Slafkovsky in Takač za vodstvo Slovaške v tekmi za bron

Nor gol 17-letnega Slovaka

Po prvih 20 minutah igre na tekmi za bron ni bilo zadetkov, Slovaki pa so nadstreljali Švede s 14:8. Pobudo je Slovaška le kronala v začetnem delu 2. tretjine, ko je iz navidez nedolžnega strela presenetil senzacionalni 17-letnik.

Če si je kdo na olimpijskem hokejskem turnirju v Pekingu ustvaril ime, je to zagotovo sedemkratni strelec Juraj Slafkovsky. Otrok Košic je na kratko v sezoni 2018/19 zaigral tudi za Salzburg v mladinskem Eblu, po postanku na Češkem pa se zdaj tretje leto kali na Finskem pri TPS-u. Foto: Reuters
Če si je kdo na olimpijskem hokejskem turnirju v Pekingu ustvaril ime, je to zagotovo sedemkratni strelec Juraj Slafkovsky. Otrok Košic je na kratko v sezoni 2018/19 zaigral tudi za Salzburg v mladinskem Eblu, po postanku na Češkem pa se zdaj tretje leto kali na Finskem pri TPS-u. Foto: Reuters

Juraj Slafkovsky je v 24. minuti ustrelil z leve strani, skorajda že iz mrtvega kota, a s ploščkom, ki se je obračal v zraku preko rame švedskega vratarja Larsa Johanssona pometel pajčevino iz desnega zgornjega kota. Izreden gol, že šesti v Pekingu za mladoletnika iz Košic, ki igra za TPS iz Turkuja na Finskem in bo poleti zagotovo izbran med prvimi na naboru za Ligo NHL.

Prvič v Pekingu zadeli ob "power-playu"

Slovaki so podvojili vodstvo po dveh zaporednih izključitvah pri Švedih sredi 2. tretjine. Po sodniškem metu je Miloš Roman zbil plošček za gol, od koder je Pavol Regenda spretno podal pred vrata, kjer je Samuel Takač iz bližine našel luknjo za 2:0. Slovaki so šele v 15. poskusu na olimpijskem turnirju v Pekingu prvič izkoristili "power-play" oziroma številčno premoč, a v več kot primernem trenutku. Tudi v drugem delu igre je Slovaška nadstreljala Švedsko s 14:8 s streli v okvir vrat.

Pavol Regenda je podaji za drugi gol Slovaške na koncu dodal še gol za končnih 4:0. Foto: Reuters
Pavol Regenda je podaji za drugi gol Slovaške na koncu dodal še gol za končnih 4:0. Foto: Reuters

Bron zapečatili z dvema goloma v prazna vrata

V zadnji tretjini ni bilo nič od pritiska Švedov, Slovaki so se izvrstno branili, vratar Patrik Rybar pa je ubranil vseh 28 strelov treh kron. Na drugi strani so hokejisti v modrem brez milosti izrabili obupen poskus Švedske, ki je zaigrala brez vratarja. V izpraznjen gol sta zadela mlada slovaška junaka: najprej še drugič na tekmi in sedmič v Pekingu Slafkovsky, nato pa za končnih 4:0 še neutrudni 22-letni Regenda.

Slavje na slovaški klopi se je začelo, samo selektor Craig Ramsey je ostal miren in zbran vse do zadnjega zvoka sirene, ko se je v Pekingu in po celotni Slovaški začelo praznovanje prve olimpijske medalje v hokeju na ledu. Največji hokejski uspeh Slovakov, ob boku edinega naslova svetovnih prvakov iz Göteborga 2002.

Slafkovsky in Regenda potrdila osvojitev brona
Sorodna novica 20-letni Gricjuk v osmi seriji "loterije" popeljal Ruse v finale proti Fincem

Slovaška je v petek izgubila polfinale s Finsko (0:2). Do Pekinga 2022 je na olimpijskih igrah samo v Vancouvru 2010 igrala za medaljo, a izgubila tako polfinale kot tekmo za 3. mesto.

17-letni Slovak adut v boju za prvo odličje

Švedska, ki je v polfinalu klonila pred branilci naslova Rusi šele po izvajanju kazenskih strelov (3:4*), ostaja pri devetih hokejskih medaljah. Lillehammer 1994 in Torino 2006 so tri krone osvojile, še trikrat pa so osvojili srebrno medaljo (nazadnje v Sočiju 2014).

Z bronastim odličjem so Švedi končali igre v Oslu 1952 in vse troje igre v 80. letih (Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 in Calgary 1988).


ZA BRONASTO MEDALJO

Švedska – SLOVAŠKA 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Slafkovsky 24., 59., Takač 33., Regenda 59.
Obrambe: Johansson 39; Rybar 28.

FINALE

Nedelja ob 5.10 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
FINSKA – RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE

Hokej (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
3SlovaškaSlovaška
4. mestoŠvedskaŠvedska

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.