Koprivo čedalje pogosteje uporabljajo tudi za pripravo solate. Foto:
Koprivo čedalje pogosteje uporabljajo tudi za pripravo solate. Foto:

Sicer je kopriva ena izmed najbolj razširjenih rastlin z veliko zdravilnimi učinki in je uporabna tudi v kulinariki. Iz nje lahko pripravite različne čaje, tinkture, ga uporabite kot gnojilo na vrtu in v obliki špinače za kosilo.

Zraste tudi do 1,5 metra visoko in je trajnica s pekočimi laski. Čeprav stik z njo ni prijeten, ima v zdravilstvu velik pomen. Nabiramo jo pred in med cvetenjem, od maja do julija pa lahko nabiramo korenine. Vse posušimo v senci ali sušilniku, saj tako rastlina ohrani še več zdravilnih učinkov. Priporočljivo je pitje čaja čez ves dan, saj preprečuje vse bolezni sečil, od vnetja sečevoda do ledvic in ledvičnih kamnov ter kamnov v mehurju, ter pospešuje izločanje urina in sečne kisline.

V ljudskem zdravilstvu so sveže koprive uporabljali proti bolečinam v sklepih, revmi, protinu in pljučnim boleznim. Če se hočemo na naraven način znebiti prhljaja, prekuhamo korenino v vinskem kisu, vendar moramo uporabljati naraven, domač kis.

Zgodaj spomladi, ko uspevata regrat in kopriva, lahko oboje uporabite za vitaminsko bogato solato.