V Gibanju Svoboda so ocenili, da podatki o visoki volilni udeležbi na predčasnem glasovanju kažejo, da so se volivci začeli zavedati pomembnosti evropskih volitev.  Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Gibanju Svoboda so ocenili, da podatki o visoki volilni udeležbi na predčasnem glasovanju kažejo, da so se volivci začeli zavedati pomembnosti evropskih volitev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tokratne evropske volitve so pomembne, ker se bo na njih odločalo, ali verjamemo v vrednote, na katerih temelji Evropska unija, je pred koncem volilne kampanje poudaril premier Robert Golob. "Prav je, da Evropi pokažemo svoj pravi obraz, tisti, ki smo ga pokazali pred dvema letoma na državnozborskih volitvah, in se v čim višjem številu udeležimo volitev z enim samim namenom, da v Evropo pošljemo poslance, ki najbolje poosebljajo vrednote, v katere verjamejo Slovenci. Verjamemo v solidarnost, verjamemo v enotnost in verjamemo, da je vsak posameznik vreden, da se njegov glas sliši," je dejal.

V Gibanju Svoboda so ocenili tudi, da podatki o visoki volilni udeležbi na predčasnem glasovanju kažejo, da so se volivci začeli zavedati pomembnosti evropskih volitev, na kar je Slovenija lahko ponosna. Nosilka liste Irena Joveva je ob tem dodala še, da so volivci uvideli, kako pomembno je, kdo zastopa slovenske in kdo lastne interese, "kdo si želi vrnitve v temne čase, kdo si želi rušiti in kdo si želi graditi". Verjame, da je kampanja pokazala, v kakšni Evropi si želijo živeti volivci, s ponedeljkom pa bo jasno, da so volivci v Bruselj poslali obraze z iskrenimi nameni.

V stranki pa si po Golobovih besedah obetajo, da bo končna volilna udeležba vsaj 40-odstotna. "To je na neki način cilj, ki smo si ga v kampanji tudi zastavili. Vse, kar je nad 40 odstotkov, bomo vzeli kot pozitiven rezultat naših predavanj v nagovarjanju ljudi, da gredo na volitve," je dejal. Verjame, da v tem primeru tudi uspeh tako Svobode kot celotne leve sredine ne bo izostal.

Volivce je prav tako pozval, da na posvetovalnih referendumih glasujejo za. "Verjamem, da bomo tudi z referendumskim glasovanjem prispevali k temu, da bo Slovenija v prihodnjih dveh, štirih, šestih letih na poti napredka in pozitivnega razvoja," je optimističen premier.

Kandidate Svobode je v središču prestolnice podprl tudi ljubljanski župan Zoran Janković in se predsedniku vlade zahvalil za "mir, ki ga je prinesel v Ljubljano". "Veselim se izidov nedeljskih volitev. Pojdimo na volitve in pokažimo, da imamo glavo in srce," je pozval Janković.