Vodja EPP-ja Manfred Weber. Foto: Reuters
Vodja EPP-ja Manfred Weber. Foto: Reuters

Magyarjevi stranki se na nedeljskih evropskih volitvah na Madžarskem obeta drugo mesto, za stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana.

"Madžarska potrebuje močno opozicijo, da bi znova vzpostavili vladavino prava, boj proti korupciji in proevropsko usmeritev," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Weber.

Dodal je, da so vrata največje evropske politične skupine, ki se ji zmaga obeta tudi na tokratnih volitvah v Evropski parlament, odprta. Končno odločitev o tem bodo sprejeli evropski poslanci in poslanke EPP-ja, poroča bruseljski portal Politico.

Glede na podatke spletne strani Europe Elects se stranki TISZA na nedeljskih evropskih volitvah na Madžarskem obeta drugo mesto. Osvojila naj bi šest od 21 mandatov, kolikor jih v Evropskem parlamentu pripada Madžarski.

Orbanovi skrajno desni stranki Fidesz, ki so jo leta 2021 zaradi kršenja evropskih vrednot izključili iz EPP-ja, pa se obeta zmaga z desetimi osvojenimi poslanskimi sedeži.

43-letni Magyar, sicer nekdanji član Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo madžarske opozicije.

Na lestvicah priljubljenosti se je povzpel, potem ko je marca objavil zvočni posnetek, ki naj bi razkrival nepravilnosti v ravnanju članov Orbanove vlade. Od tedaj je organiziral več protivladnih shodov, na katerih se je zbralo na tisoče ljudi.