Gibanje za vse generacije: redna telesna vadba je pomembna v vsakem življenjskem obdobju. Foto: Organizatorji Simbioze Giba
Gibanje za vse generacije: redna telesna vadba je pomembna v vsakem življenjskem obdobju. Foto: Organizatorji Simbioze Giba
false
Vzgoja o pomenu telesne vadbe se začne že pri otrocih. Foto: Organizatorji Simbioze Giba
false
Med ambasadorji projekta je tudi Manca Košir, ki velja za veliko zagovornico radostnega staranja. Foto: Organizatorji Simbioze Giba

Ob uradnem odprtju vseslovenskega projekta Simbioza Giba, ki je včeraj potekala na Fakulteti za šport, so organizatorji tudi uradno odprli vrata letošnji Simbiozi, ki sicer poteka v tednu med 21. in 27. septembrom po celotni Sloveniji.

"Kaj Slovenija, enkrat bo zaobjela celoten svet. Ni pomembno, ali gibamo, se računalniško opismenjamo ali pa enostavno, medgeneracijsko sodelujemo, to bo vedno naša Simbioza," je ob začetku letošnje akcije dejala Ana Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis. V enotedenski akciji sodelujejo različne ustanove, od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do društev, klubov in drugih. Letos se je projektu priključilo tudi 27 občin, ki s podporo občinskih ambasadorjev širijo sporočilo: "Gibanje je življenje in življenje je gibanje."

Temeljni cilj akcije je ozavestiti družbo o pomenu zdravega načina življenja in vlogi gibanja v tem, "zato je ključnega pomena, da sporočilo o zdravem načinu življenja širimo in krepimo zavest o pomenu dnevnega gibanja za zdravje človeka in kakovostnejše življenjsko obdobje," so zapisali organizatorji projekta.

"Naša želja je, da skupaj s partnerji odpremo zdravstvene domove, športne objekte, vrtce, šole, delovne organizacije in druge lokacije ter združimo ponudnike različnih gibalnih dejavnosti in vse, ki bi si želeli začeti, nadaljevati ali pa preizkusiti nekaj popolnoma novega," je ob začetku akcije dejala zdravnica Jožica Maučec Zakotnik, predstojnica Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja.

Kot je poudarila Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, na ministrstvu pozdravljajo in po svojih zmožnostih podpirajo vse projekte, ki želijo razgibati Slovenijo, saj je to v skladu s cilji strateškega dokumenta o prehrani in telesnih dejavnosti za zdravje, ki je začrtal okvir za sodelovanje vseh partnerjev, tako vladnih kot nevladnih, za doseganje skupnih ciljev. "V času, v katerem smo se znašli, je treba oživiti tradicionalne oblike druženja, predvsem športne. Očitki, da delamo premalo za šport, so namreč vedno bolj resnični. To je naša priložnost in morda je ravno Simbioza Giba začetek drugačnega razmišljanja vseh nas," pa je poudaril dekan Fakultete za šport Milan Žvan.