Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo/Borut Živulović

Opozicijska stranka SDS je na seji sveta pred evropskimi volitvami sprejela resolucijo, s katero je predlagala, da se dosledno izvaja volilna zakonodaja, vrnejo ukinjena volišča in zagotovi sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, Državna volilna komisija (DVK) pa je ta predlog zavrnila, je na novinarski konferenci povedal predsednik stranke Janez Janša.

Sorodna novica Pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je glas že mogoče oddati predčasno

Dvom o varovanju glasovnic

Danes (torek) je prvi dan predčasnega glasovanja, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik, meni.

"Zahtevali smo tudi, da se še pred evropskimi volitvami zagotovi sprotno štetje glasovnic na predčasnih volitvah. Od pristojnih v Državni volilni komisiji smo dobili odgovor, da je komisija o tem razpravljala in da je ta predlog zavrnila. Tako da vključno z današnjim dnem volivci lahko predčasno glasujejo tri dni in glasovnice se po koncu glasovanja v skrinjici zapečatijo. Te skrinjice so potem nekje zaklenjene, jutri se odpečatijo, pa spet zapečatijo in tako tri dni, potem so nekje spravljene do zaključka glasovanja v nedeljo in se šele potem to šteje," je težavo ponazoril Janša.

Janša: To je nezakonito

"Še bolj vprašljivo" pa se mu zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zakon o volitvah v DZ namreč v 69. členu določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. "To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito," je poudaril in dodal, da so tudi na to opozorili DVK, a ta "s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečali zaupanje v transparentnost in poštenost volitev".

Legitimnosti volitev ne postavljajo pod vprašaj

SDS bo vztrajal pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja in te pomisleke predstavil tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve, je napovedal. Dodal je, da v SDS-u ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

DVK sporoča, da glasovanje poteka nemoteno. Foto: BoBo
DVK sporoča, da glasovanje poteka nemoteno. Foto: BoBo

Zorčič: Vse za varnost na najvišji ravni

Direktor službe DVK-ja Igor Zorčič zavrača očitke SDS-a o vprašljivem varovanju glasovnic in zagotavlja, da bodo storili vse za najvišjo varnost predčasnega glasovanja.

Janša je kot vprašljivo danes ocenil, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zorčič je spomnil, da se je DVK o tem že pogovarjal. Takšna praksa je sicer v posameznih krajih, denimo v Ljubljani, zaživela v času covidnih ukrepov, obdržala pa se je tudi ob vseh nadaljnjih volitvah in referendumskih glasovanjih, je pojasnil. "Stvar pa je vredna premisleka, ne nazadnje tudi od službe DVK-ja, ki je pred vsakokratnimi volitvami ali referendumi postavljena pred tveganje, ali bo lahko na tistem mestu organizirala glasovanje, glede na to, da so prostori v lasti javnega zavoda," je poudaril Zorčič.

Zatrdil pa je, da ima vsak volivec možnost, da se odloči za predčasno glasovanje, in da nobenemu ta zakonska možnost ni onemogočena.

Sicer pa po njegovih informacijah predčasno glasovanje za zdaj poteka nemoteno. "Upam, da tako ostane tudi do konca predčasnega glasovanja," je sklenil Zorčič.

GS: Oddajte glas, kakor želite

V Gibanju Svoboda ostro obsojajo in zavračajo poziv SDS-a. "Gre za še eno izmed številnih potez stranke SDS in njenega predsednika, s katero želijo zasejati dvom o slovenski demokraciji ter s tem na volitve, ki so praznik demokracije, prilepiti črn madež," so zapisali v sporočilu za javnost. Menijo, da je vsako dejanje, s katerim "kdor koli želi spodkopati zaupanje" volivcev v volilni proces, nedopustno. Gibanje Svoboda poziva volivce, naj oddajo glas, kakor želijo, pomembno je le, da se volitev udeležijo.

Nemec: Manipulacije Janše

Nosilec liste SD-ja za evropske volitve Matjaž Nemec verjame, da predčasno glasovanje poteka v skladu z veljavno zakonodajo in da so zagotovljeni vsi potrebni varnostni in pravni ukrepi. "Zato ostro zavračam manipulacije predsednika SDS Janeza Janše, ki poziva ljudi, da naj ne glasujejo predčasno," je zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem izpostavlja, da sta transparentnost in poštenost volilnega procesa ključni vrednoti, ki ju Socialni demokrati dosledno zagovarjajo. "Zato pozivam vse volivce, naj se udeležijo volitev, predčasno ali na volilni dan, in s tem prispevajo k prihodnosti Evropske unije," je dodal.

Manjši zaplet na volišču v Ljubljani

Kandidatka SDS-a za evropske volitve Zala Tomašič je pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar je po njenih navedbah posredovala tudi policija. TV Slovenija poroča, da se je volilna komisija s kandidatko pogovorila, nato pa je ta odšla, pri tem pa poudarila, da ni kršila nobenega zakona.

"Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku, čeprav ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem drugim doslej," je komentiral Janša.

Pozneje je služba Državne volilne komisije potrdila, da je na volišču v Ljubljani prišlo do poskusa agitacije. O tem so okrajno volilno komisijo sicer obvestili razburjeni volivci, ker sta mimoidoče po njihovih besedah "nadlegovali", so pojasnili na DVK-ju. Članica volilne komisije je osebi prosila, naj območje zapustita, a tega nista hoteli storiti, zato jima je povedala, da bo o tem obvestila policijo. Prav tako je o tem, da ne želita oditi, obvestila enega od članov DVK-ja, so dodali. Na policiji so sicer za STA navedli, da obvestila o tem niso prejeli.

Kot območje volišča za predčasno glasovanje v Ljubljani je določeno celotno območje Gospodarskega razstavišča oziroma najmanj 50 metrov od objekta, v katerem je volišče. V območje volišča se štejejo tudi pripadajoče površine za pešce v območju 10 metrov od zunanje meje Gospodarskega razstavišča.

Začetek predčasnega glasovanja