Kaj vas osreči? Foto: freedigitalphotos.net
Kaj vas osreči? Foto: freedigitalphotos.net

Državljani EU-ja so na splošno zadovoljni s svojim življenjem, saj je stopnja zadovoljstva ljudi, starih 16 let ali več, v povprečju od 7,3 od 10, kažejo podatki Eurostata.

Katere države so torej najsrečnejše v Evropski uniji? Na prvem mestu je Finska s 7,8, sledijo Belgija, Avstrija, Romunija in Slovenija – vse s 7,7.

Zadovoljstvo z življenjem se zmanjšuje v nekaterih državah z najvišjimi ocenami, kot so Danska, Švedska in Nizozemska. Danska (z 8,0 na 7,5) in Švedska (s 7,9 na 7,5) sta imeli v zadnjem desetletju največji upad ravni zadovoljstva.

Nasprotno, države, v katerih se je zadovoljstvo z življenjem najbolj povečalo, so Ciper (s 6,2 na 7,5), Bolgarija (s 4,8 na 5,9), Estonija (s 6,5 na 7,2), Slovenija (s 7,0 na 7,7) in Grčija (s 6,2 na 6,9).

V anketi so ljudi prosili, naj preprosto ocenijo svoje zadovoljstvo z življenjem od 0 do 10.

Evropska unija sicer pripravlja bolj zapleteno definicijo sreče, ki presega običajne ocene BDP-ja. Pred kratkim je Komisija opredelila merila "8+1" za opredelitev kakovosti življenja: materialne življenjske razmere, količina in kakovost zaposlitve, zdravje, izobraževanje, prosti čas in družbene interakcije, ekonomska in fizična varnost, upravljanje in osnovne pravice, življenjsko okolje in nazadnje celotna življenjska izkušnja.