Evrovolitve v Italiji bodo, kot kaže, utrdile položaj premierke Giorgie Meloni. Foto: Reuters
Evrovolitve v Italiji bodo, kot kaže, utrdile položaj premierke Giorgie Meloni. Foto: Reuters

Poleg gospodarskih tem so v središču pozornosti predvolilne kampanje tudi tri druge, in sicer migrantska politika, boj proti podnebnim spremembam in stališče do skupnega evropskega zadolževanja.

Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so za sporazume o zadrževanju s tretjimi državami, kjer naj bi potekali tudi azilni postopki, so za boljši nadzor mej in boj proti tihotapcem. Takšno politiko podpirata tudi Liga in Naprej, Italija, medtem ko opozicijski Demokrati nasprotujejo sporazumom z državami, kot je Albanija, in zahtevajo skupno evropsko azilno politiko.

Ena od perečih tem so tudi v Italiji migracije. Foto: EPA
Ena od perečih tem so tudi v Italiji migracije. Foto: EPA

Zagovorniki boja proti podnebnim spremembam so poleg socialdemokratov tudi liberalci in Gibanje petih zvezd. Koalicijske stranke so do evropskega "zelenega dogovora" kritične, saj da je "preideološki«, socialno in gospodarsko pa da ni vzdržen.

Zato pa je v italijanski politiki toliko več strinjanja glede skupnega evropskega zadolževanja. Po modelu Skladov za okrevanje ga podpirata koalicijski Bratje Italije in Naprej, Italija – da naj mehanizem postane strukturen, pa meni večina v opoziciji.

Italijanska kampanja je sicer osredinjena v potrjevanje notranjepolitičnih razmerij, kaže pa na krepitev stranke Giorgie Meloni na račun koalicijskih partneric. Bratje Italije lahko računajo na 27 odstotkov glasov, Tajanijeva Naprej, Italija na slabih devet, nekaj manj pa Salvinijeva Liga.

Demokrati pričakujejo podporo petine elektorata, 16-odstotno pa si obeta Gibanje petih zvezd. Za prestop štiriodstotnega praga tekmujejo še zavezništvo zelenih in levice ter dve liberalni formaciji.

Pod črto bo torej v prihodnje precej več italijanskih poslancev v skupini Konservativcev in reformistov, precej manj pri Identiteti in demokraciji, podobno kot doslej pa v Evropski ljudski stranki in pri socialistih.