ZDA in Evropska unija imata PKK za teroristično organizacijo. Foto: EPA
ZDA in Evropska unija imata PKK za teroristično organizacijo. Foto: EPA

Uporniki so vojakom v gozdnatem območju na jugovzhodu države pripravili zasedo. Poleg 13 žrtev je bilo ranjenih še sedem vojakov, dva izmed njih huje. Na lov za napadalci so se v gore v provinci Dijarbakir takoj podale turške varnostne sile, pomagajo jim tudi vojaška letala.

Po napadu se je oglasil turški premier Tayyip Recep Erdogan in dejal, da bo Turčija uspela v boju proti terorizmu in silami, ki stojijo za njim. "To nam bo uspelo, ne da bi ogrozili demokracijo, pravičnost in bratstvo." Erdogan se je po incidentu v Ankari sestal z vojaškim in obveščevalnim vodstvom.

"Aktivna obramba"
PKK, ki velja za prepovedano kurdsko gverilsko skupino, je po koncu šestmesečnega premirja zavzela položaj "aktivne obrambe", kar po njeni razlagi pomeni, da se njeni borci branijo, če se čutijo ogrožene.

Prejšnji teden je zaprti vodja stranke Abdulah Ocalan prek odvetnikov sporočil, da se je s turškimi oblastmi pripravljen pogajati o oblikovanju "mirovnega sveta", ki bi končal 27 let trajajoči spor med stranema. Do tega predloga je sicer prišlo mesec dni po tem, ko je Erdoganova stranka Pravičnost in razvoj (AK) tretjič zapored dobila parlamentarne volitve, in dva meseca po tem, ko je Ocalan zagrozil z "vojno", če vlada ne bo takoj pristala na pogajanja z njimi.

Naraščanje napetosti
Po Ocalanovem prijetju leta 1999 se je nasilje nekoliko zmanjšalo, kljub temu pa je bilo v dolgih letih spopadov skupno ubitih več kot 40.000 ljudi. V zadnjem času so se napadi okrepili; v sredo so člani PKK-ja usmrtili dva turška delavca, ki sta bila zaposlena v neki vojaški stavbi na vzhodu države, pred tem pa so vzeli življenje trem Turkom, od katerih sta bila dva vojaka, v mestu Dijarbakir na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije.