Prejemnico ali prejemnika Veronikine nagrade bodo organizatorji, Hiša kulture Celje, slavnostno razglasili na Veronikinem večeru na Celjskem gradu. Foto: EPA
Prejemnico ali prejemnika Veronikine nagrade bodo organizatorji, Hiša kulture Celje, slavnostno razglasili na Veronikinem večeru na Celjskem gradu. Foto: EPA

Prejemnika ali prejemnico Veronikine nagrade, ki jo podeljuje Hiša kulture Celje, bodo razglasili na Veronikinem večeru poezije in glasbe 27. avgusta na Celjskem gradu. Vsem petim nominiranim zbirkam bo mogoče prisluhniti na bralni delavnici Knjige v mreži 20. avgusta v celjski Slaščičarni Zvezda, ko se bo začel tudi program v okviru Veronikinega tedna poezije v mestu.

Recenzije štirih nominiranih zbirk

Tokratno tričlansko strokovno komisijo, ki je opravila izbor, sestavljajo Veronikina nagrajenka izpred dveh let, prevajalka ter doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj. Nominirane zbirke so izšle v obdobju med junijem 2023 in majem 2024.

Sorodna novica Zlatnik poezije se bo zasvetil za Borisa A. Novaka

Na Veronikinem večeru poezije in glasbe bodo podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga bodo tokrat namenili Borisu A. Novaku. Slavnostni govornik bo Dušan Šarotar, za glasbo bo poskrbela Bilbi s spremljevalno skupino.

Lani sta Veronikino nagrado prejeli Miriam Drev za zbirko Zdravljenje prednikov in Iva Jevtić za zbirko Milost. S svojimi zbirkami pa so bili nominirani še Sergej Harlamov, Nevenka Perne Miklič in Gregor Podlogar. Lanski zlatnik poezije so namenili pesnici, pisateljici, pevki, pripovedovalki in kulturni ambasadorki Rezije Silvani Paletti.