Moški je po Ohotskem morju 67 dni plul v napihljivem čolnu. Posnetek, iz katerega je zgornji zajem zaslona, je po reševanju objavilo rusko tožilstvo na Daljnem vzhodu. Foto: Reuters
Moški je po Ohotskem morju 67 dni plul v napihljivem čolnu. Posnetek, iz katerega je zgornji zajem zaslona, je po reševanju objavilo rusko tožilstvo na Daljnem vzhodu. Foto: Reuters

Moškega je ribiška ladja v ponedeljek našla skoraj tisoč kilometrov od kraja, od koder je na začetku avgusta izplul. Po navedbah njegove žene se je trojica odpravila opazovat kite, s sabo pa so vzeli hrano za dva tedna. Ko so jih svojci prijavili kot pogrešane, so jih začeli iskati s helikopterjem, a neuspešno.

Na posnetkih z ladje, ki so se pojavili v javnosti, je videti bradatega moškega, kako ribičem kliče, naj mu pomagajo, saj nima več moči.

Ob 46-letnem Rusu, ki se zdaj zdravi v bolnišnici, sta bili na čolnu, ki ga pregledujejo preiskovalci, še trupli njegovega 49-letnega brata in 15-letnega nečaka.

Mnogi so se namreč ob novici o čudežnem preživetju 46-letnika vprašali, kako je moškemu sploh uspelo preživeti tako dolgo v Ohotskem morju, ki je najhladnejše v vzhodni Aziji. Po mnenju enega od pomorščakov, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, si je najbrž pomagal z lovljenjem rib.

Njegova žena je v izjavah za ruske medije ocenila, da je imela nekaj pri tem tudi njegova teža – ko je izginil, je tehtal 100 kilogramov, ko so ga 67 dni pozneje rešili, pa le še polovico toliko. Danes je iz bolniške postelje v mestu Magadan tudi sam spregovoril za novinarje. Med drugim je dejal, da je zbiral deževnico, grela pa ga je spalna vreča s kameljo dlako. Voljo do življenja mu je vlivalo dejstvo, da ga doma čaka družina, je še povedal.

Ruski mediji ob tem poročajo, da to ni prvi tovrstni primer. Tiskovna agencija Ria Novosti navaja, da so leta 1960 štirje sovjetski vojaki na majhnem čolnu v Tihem oceanu preživeli 49 dni, preden jih je rešila ameriška letalonosilka.