovostnejše igralce, več izkušenj, a moji igralci so pokazali, da igrajo do zadnjega atoma moči in pričakujem, da bo tako tudi v polfinalu."

Laščani letos že trikrat ugnali zmaje
Zlatorog in Union Olimpija sta se letos srečala štirikrat, s 3:1 v zmagah pa 'vodijo' Laščani. Ljubljančane so najprej dvakrat premagali v pokalu Spar, nato enkrat v ligi za prvaka, zadnji obračun pa je pripadel zasedbi Gašperja Potočnika: "Zlatorog je dober tekmec. Vsi naši letošnji obračuni so bili izenačeni in takšen bo tudi polfinale. Zdaj, ko gre zares, pričakujem, da bodo moji igralci pokazali najboljše predstave."

Zlatorog ne skriva ambicij, trener Aleš Pipan pa pravi, da njegovi igralci ne čutijo posebnega pritiska: "Vemo, kdo je Union Olimpija, jo spoštujemo, vendar se je ne bojimo. Skrivnosti med nami ni, o zmagovalcu bodo odločale malenkosti, vsekakor pa bo prva tekma zelo pomembna. Zmagovalec bo imel veliko psihološko prednost, poraženec pa bo pod pritiskom, saj bo moral dobiti naslednji tekmi."

Polfinale, prvi tekmi, sobota ob 18.00:
KRKA - HELIOS SUNS

Ob 20.00:
ZLATOROG - UNION OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Drugi tekmi, ponedeljek ob 18.00:
UNION OLIMPIJA - ZLATOROG
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 20.00:
HELIOS SUNS - KRKA

Morebitni tretji bosta v četrtek.