Robert Golob. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Robert Golob. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

"Nočemo, da nas v Evropi predstavljajo ljudje, ki širijo laži in strah, ampak tisti, ki verjamejo v demokracijo, vladavino prava in socialno državo," je na višku kampanje pred evropskimi volitvami, na katerih se po dosedanjih meritvah javnega mnenja zmaga tudi tokrat obeta SDS-u, Svobodi pa dva poslanska mandata, na srečanju z novinarji dejal predsednik Svobode in premier Robert Golob.

"Tekma ni končana, dokler ni končana," je še dejal in dodal: "Mi smo vedno zadovoljni s tem, kar nam volivci namenijo". Tudi nosilka kandidatne liste Svobode Irena Joveva je zatrdila, da se že veselijo volilne nedelje. "Verjamem, da so tudi ljudje v zadnjem mesecu uvideli, kdo je na napačni strani zgodovine in s tem tudi na napačni strani prihodnosti," je dejala.

Bolj kot to, koliko glasov bodo volivci namenili Gibanju Svoboda, pa je po Golobovih besedah pomembno, kaj bo Slovenija z rezultati glasovanja sporočila Evropi. Premier si tako želi visoke volilne udeležbe, s katero bi po njegovem mnenju pokazali, da Slovenija ne popušča desnim populizmom, da verjame v temeljne vrednote EU-ja.

Ostre puščice kritike pa je Golob usmeril tudi v politične nasprotnike. "Želim si, da so ljudje, ki nas predstavljajo v Evropi, ljudje, na katere smo lahko ponosni, in ne ljudje, ki se po videopovezavah pogovarjajo z zamaskiranimi skrajneži. Verjamem, da to ni obraz Slovenije, ki ga želimo kazati v Evropi. Verjamem, da se bo to pokazalo tudi v nedeljo," je dejal.

"Lažje je širiti laži in strah, ker ti za to ni treba nič delati. Rezultati potrebujejo čas, a to je edina pot naprej. Včasih je težko, ker smo demokrati, odprti do drugačnih mnenj in vsako drugačno mnenje upočasni proces, a ga hkrati obogati. Zato je končna rešitev toliko boljša," je poudaril Golob.

Spomnil je tudi na pomen dela Evropskega parlamenta, ki sprejema podlago za velik del nacionalne zakonodaje. Prednosti članstva v EU-ju je izpostavil tudi kandidat največje vladne stranke za evropskega komisarja Tomaž Vesel, ki naj bi ga po načrtih na vladi potrdili še pred rednim zasedanjem voditeljev držav članic konec junija. "Vedno smo lahko kritični, a vendarle alternativa za to nadnacionalno povezavo, ki je lahko zelo učinkovita, za naš prostor pravzaprav ne obstaja," je poudaril.

Volivci v Sloveniji se sicer ob izbiri bodoče postave evropskih poslancev iz Slovenije izrekajo tudi o vprašanjih na treh posvetovalnih referendumih. Golob je optimističen, da bodo tudi pri tem dobili zeleno luč volivcev, zakonodajne postopke za ureditev teh vprašanj sprožili jeseni in jih zaključili v letu dni. Ocenjuje, da bi lahko najprej začeli urejati vprašanji pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ter gojenja in pridelave konoplje za medicinske namene.