Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že več kot 150-letno tradicijo, Gasilska zveza Slovenije, samostojna in nepridobitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1949, pa danes združuje več kot 170.000 članov različnih starosti. Gre za največjo humanitarno, prostovoljno in civilnodružbeno organizacijo v Sloveniji. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, ki smo ga gostili v oddaji, se je prostovoljnemu gasilskemu društvu pridružil že kot otrok, pri devetih letih. Kako predan gasilec je, je dokazal tudi z izbiro teme svoje diplomske naloge, ki je bila povezana z raziskovanjem vloge gasilcev v sistemu zaščite in reševanja.

Nevarnost, negotovost in strah so stalnice v življenju gasilcev, saj nikoli ne vedo, kaj jih čaka, ko gredo pomagat tistim, ki pomoč potrebujejo. Med vrednotami, ki odlikujejo gasilce, so v ospredju čut za sočloveka, pripravljenost pomagati, pogum in dobra psihofizična pripravljenost. Prav to morajo gasilci vzdrževati s strogim redom in disciplino ter z različnimi vajami in treningi. Prav zato je, kot pravi Petek, še posebno pomembno vlagati v prostovoljne gasilce, jih izobraževati in ustrezno poskrbeti za njihovo varnost, da se izognejo neželenim poškodbam: "Mi ne opravimo nobene vaje niti intervencije, če ne naredimo ocene tveganja, kakšne so nevarnosti in kako bomo pristopili, da bomo intervencijo varno izvedli."

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Slovensko gasilstvo sestavlja 13 poklicnih enot s približno 700 poklicnimi gasilci, a kot poudarja Franci Petek, gasilstvo pri nas v glavnem temelji na prostovoljstvu. Prostovoljci namreč sodelujejo pri vseh večjih intervencijah in samo skupaj, poklicni in prostovoljni gasilci, so lahko kos vsakršni nevarnosti. Pri tem pa imajo pomembno vlogo tudi gasilci veterani, ki lahko s svojimi izkušnjami in znanjem pomembno pripomorejo k uspešni intervenciji.

Gasilstvo je nekaj, kar se v Sloveniji navadno prenaša iz roda v rod. Poznamo kar nekaj t. i. "gasilskih družin", in eno takih smo v Laškem obiskali tudi mi. Prisluhnili smo zgodbi štirih generacij gasilcev iz družine Špiler, v kateri najmlajši gasilec šteje 12 let, najstarejši pa častitljivih 92. "V družini je oče oče, stric stric; pri gasilcih je stric poveljnik, oče pa predsednik. In se tega držimo," pravi Žan Špiler. Vsi v družini pa se strinjajo, da jim največ pomeni zahvala tistih, ki so jim priskočili na pomoč.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

V oddaji smo se sprehodili tudi med posebnimi gasilskimi predmeti v Gasilskem muzeju Slovenije, ki so bogat vir informacij za vse navdušene nad gasilstvom in ki nas s svojo zgodbo spomnijo, da biti gasilec ni poklic, temveč poslanstvo in način življenja.

Gasilec naj bo!, oddaja za starejše