"Veliko mi pomeni, da se pridružujem izjemnemu seznamu slavnih pevcev, ki so v zadnjih desetletjih sodelovali na tem praznovanju," je glede nastopa na gali operne hiše v Palm Beachu dejala Ana Netrebko. Foto: EPA

Leta 1971 v Krasnodarju v Rusiji rojeno sopranistko so v Metropolitanski operi pred dvema letoma umaknili s programa nastopov, potem ko je zavrnila zahtevo generalnega direktorja Meta Petra Gelba, naj se javno izreče proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putin po ruski invaziji v Ukrajini. Pevka je zaradi kršitve pogodbe tožila newyorško operno hišo, sodišče pa je odločilo, da ji mora ustanova plačati več kot 187 tisoč evrov za nastope, ki so ji jih odpovedali.

Povezovanje ljudi, da bi raziskali, kaj je univerzalnega v naši človečnosti
"Po našem mnenju je naše poslanstvo povezovati ljudi, da bi raziskali, kaj je univerzalnega v naši človečnosti. Ana Netrebko je jasno in nedvoumno nastopila proti vojni v Ukrajini in se distancirala od ruske oblasti za veliko osebno ceno," je v telefonskem intervjuju za Associated Press (AP) še dejal James Barbato, generalni direktor Opere Palm Beach. Netrebko bo nastopila na gala koncertu, ki je napovedan za 3. februar.

Sopranistka je v zadnjih dveh letih nastopila v večjih ustanovah, vključno z Dunajsko državno opero, Pariško opero, v Scali v Milanu in Staatsoper unter den Linden v Berlinu, niso pa je angažirali kjer koli v ZDA ali na primer v Kraljevi operi v Londonu. V Metropolitanski operi je nazadnje nastopila leta 2019 v Verdijevi operi Macbeth in na silvestrskem gala večeru, kar je bil tudi njen zadnji nastop v ZDA. V zadnjih letih jo je bilo mogoče slišati tudi na Ljubljana Festivalu, kjer je nastopila z možem Jusifom Ejvazovom, tenoristom azerbajdžanskega rodu.

Zakonca Jusifa Ejvazova in Ano Netrebko je bilo mogoče že večkrat slišati na Ljubljana Festivalu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zakonca Jusifa Ejvazova in Ano Netrebko je bilo mogoče že večkrat slišati na Ljubljana Festivalu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Izvajalka "z enim najlepših glasov v naših življenjih"
V Palm Beachu bo nastopila s kubansko-mehiškim pianistom Ángelom Rodríguezom. "Počaščena sem, da lahko prispevam svoj glas na letni gala prireditvi Opere v Palm Beachu," je dejala Ana Netrebko za AP. Barbato je povedal še, da se je januarja začel dogovarjati s sopranistkinim menedžerjem. "To je bila redka priložnost za predstavitev navdušujoče izvajalke z enim najlepših glasov v naših življenjih," je dejal.

Na preteklih galah operne hiše v Palm Beachu so med drugim nastopili tudi Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Renée Fleming in Bryn Terfel, v zadnjih letih pa tudi Isabel Leonard (2024), Piotr Beczala (2023) in Nadine Sierra (2022). "Veliko mi pomeni, da se pridružujem izjemnemu seznamu slavnih pevcev, ki so v zadnjih desetletjih sodelovali na tem praznovanju," je po pisanju AP-ja dejala Ana Netrebko. Prihodnja sezona Palm Beach Opere sicer vključuje po tri izvedbe Romea in Julije Charlesa Gounoda, Traviate Giuseppeja Verdija in Figarove svatbe W. A. Mozarta, pevskih ekip pa za zdaj še niso razkrili.