Bližajo se volitve v Evropski parlament. Foto: EPA
Bližajo se volitve v Evropski parlament. Foto: EPA

Obema strankama je podpora, sodeč po raziskavi Ninamedie, zrasla. Raziskava Mediane pa je pokazala, da so njuni volivci najbolj prepričani o svoji izbiri. Po zdajšnjih projekcijah največjima strankama sledijo Vesna, SD in NSi.

Kakšna bo razdelitev devetih slovenskih mandatov v Evropskem parlamentu po volitvah, bo odvisno tako od izidov posameznih list kot tudi od volilne udeležbe in fragmentacije glasov na vsakem polu. A po raziskavi Mediane je najverjetnejši scenarij, da SDS osvoji štiri mandate, Gibanje Svoboda dva, Vesna, SD in NSi pa po enega.

Janja Božič Marolt o zadnjih volilnih trendih

Kot pojasnjuje direktorica Mediane Janja Božič Marolt, imajo desnosredinske stranke SDS, NSi in SLS najbolj zanesljivo volilno bazo, saj je približno 80 odstotkov njihovih volivcev trdno odločenih, da prihodnjo nedeljo ne bodo spreminjali svoje odločitve. "To pomeni, da če bi se te volilne namere dejansko uresničile, bi lahko SDS dobil štiri oziroma tri sedeže, NSi enega, SLS-u pa za zdaj ne kaže, da bi se povzpel do sedeža."

Manj zanesljivi so podporniki Vesne in SD-ja, ki bi, sodeč po javnomnenjskih merjenjih, lahko vsak osvojil po en mandat, saj je med njihovimi potencialnimi volivci le tretjina trdno prepričanih o svoji trenutni izbiri. Medtem je volilna baza Gibanja Svoboda, ki se mu nasmihata dva mandata, bolj čvrsta: "Več kot polovica anketiranih, ki ga podpira, se je izreklo, da so že trdno odločeni, da ga bodo podprli tudi na volilno nedeljo, nadaljnjih 30 odstotkov pa, da ga bodo verjetno podprli."

Na volilno nedeljo bo šlo tudi za merjenje moči med vladnimi strankami in opozicijo

Obstaja pa tudi možnost, da mandat osvoji zunajparlamentarna stranka Resni.ca, še navaja Janja Božič Marolt: "Že na parlamentarnih volitvah leta 2022 se je v javnomnenjskih raziskavah izkazovala relativno visoka podpora Resni.ci, vendar se njihovi podporniki potem niso udeležili volitev."

Na izid utegne vplivati še slovensko priznanje Palestine prav v tednu pred volitvami. "Lahko bi se zgodilo, da bi se v večji meri kot sicer udeležili volitev podporniki Levice in Piratov." To malenkostno povečuje možnosti za osvojitev mandata tudi stranki Levica, še pove sogovornica.

O evropskih volitvah so govorili tudi v oddaji Politično. Gostje Tanje Gobec so bili politični analitiki, novinarji Uroš Esih, Dejan Steinbuch in Aljaž Bitenc Pengov. Vabljeni k ogledu spodaj!

Politično s Tanjo Gobec
Evropske volitve: V katere skupine spadajo slovenske stranke