"Prav zato mora postati vključujoča, dejavna in dostojanstvena. Vključujoča družba, ki starejših ne odriva, je zame pomemben cilj ob zavedanju, da je veriga močna tako, kot je močan njen najšibkejši člen," je opomnil Cigler Kralj.

Na področju oskrbe starejših sta ključna kadrovska in finančna podhranjenost domov za starejše občane.  Foto: Pixabay
Na področju oskrbe starejših sta ključna kadrovska in finančna podhranjenost domov za starejše občane. Foto: Pixabay

Po opozorilih ministra je na ranljivosti starejših dodatno in močno opozorila epidemija covida-19, saj so med najbolj izpostavljenimi ravno starejši. Zato vse od začetka epidemije zavodom v okviru svojih pristojnosti nudijo vso potrebno pomoč. "Zaznavamo potrebe in stiske in nanje tudi odgovarjamo. Ne le simbolično, tudi konkretno," je dejal in spomnil, da je pet zakonodajnih svežnjev pomoči za obvladovanje posledic epidemije namenjenih predvsem ranljivim skupinam.

Nizke pokojnine in premalo domov za starejše

V svetu je skoraj 700 milijonov starejših od 60 let. V Sloveniji pa je bilo v začetku letošnjega leta starih 65 let ali več 424.000 ljudi ali 20 odstotkov prebivalstva. Povprečna neto starostna pokojnina znaša le 688 evrov na mesec, aktualnih prošenj za posteljo v domu pa je več kot 12.200.

Janez Kralj je nanizal je ukrepe iz petega protikoronskega zakona, ki so pomembni z vidika preprečevanja širjenja in omejevanja okužbe z novim koronavirusom v domovih za starostnike. "Zagotavljamo začasno razporeditev zaposlenih v domove, ki se spopadajo s povečanim obsegom dela zaradi okužb. Zaposleni, ki bodo začasno razporejeni, bodo upravičeni do 20-odstotnega dodatka. Zagotavljamo 30-odstotni dodatek za zaposlene, ki neposredno delajo z obolelimi s covidom-19."

"Želimo vzpostaviti pregleden in dostopen sistem varstva starejših, ki omogoča, da starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju, z vso oporo, ki jo potrebujejo, pravi minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Kot je še povzel, so v okviru PKP5 zagotovili financiranje zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužbe, poleg tega bodo iz proračuna tudi v prihodnje krili stroške izpada prihodkov domov za starejše občane zaradi nezasedenih kapacitet.

Ključni težavi: kadrovska in finančna podhranjenost DSO-jev

Epidemija novega koronavirusa pa je po oceni Ciglerja Kralja razgalila tudi dve ključni sistemski težavi na področju oskrbe starejših, "to sta kadrovska in finančna podhranjenost domov za starejše občane". "Veseli me, da smo v tem mandatu vendarle naredili pomembne premike tudi na tem področju," je navedel.

Poudaril je, da bo država s podelitvijo koncesij in intenzivnim črpanjem evropskih sredstev gradila in obnavljala domove za starostnike ter zagotovila dodatne kapacitete za dnevno varstvo in deinstitucionalizacijo. Z dodatnimi sredstvi bodo v naslednjih dveh letih omogočili zaposlitev dodatnih 620 delavcev pri izvajalcih institucionalnega varstva v javni mreži. "Želimo vzpostaviti pregleden in dostopen sistem varstva starejših, ki omogoča, da starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju, z vso oporo, ki jo potrebujejo," je dodal minister.

Ministrstvo za zdravje ob tem opozarja na sorazmernost ukrepov, posebej v domovih za starejše. Na ministrstvu za zdravje so sicer pripravili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi še do ponedeljka.

Starejši trpijo zaradi pandemije

Zaradi pandemije je starejše po vsem svetu zelo strah in trpijo, v poslanici ob mednarodnem dnevu poudarja generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Mednarodni dan starejših, 1. oktober, že 30 let izpostavlja izzive starejših. Letos je v ospredje postavil njihove težave zaradi pandemije covida-19. Bolezen bolj prizadene prav starejše, zaradi pandemije pa je zanje tudi večje tveganje za revščino, so opozorili Združeni narodi.

Zorčič obiskal ZDUS

"To, kar je bilo prikazanega, me je navdušilo. Več kot očitno je, da gre za organizacijo, ki jo vsi starejši nujno potrebujejo," je predsednik DZ-ja Zorčič komentiral dejavnosti ZDUS-a. Pri tem je opozoril, da bo državni zbor že v bližnji prihodnosti obravnaval nekaj pomembnih zadev v povezavi s položajem starejših, kot sta demografski sklad in dolgotrajna oskrba. Predsednik ZDUS-a Sušnik pa je v izjavi za STA pojasnil, da so Zorčiču predstavili tako pozitivne kot negativne plati položaja upokojencev. "Poleg tega, da urejamo gmotni položaj starejših, njihovo zdravstveno oskrbo in drugo, moramo upokojence osrečiti, prekiniti njihovo osamljenost in jim vrniti nasmeh na obraz," je poudaril. Dodal je, da v ZDUS-u pomagajo upokojencem tudi po tem, ko morebiti odidejo v dom za starejše občane.

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel vodstvo Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki letos obeležuje 20-letnico obstoja. Sogovorniki so pozdravili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, pri tem pa poudarili, da se morajo v vsebini zakona prepoznati vse generacije, so sporočili iz urada predsednika republike. Festivala letos zaradi pandemije covida-19 ni.