Nicolas Schmit je t. i. spitzen kandidat (vodilni kandidat) Stranke evropskih socialistov in demokratov (PES). Foto: Robert Balen
Nicolas Schmit je t. i. spitzen kandidat (vodilni kandidat) Stranke evropskih socialistov in demokratov (PES). Foto: Robert Balen

Nosilec liste SD-ja Matjaž Nemec je ob tem izrazil pričakovanje, da lahko socialni demokrati v nedeljo naredijo korak naprej.

Schmit, ki je v Slovenijo prišel podpret kandidate SD-ja na evropskih volitvah, je dodal, da "če si Slovenci želijo spremembo, če menijo, da je treba Ursulo von der Leyen zamenjati, ker se vedno bolj pomika na desno, naj volijo socialne demokrate kot edino alternativo".

Schmit je vodilni kandidat PES-a, trenutno pa opravlja tudi funkcijo evropskega komisarja za delo in socialne pravice. Kot je dejal, se za položaj predsednika Evropske komisije poteguje, ker verjame v socialno in demokratično Evropo, ki spoštuje temeljne pravice. Po njegovih besedah je namreč takšna Evropa ogrožena, zlasti zaradi krepitve skrajne desnice. "Evropo želimo okrepiti in izboljšati. Evropo želimo približati državljanom. To Evropo želimo graditi skupaj z mladimi," je poudaril.

Matjaž Nemec, nosilec kandidatne liste SD-ja, je Schmita označil za alternativo Ursuli von der Leyen in politiki, ki več kot 20 let kroji usodo Evropejcev. "Zato je toliko pomembnejše za nas, da imamo jasen glas podpore tudi iz naše evropske mreže, našega kandidata za predsednika Evropske komisije," je dejal.

Glede nedeljskega glasovanja je izrazil pričakovanje, da lahko socialni demokrati naredijo korak naprej. Ob tem je poudaril, da so člani PES-a pred kratkim podpisali Berlinsko deklaracijo, v kateri so se zavezali, da ne bodo sodelovali z ekstremističnimi in populističnimi silami, ki da se širijo po Evropi.

Schmita je PES marca potrdil za vodilnega kandidata na evropskih volitvah. 70-letnik je kot enega svojih najpomembnejših ciljev navedel obrambo evropskih vrednot in boj proti premiku Evrope v desno, poudaril pa je tudi pomen evropske varnostne in obrambne politike.

V Slovenijo je prišel ob koncu kampanje stranke SD za evropske volitve, ki poteka pod geslom Močna Evropa, močna Slovenija.