Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Ministri iz vrst entitete Republike Srbske naj bi na svetu ministrov BiH-a na torkovi seji Sloveniji in še nekaterim drugim državam članicam EU-ja onemogočili izvedbo evropskih volitev na njihovih veleposlaništvih v Sarajevu. Slovenija uradnega obvestila o zavrnitvi soglasja za izvedbo volitev na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v BiH-u doslej ni prejela, so za MMC sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Sorodna novica Srbski ministri zaradi resolucije o genocidu blokirali izvedbo evropskih volitev za Slovence v BiH-u

Kot so zapisali, bi bila zavrnitev soglasja v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo Bosne in Hercegovine in ustaljeno prakso vzajemnosti pri izvajanju volitev. Zato na MZEZ-ju pričakujejo, da se to ne bo zgodilo.

"Politizacija vprašanja, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije v državi, ki je nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU-ju, je nesprejemljiva," so še sporočili in dodali, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala BiH na njegovi evropski poti, a ob pogoju, da bo BiH upošteval temeljne vrednote EU-ja. "Slovenija tudi pričakuje, da si bodo za vztrajanje na evropski poti prizadevali vsi politični odločevalci v BiH-u," so sklenili.

V volilni imenik vpisanih 177 volilnih upravičencev

Po podatkih notranjega ministrstva je sicer za evropske volitve v posebni volilni imenik vpisanih 1977 volilnih upravičencev – slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Bosni in Hercegovini. Ti imajo možnost glasovati po pošti iz tujine ali pa na volišču na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v Sarajevu. Lahko pa se odločijo tudi za glasovanje na t. i. omnia volišču v Sloveniji, vendar morajo v tem primeru do 5. junija oddati vlogo, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK), kjer dodajajo, da od MZEZ-ja niso prejeli nobenih uradnih informacij o morebitnih spremembah glede odprtja volišča na veleposlaništvu v Sarajevu 9. junija. Na Evropski komisiji odločitve BiH-a niso želeli komentirati.

Torkova odločitev je bila sprejeta šele v prvem krogu glasovanja, ki mu bo sledil še drugi.
V predlogu je zunanje ministrstvo BiH-a svetu ministrov predlagalo sprejetje diplomatskih not veleposlaništev Slovenije, Poljske in Romunije in soglasje za organizacijo glasovanja v teh veleposlaništvih za državljane teh držav, ki živijo v BiH-u.

Po poročanju Tanjuga, ki navaja tiskovno agencijo entitete Srna, so proti glasovali štirje ministri oz. njihovi namestniki iz Republike Srbske.

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, v katerem so vojaške sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov.

V besedilu ne obsojajo Srbov ali Srbije, kljub temu pa sta bili odločno proti njej Republika Srbska in Srbija, ki genocida v Srebrenici ne priznavata.