Anže Lanišek je četrti Slovenec s stopničkami v skupnem seštevku turneje. Foto: EPA
Anže Lanišek je četrti Slovenec s stopničkami v skupnem seštevku turneje. Foto: EPA

Glavni trener Robert Hrgota je pred sezono dejal, da si želi dobrega rezultata na tekmovanju štirih nemško-avstrijskih skakalnic, ki predstavljajo prvi vrhunec zime. Pod njegovo taktirko se orlom do zdaj na turneji ni izšlo po načrtih, letos pa so poskrbeli, da s selektorjem na čelu zadovoljni zapuščajo Bischofshofen. "Ja, brez dvoma je posebno zadovoljstvo. Bolje bi bilo le, če bi imeli orla, ampak biti med tri na novoletni turneji predstavlja prestiž. S tem greš v zgodovino, zato res čestitke Anžetu," je z nasmeškom Hrgota razlagal v izteku skakalnice Paula Ausserleitnerja.

Sorodna novica Granerud po 16 letih Norvežanom prinesel zlatega orla, izjemni Lanišek obdržal tretje mesto

Lanišek je po slabšem nastopu v Oberstdorfu, kjer je bil v zahtevnih pogojih deseti, z naslednjimi tremi postajami opravil šampionsko. Dvakrat je bil drugi, enkrat pa tretji, kar mu je prineslo skupno tretje mesto za Halvorjem Egnerjem Granerudom in Dawidom Kubackim. Na turnejo je prišel v izjemni formi kot drugi skakalec svetovnega pokala in ob Poljaku glavni favorit za osvojitev zlatega orla: "Mogoče je bila napaka, da smo imeli v mislih skupno zmago. Ampak smo pa na preostalih treh postajah zelo dobro opravili svoje delo. Osredotočeni smo bili kot pred novoletno turnejo. Mogoče je to napaka, ki jo lahko popravimo prihodnje leto."

"Veseli me, da smo znali narediti preskok iz Oberstdorfa v Garmisch. Ostali smo zbrani in osredotočeni na nalogo. Ni nas vrglo iz tira in Anže je lahko osvojil stopničke. Smo uživali. Res je naredil nekaj lepega in lahko uživa ter sproščeno nadaljuje sezone," je dodal glavni slovenski trener, ki verjame, da Lanišek, ki je letos že devetkrat stal na odru za zmagovalce, lahko na taki ravni skače vso zimo: "Zelo mi je všeč, da fizično dobro deluje. Tudi na koncu turneje je bil brez kakršnih koli težav. Ostal je na isti ravni. Po navadi se malce pade, ampak mislim, da bo s takimi rezultati še toliko lažje ohraniti vse skupaj."

P. Prevcu rezultat zadnje tekme lahko prinese mirnost in sproščenost

Na zadnji tekmi turneje v Bischofshofnu je bil Lanišek drugi za skupnim zmagovalcem Granerudom, ki je bil na vseh postajah izvrsten. Še dva Slovenca sta skočila v deseterico. S sedmim mestom je do rezultata sezone prišel Peter Prevc: "Za mano je res dober dan. Poskusil sem tako skakati kot v četrtek. Torej, biti umirjen. Nekako mi je uspelo, da ni bilo kakšnega izsiljevanja. Ta rezultat je predvsem pomiritev za nazaj, za naprej pa zagotovo prinaša mirnost in sproščenost oziroma da si lahko zaupam, da še nisem rekel zadnje."

Peter Prevc je v Bischofshofnu skakal kot prerojen. Foto: EPA
Peter Prevc je v Bischofshofnu skakal kot prerojen. Foto: EPA

V Garmischu je bil zadnji slovenski zmagovalec turneje zelo razočaran, ko se ni uvrstil v drugo serijo. Nato je popravil vtis na Bergislu, na skakalnici Paula Ausserleitnerja, kjer je zmagal pred sedmimi leti, pa je bil odličen že v serijah za trening in kvalifikacijah, vse skupaj pa potrdil na tekmi. Lani je zasuk sledil v Zakopanah, kjer se je zelo izkazal na ekipni preizkušnji. Poljsko prizorišče je naslednje na sporedu, če je letos točka preloma prišla že zdaj v Bischofshofnu, pa je dejal: "Počakajmo še nekaj vikendov. Lani se je v Zakopanah obrnilo navzgor, a za naprej to še nič ne prinese. Grem tja lahko samozavesten in pomirjen, se je pa seveda treba držati te poti."

Zajc in Kos tako kot Lanišek z osmimi skoki

Lanišek po novoletni turneji

Deveti je bil v Bischofshofnu Timi Zajc, ki je ob Lanišku in Lovru Kosu eden treh Slovencev z opravljenimi osmimi skoki na turneji. "Res mi je uspela lepa tekma. Od poskusne serije sem napredoval, potem naredil dva dobra skoka z lepima daljavama. Zelo sem zadovoljen. Tekma je bila res lepa, dolge daljave in je bilo užitek skakati," je bil zadovoljen Zajc, ki je petič nastopil na turneji, s končnim 14. mestom pa dosegel najboljši rezultat: "Tako dobro je še nisem končal. Vedno se je nekaj zgodilo, letos pa sem lepo stopnjeval in na vsakem prizorišču pokazal nekaj dobrih skokov. Sem zelo zadovoljen. Počasi napredujem. Sem kar presenečen, da sem letos že tu dvignil raven skakanja, saj je bilo prej vedno slabše. Se veselim naslednjih tekem."

Timi je lani v drugi polovici sezone zablestel, ko je po dve kolajni osvojil tako na olimpijskih igrah kot na svetovnem prvenstvu v poletih, kjer je postal podprvak. Dve mesti pred njim je v seštevku turneje končal Kos, ki je lani s sedmim mestom navdušil ob debiju, tudi drugo pa torej sklenil z opravljenimi osmimi skoki: "Sem zadovoljen. Prvi skok na zadnji tekmi je bil slabši, sicer pa sem delal lepe skoke. Sem znova pozitivno presenečen. Pred začetkom si nisem mislil, da se bo tako poklopilo. Lepo. Novoletna turneja je taka prijetna izkušnja. Lepo je, da si tekme sledijo v takem ritmu in si z glavo ves čas pri stvari."

Hrgota: Imamo močno jedro

Hrgota zelo zadovoljen po novoletni turneji

Potem ko je bil zelo razočaran po prvem skoku v Innsbrucku, a srečno po diskvalifikaciji Clemensa Leinterja vseeno prišel v finale, je Žiga Jelar v Bischofshofnu skakal zelo dobro in bil po 15. mestu lahko zadovoljen: "Iskreno sem potreboval nekaj takih skokov, da sem lahko drzen. Ta dva na zadnji tekmi sta bila tudi najboljša na turneji. Da se bo predrznost ustalila, bom potreboval še kakšnega. Največ rezerv vidim v zraku predvsem v drugem delu. Tam bi rad še pridobival, ker mogoče zdaj izgubljam. Tu sem bil sicer najmočnejši. Sem na pravi poti, ni pa še to to. Iskreno lahko rečem, da so moj cilj stopničke in bom trdo delal, da mi uspe."

Za konec novoletne turneje trije Slovenci med deset

Dobitnik malega kristalnega globusa za zmago v seštevku poletov v pretekli sezoni se veseli tekem, ki prihajajo. Bliža se tudi prva letalnica, saj bo januarja na sporedu Kulm, kjer bo zagotovo močan slovenski adut tudi Domen Prevc, ki je v Bischofshofnu edini od šesterice orlov ostal brez točk. Najmlajši izmed bratov Prevc je imel na turneji veliko smole, saj so mu v Oberstdorfu uničili smuči. "Neki napredek je narejen, se pa ni zgodilo dovolj hitro, kot sem želel. Pozitivno gledam naprej, saj vem, kje so rezerve in se da hitro dobiti metre," je dejal letalni specialist, ki upa, da bo čim prej dobil smuči, ki mu bodo ustrezale. Kot je dodal, ima vsak skakalec takšne, ki se z njimi ujame, zanj pa je zaradi specifičnega skakanja to še toliko pomembneje.

Naslednji konec tedna se bo svetovni pokal nadaljeval v Zakopanah, kamor bo skoraj zagotovo potovala ista šesterica, kot je nastopila na turneji. "Imamo vsaj pet močnih fantov in to pred prvo ekipno tekmo. Jedro je torej močno in lahko stopnjujemo," je pristavil Hrgota. V januarju se bo karavana preselila tudi na Japonsko in po dolgih letih v ZDA. Za zdaj v slovenskem taboru načrtujejo, da bodo tudi tam nastopili v najmočnejši zasedbi: "Načeloma ne bo težav z dolžino poti, saj smo navajeni takega ritma. Lani je bilo tako tudi z olimpijskimi igrami. Se že kar malce veselim, da gremo znova na Japonsko in prvič v ZDA. Samo za Rasnov v Romuniji bomo še videli, kako bo."