Foto: BoBo
Foto: BoBo

Brez koncesije za prizidek z 68 posteljami je ostal še mariborski Dom pod gorco.

Na Destrniku je po besedah župana Franca Pukšiča vse pripravljeno za začetek gradnje, saj je njihov projekt edini med večjimi izbranimi, ki ima že nekaj časa gradbeno dovoljenje. Na gradnjo doma so čakali skoraj desetletje, zdaj pa so zasebnega investitorja našli v projektnem podjetju Medgeneracijski center Destrnik, ki ga upravlja nekdanji direktor Litostroja Jožef Duhovnik.

Že nekaj časa je predvidena lokacija v naselju Zasadi, a so jim na lanskem razpisu ministrstva zmanjkale štiri točke. Tudi na letošnjem razpisu so se bali dejstva, da je območje ptujske upravne enote ocenjeno z več kot 120-odstotno pokritostjo, a jim je vseeno uspelo priti med 13 prejemnikov koncesij.

Kot je o projektu povedala direktorica občinske uprave Vlasta Tetičkovič Toplak, bo novi dom stal v naravi z veliko gozda in dovolj parkirnimi mesti. Kljub pomislekom nekaterih o lokaciji zaradi odmaknjenosti od središča občine je stroka po njenih besedah ugotovila drugače, zlasti v razmerah epidemije, kakršnim smo trenutno priča.

"Potrebe po gradnji domov v regiji gotovo so. Ptujski dom razpolaga z okoli 650 posteljami, na vselitev pa čaka več kot tisoč ljudi. Številke naraščajo in marsikdo mora čakati ali pa se odločiti celo za bivanje v kakšnem od bližnjih hrvaških domov," je dejala Tetičkovič Toplak in dodala, da bo v domu 40 enoposteljnih in 80 dvoposteljnih sob, polovica zmogljivosti bo namenjena oskrbi za oskrbovance z demenco.

Po besedah investitorja Jožefa Duhovnika je naložba vredna devet milijonov evrov, trenutno pa še zapirajo finančno konstrukcijo. Dom, v katerem bo tudi medgeneracijski center, morajo zgraditi do konca leta 2023.

Presenečeni nad rezultati razpisa pa so v Markovcih, kjer imajo prav tako že več kot leto dni gradbeno dovoljenje. Pojasnila razpisne komisije bodo dobro preučili, je za STA povedal župan Milan Gabrovec, saj jih zanima, katerim tehničnim zahtevam niso ustrezali. "Verjetno se bomo na to odločitev pritožili," je dodal.

Zagotovo se projektu ne bodo odrekli, saj Gabrovec meni, da se je morala zgoditi napaka, bodisi pri odločitvi komisije na strani državi bodisi na strani pripravljavcev razpisa na občinski strani. V načrtu je bila gradnja doma v središču Markovcev, okoli 12 milijonov evrov vredno naložbo pa bi izpeljalo za to ustanovljeno podjetje Team-Ko iz sosednje Gorišnice.

Na seznamu prejemnikov ni bilo niti mariborskega Doma pod gorco, kjer so načrtovali gradnjo prizidka za dodatnih 68 postelj. Vrednost naložbe je bila ocenjena na približno štiri milijone evrov in bi prinesla novih 34 zaposlitev.

Kot je za STA povedal direktor Gregor Žigon, bo projekt zdaj začasno v mirovanju do naslednjega razpisa. "Bilo je veliko prijavljenih prosilcev. Naša vloga je bila popolna, vendar smo žal na nekaterih področjih izgubljali točke, tudi kar se tiče indeksa pokritosti v regiji, a na to nismo imeli vpliva," je med razlogi za neuspeh navedel Žigon.