Katero obliko rekreacije imate najraje? Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Katero obliko rekreacije imate najraje? Foto: freedigitalphotos.net
Sprehod
Hoja naj bo zmerna, da se ob njej ne boste preveč zadihali. Foto: freedigitalphotos.net

Rekreacija je izredno pomembna vse življenje in še posebej v tretjem življenjskem obdobju, saj mišična masa s staranjem upada. O pozitivnih učinkih vadbe za starejše se je v oddaji Nasveti na prvem programu Radia Slovenija s strokovnjakom pogovarjala Lucija Fatur.

"Gibanje v tretjem življenjskem obdobju je izrednega pomena zaradi ohranjanja gibljivosti, vzdržljivosti, moči in ravnotežja. To so funkcije, ki ohranjajo dejavno življenje," je dejal Komazec, ki je poudaril, da je ohranjanje ravnotežja in telesne moči tudi pomembna preventiva pred padci. "Padci so velika nevarnost v starosti, a niso popolnoma neizogibni. Z vadbo se jih da preprečiti. Če smo v dobri kondiciji, lahko tudi pripomoremo k lažjemu okrevanju po padcu ali bolezni."

Ko se sami lotite telovadbe, je prvi pogoj, da vaje izvajate tako, da ste pri tem varni, da preprečite poškodbo. "Predlagam vajo, ki jo lahko dela prav vsak - to so vsak dan tri serije počepov ob stolu. To je vaja za moč, z njo krepimo mišice nog in kolkov. Kako jo izvajamo? Primemo se za rob stola in počasi delamo počepe, ki naj ne bodo pregloboki, ne spustimo se do pravega kota. Pri vstajanju nog ne vzravnamo do konca, ampak nadaljujemo v nov počep," je dejal Komazec.

Predlagal je tudi vajo za ravnotežje, ki ga hitro zrušimo s tem, da zapremo oči. "Svetujem vajo ob steni. Roke odročite, stojte in zamižite, nato štejte čas, koliko zdržite, da se vam ne zavrti ali potrebujete oporo. Če boste mesec dni vajo ponavljali vsak dan enkrat, boste opazili že bistven napredek pri ravnotežju."

Sicer pa lahko ostanete v formi tudi z dobrim starim "zdravilom" - hojo. "Polagam na srce, veliko hodite, na primer trikrat tedensko. Hoja naj bo zmerna, ne prehitra, v pogovornem tempu. Tako se boste med njo počutili dobro. To je morda še vedno najboljša vaja za starost," je dejal strokovnjak in dodal, da so palice uporabne predvsem za razbremenitev sklepov. Z njimi je manjša verjetnost za mehanske poškodbe kolen in gležnjev.

Celotno oddajo lahko poslušate spodaj.