Obnova bo predvidoma končana do junija 2023, stala pa bo 6,5 milijona evrov.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala Zorčeva, je namen projekta poskrbeti za prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha nalezljivih bolezni, deinstitucionalizacijo in odpravo posledic krize epidemije koronavirusa.

Nadgradnja bo zagotovila ustreznejše, bolj kakovostne in sodobne bivalne pogoje stanovalcev, povečanje sanitarij ter preureditev bivalnih sob in nekaterih skupnih prostorov. Obnova bo med drugim omogočila tudi energetsko sanacijo in posodobitev požarne varnosti, izboljšala pa bo tudi delovne pogoje zaposlenih, še dodaja Zorčeva.

Obnova enote Kolezija naj bi trajala dobro leto in pol, končana naj bi bila do 30. junija 2023, so še sporočili iz DSO Ljubljana Vič-Rudnik.

V okviru javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo domu odobreno sofinanciranje projekta v višini do 6.473.461 evrov. Projekt sofinancira EU iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj oz. iz pobude React-EU v okviru odziva EU na pandemijo koronavirusa. Z evropskimi sredstvi bo sofinanciranih skoraj 98 odstotkov stroškov projekta, preostala dva odstotka pa bo dom zagotovil iz lastnih virov.

Čeprav se v domu zavedajo, da nadgradnja in obnova prinašata dodatno obremenitev za stanovalce, svojce in zaposlene, sta po mnenju direktorice nujni. Enota Kolezija je bila namreč zgrajena leta 1982, bivalni pogoji pa po 40 letih niso več ustrezni, tako oprema kot stavbno pohištvo sta dotrajani, so še sporočili iz Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

Foto: BoBo
Foto: BoBo