Peter Gregorčič (desno) in Marko Balažic (v sredini). Foto: BoBo
Peter Gregorčič (desno) in Marko Balažic (v sredini). Foto: BoBo

"Močno verjamem, da se bomo s kandidati, ki smo danes tukaj pred vami, uvrstili v Evropski parlament in s tem dokazali, da je zdrava pamet potrebna ne le v Bruslju, ampak tudi v Sloveniji," je črto pod kampanjo potegnil Balažic, ki danes v družbi še nekaterih kandidatov SLS-a v središču Ljubljane nagovarja volivce.

Dodal je, da je kljub "nekaterim neprijetnostim" kampanja potekala mirno. "Šli smo po načrtu, ki prinaša rezultat in na prvo mesto postavlja vsebino," je ocenil delo stranke v kampanji. "Zastavili smo jo ambiciozno, med ljudmi in za ljudi. Na terenu smo bili vsak dan, odziv ljudi je izjemen," meni tudi Gregorčič.

Po njegovih besedah pa je zdaj pred volivci odločitev, kakšna bo Evropska unija v prihodnje, sam meni, da se je EU zbudil v čas, na katerega ni najbolje pripravljen. "Svet se močno spreminja, in ker nismo ukrepali dovolj odločno, nas velesile, kot so ZDA in Kitajska, silijo, da igramo njihovo igro, namesto da bi igrali svojo igro," je izpostavil. Tako volivce poziva k oddaji glasu, saj bo ta odločal o tem, ali bo EU močnejši in konkurenčnejši ali bo spal na lovorikah in še naprej tonil.

Tudi sam pa meni, da je kampanja prinesla pogovor o vsebini, med drugim o zelenem prehodu, migracijah in vprašanju, ali potrebujemo več ali manj EU-ja. To jim je uspelo kljub temu, da je vladna koalicija "s čustveno nabito in prazno retoriko" ter dodatnimi štirimi referendumi želela razburkati predvolilni čas, je kritičen Gregorčič.

"Želim si, da bi vsi kandidati, ki bodo izvoljeni, bili enako glasni tudi pet let, vsak dan, ne samo zadnji mesec pred volitvami, kajti to, kakšne informacije nam evropski poslanci prinašajo v Slovenijo, določa tudi, kakšna bo naša domača državna politika," je še dejal.

Z Balažicem sta volivce pozvala, naj se udeležijo volitev in oddajo svoj glas. "Naj se zavedajo, kaj pomeni Evropska unija, da je mnogo več kot le Slovenija, da se tam sprejemajo pomembne odločitve za prihodnost nas vseh," je poudaril Balažic.