Je bil Grošelj deležen Vučićevega maščevanja? Foto: Televizija Slovenija
Je bil Grošelj deležen Vučićevega maščevanja? Foto: Televizija Slovenija

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je namreč slovenskega evroposlanca Klemna Grošlja zaradi njegove kritične ocene volitev v Srbiji pred časom javno imenoval za sovražnika Srbije. Vučić naj bi prek ljubljanskega župana Zorana Jankovića pritisnil na predsednika Svobode Roberta Goloba, da bi Grošlju onemogočil vnovično izvolitev.

"To je popolna bedarija," se je na insinuacije za TV Slovenija odzval premier Golob. "Kako lahko normalen človek kaj takega sploh lansira v javnost," je dodal.

Grošelj na drugi strani priznava, da nima trdnih dokazov. "To so zadeve, ki so potekale, če so potekale, na zelo diskretni ravni," pa je povedal Grošelj in ob tem izpostavil sosledje dogodkov.

Po njegovih besedah je bil še na začetku leta kandidat Svobode, na katerega se močno računa. "Potem se vmes zgodi Vučićev napad, v katerem sem označen za sovražnika Srbije. In potem se zgodi 27. marec, ko sem na 8. mestu, na mestu, za katero je bilo meni rečeno, da je neizvoljivo. Nisem dobil nobenega pojasnila, zakaj sem tam, je pa zanimivo, da se mi je ponujalo vse drugo, samo da ne bi bil evropski poslanec," je nadaljeval Grošelj.

Ima Janković tako velik vpliv na Svobodo, da bi to lahko dosegel? "Tega v tem trenutku ne vem, vem pa, da je imel zelo pomemben vpliv na zadnjih državnozborskih volitvah, kdo je bil na listi kandidatov. Če je bil ta vpliv prisoten že prej, ne vidim razloga, zakaj ne bi bil zdaj," je odgovoril na novinarsko vprašanje Grošelj.

Janković, ki ne skriva, da je prijatelj srbskega predsednika, vsa namigovanja odločno zanika. Naši viri pa navajajo, da naj bi Janković pri Vučiću lobiral tudi za posle slovenskih podjetij na Expu, ki bo leta 2027 v Srbiji. Bi lahko bil Grošelj žrtev gospodarskih interesov nekaterih slovenskih podjetij?

"Za zdaj ne lobiram za nobeno podjetje na Expu. O gospodu Grošlju se v nobeni družbi nisem pogovarjal, sploh pa, da bi kaj razmeščal ..." je za TV Slovenija pojasnil ljubljanski župan Janković.

Nenavadna je pot od nosilca do zadnjega na listi, je dejal politični analitik Dejan Steinbuch. "Če bi se izkazalo, da je to res, bi šlo za enega najhujših škandalov v zgodovini Slovenije," je povedal Steinbuch.

Golob medtem vztraja, da je Grošelj odpadel, ker so v stranki dali prednost timskim igralcem, ki ne gledajo le na lastne koristi.

Vučićevo maščevanje Grošlju?