Dean Bombač in soigralci so imeli med tekmo velikokrat roke v zraku. Z zrelo, odgovorno in pretkano predstavo so osvojili pomembni dve točki. Foto: AP
Dean Bombač in soigralci so imeli med tekmo velikokrat roke v zraku. Z zrelo, odgovorno in pretkano predstavo so osvojili pomembni dve točki. Foto: AP

Poljaki so bolje začeli tekmo in v 6. minuti povedli s 4:2. Toda Slovenci so hitro izenačili po 7-metrovki Jureta Dolenca in si ob koncu 9. minute priigrali prvo vodstvo (4:5). Dean Bombač je nato povišal na 4:6, vendar so tudi gostitelji po že drugi izključitvi stebra slovenske obrambe Blaža Blagotinška ekspresno ujeli priključek (6:6). Slovenija je do prednosti dveh zadetkov znova prišla v 18. minuti (8:10).

Varovanci Uroša Zormana, ki odlično pozna poljski rokomet, se tu niso ustavili in stopnjevali ritem. Taktika in menjave selektorja so hitro obrodile sadove. V 23. minuti so prvič ušli na +3 (10:13), ko je s krila zadel Blaž Janc, potem pa je prednost še narasla. Rok Ovniček, z Jancem najboljši strelec uvodne tekme proti Savdski Arabiji (oba po 6), je v 27. minuti povišal na 10:15, dve minuti pozneje pa že na 10:16. Izid prvega polčasa je postavil Janc.

Najboljši strelec do odmora je bil Dolenec s petimi zadetki, skupaj pa je mrežo zatreslo osem slovenskih rokometašev. Poljaki ob trdni in gibljivi postavitvi med 19. in 30. minuto sploh niso dosegli gola.

Zadnjih pet minut prvega polčasa tekme Poljska - Slovenija

V drugem polčasu je prva dva zadetka za Slovenijo dosegel član Celja Aleks Vlah, Borut Mačkovšek pa je v 38. minuti po protinapadu v padcu povišal na 13:20. Minuto pozneje je Janc po vratnici Poljakov zadel za vodstvo s +8 (13:21). Slovenski napad je bil še naprej organiziran in preudaren.

Sledili so dva gola Dolenca in še en Janca v prazno mrežo za prednost desetih zadetkov v 44. minuti (15:25), tako da je bilo že tedaj bolj ali manj jasno, kdo bo zmagovalec. Najvišja razlika je bila trikrat 11 golov (prvič pri 19:30), na koncu je znašala devet. Dolenec je dvoboj končal s sedmimi zadetki (pet s 7-metrovk), Vlah jih je dodal šest, Janc pa pet.

V dvorani Spodek je bilo približno 10.000 navijačev, ki pa so bili večji del tekme tiho, saj njihovim ljubljencem nič ni šlo po načrtih.

Zmaga nad Poljsko je dvignila apetite, saj ima Slovenija po zmagi v nekakšnem mini finalu zdaj veliko lepše možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Zadnjo tekmo predtekmovanja bo odigrala v ponedeljek ob 18.00, ko bo njen tekmec olimpijski zmagovalec iz Tokia Francija, šestkratni svetovni prvak. V četrtek so bili Slovenci od Savdske Arabije boljši s 33:19.

Borut Mačkovšek in Nejc Cehte ustavljata Michala Olejniczaka. Foto: AP
Borut Mačkovšek in Nejc Cehte ustavljata Michala Olejniczaka. Foto: AP

Izjave po tekmi

Uroš Zorman, selektor: "V zadnjem letu smo doživeli marsikaj, sploh po aprilski tekmi v kvalifikacijah v Srbiji, ko je o naši usodi odločala ena žoga. Fantje so si zaslužili zmago. Na igrišču so dihali kot eden, pokazali svoj patriotizem in fenomenalno predstavo. Lahko sem jih samo gledal in jim ploskal. Pred nami je še dolga pot, a za nas je zmaga nad Poljaki zares ogromen uspeh."

Blaž Janc: "Ko je Uroš Zorman prevzel reprezentanco, sem dejal, da potrebujemo čas. Menim, da počasi prihaja ta čas. Premagali smo Poljake, ki so veljali za favorite. Pokazali smo neverjetno predstavo, a najpomembneje je, da se je v reprezentanco vrnila energija, znova je prisotna tudi želja po igranju za Slovenijo. Če bomo na vsaki tekmi imeli tovrsten pristop, potem bodo tudi izidi podobni kot na tej."

Dean Bombač: "Najbolj sem srečen, da se je v našo igro vrnila borbenost in požrtvovalnost ter da si za vsako žogo pripravljen 'iti na glavo', soigralec pa je pripravljen 'umreti' za skupni cilj. Zmaga je le refleksija vsega tega. Naš glavni cilj na naslednjih tekmah je, da se borimo in ostanemo skupaj, kakovost pa imamo."

Aleks Vlah: "Gostitelje svetovnega prvenstva smo premagali z veliko razliko. Neverjetno. Že pred tekmo smo kazali veliko željo po zmagi, vse to smo nato prenesli še na igrišče. Na Poljake smo se dobro pripravili, vsak igralec pa se je držal dogovorov iz garderobe. Naša obramba in vratar sta bila na najvišji ravni, v napadu nismo delali napak. Poljaki nas niso presenetili, pričakovali smo njihovo igro 7 na 6. Naša zmaga je zaslužena."


SP V ROKOMETU 2023

Skupina B, Katovice

POLJSKA – SLOVENIJA 23:32 (11:17)
Moryto 6 (4), Olejniczak 3, Pietrasik, Daszek, Walczak, Sićko in Dzialakiewicz po 2, Czuwara, Krajewski, M. Gebala in T. Gebala po 1; Dolenec 7 (5), Vlah 6, Janc 5, Blagotinšek in Kodrin po 3, Bombač, Mačkovšek in Ovniček po 2, Žabić in Novak po 1.

7-metrovke: 4/4; 5/5
Izključitve: 10 min; 12 min

FRANCIJA - SAVDSKA ARABIJA 41:23 (24:14)


3. krog, ponedeljek ob 18.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Ob 20.30:
POLJSKA - SAVDSKA ARABIJA


Lestvica:                            
SLOVENIJA            2  2 0 0  +23  4
FRANCIJA             2  2 0 0  +20  4
POLJSKA              2  0 0 2  -11  0
-------------------------------------
SAVDSKA ARABIJA      2  0 0 2  -32  0
V glavni del se prebijejo tri ekipe. 
Rokometaši nadigrali gostitelje svetovnega prvenstva Poljake
Analiza po koncu tekme Poljska - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Poljska - Slovenija

Preostale sobotne tekme

Skupina A, Krakov:
ČRNA GORA
- IRAN 34:31 (19:16)

ŠPANIJA - ČILE 34:26 (18:15)

Španija 4, Črna gora in Iran po 2, Čile brez točk.


Skupina C, Göteborg:
BRAZILIJA - URUGVAJ 35:24 (19:10)

ŠVEDSKA - ZELENORTSKI OTOKI 34:27 (19:8)

Švedska 4, Brazilija in Zelenortski otoki po 2, Urugvaj brez točk.


Skupina D, Kristianstad:
PORTUGALSKA - JUŽNA KOREJA 32:24 (15:12)

ISLANDIJA - MADŽARSKA 28:30 (17:12)

Madžarska 4, Portugalska in Islandija po 2, Južna Koreja brez točk.