Kakšen je domet Slovenije (s kapetanom Juretom Dolencem) na letošnjem svetovnem prvenstvu, bo verjetno bolj kot po današnji tekmi s Savdsko Arabijo jasno po sobotni tekmi z gostitelji Poljaki. Foto: www.alesfevzer.com
Kakšen je domet Slovenije (s kapetanom Juretom Dolencem) na letošnjem svetovnem prvenstvu, bo verjetno bolj kot po današnji tekmi s Savdsko Arabijo jasno po sobotni tekmi z gostitelji Poljaki. Foto: www.alesfevzer.com

Pungartnik, član srebrne slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu 2004, bo spet v vlogi strokovnega komentatorja TV Slovenija, kjer si boste lahko tekme SP-ja ogledali v neposrednem prenosu. Danes ob 18. uri se bo v Katovicah že predstavila slovenska reprezentanca, tekmec bo Savdska Arabija, zmaga pa nujna, če želi Slovenija uresničiti osnovni cilj, preboj v drugi del tekmovanja, kamor bodo iz vsake predtekmovalne skupine napredovale po tri reprezentance.


Slovenija je tik pred prvenstvom odigrala pripravljalni tekmi proti Madžarski. Kako ste ju videli, sta prinesli kaj pozitivnega?
To sta bili dve različni tekmi. Na prvi je bilo kljub porazu pozitivno to, da je ekipa pokazalo borbeno igro, da so fantje imeli željo in se niso ustrašili močnih madžarskih dvometrašev. Na drugi tekmi je šlo več stvari v pravo smer, predvsem je bila končnica boljša kot na prvi tekmi. Fantje so se nekaj naučili in odigrali zrelo, kar je dobra popotnica pred svetovnim prvenstvom.

Prenosi tekem s SP-ja na Švedskem in Poljskem bodo na TV SLO 2, ob Tomažu Kovšci bo spet strokovni komentator Roman Pungartnik. Foto: Žiga Culiberg
Prenosi tekem s SP-ja na Švedskem in Poljskem bodo na TV SLO 2, ob Tomažu Kovšci bo spet strokovni komentator Roman Pungartnik. Foto: Žiga Culiberg

Ima selektor Uroš Zorman dober nabor igralcev?
Kar nekaj je novih igralcev, ki so željni dokazovanja, nekaj pa takšnih, ki so že bili na preteklih akcijah, a niso dobili priložnosti. Seveda Zorman nima takšnega izbora kot Francozi, ki imajo 18 enakovrednih in zelo kakovostnih igralcev. Vseeno je slovenski strokovni štab dobro prečesal vse, kar je dobrega v domačem prvenstvu in v tujini. Težava je, da je imelo kar nekaj nosilcev igre težave s poškodbami, na tekmi proti Madžarski je še Blaž Janc dobil udarec v mišico, toda vse je v redu, Blaž je pravi stroj in bo pripravljen.

Bi lahko bil nosilec igre v tej reprezentanci?
Seveda, bil je že na prejšnjih prvenstvih. Pokriva lahko dve poziciji in igra tudi na desni strani, kjer imamo precej težav, saj izbira levičarjev ni velika. Stavil bi tudi na Aleksa Vlaha. V Ligi prvakov je s Celjem pokazal, da če dobi dovolj priložnosti, to izkoristi, kar je bilo videti tudi na teh dveh tekmah z Madžarsko. Dean Bombač prav tako lahko vedno vleče slovenski voz, a mu je treba povedati, kaj se od njega pričakuje. V svojem klubu je navajen igrati vseh 60 minut, rad igra pomembno vlogo. Rok Ovniček nas utegne presenetiti. Igra lahko na mestu levega zunanjega ali srednjega zunanjega. Zelo koristen igralec! Vidno vlogo bi dal še Domnu Makucu. Je igralec, ki mora dobiti veliko minut. Če zdaj ne bo igral, bo izgubljen za naprej. V obrambi bo moral Borut Mačkovšek z Blažem Blagotinškom sestavljati centralni bok. "Blagi" se mora zavedati, kako pomemben člen je v obrambi. Rdeč karton mora dobiti v 58. ne v 38. minuti, če karikiram.

Sorodna novica Zorman: V igri se pozna, da so Savdijce zadnja leta vodili evropski trenerji

Na črti po dolgem času ne bo Mateja Gabra. Bo zelo manjkal?
Pošteno je povedal, da se ne počuti zdravega in da ne more pomagati. Vemo, da je v preteklosti tudi poškodovan že igral za reprezentanco. Če ni 100-odstotno pripravljen, je bolje, da ga ni zraven, turnirski sistem ni preprost, lahko si nakoplješ le težave, pa še jezo navijačev in medijev. Bolje je, da sanira poškodbo, mislim, da je vseeno dovolj igralcev, ki ga bodo lahko nadomestili.

Ali koga pogrešate v osemnajsterici, ki je odpotovala v Katovice?
Pomislim na Miho Zarabca, ki pa ima precej težav s poškodbo in še ni 100-odstotno pripravljen, je pa decembra podpisal pogodbo za naslednjo sezono in bo v prihodnje igral za Wislo iz Plocka. A imamo Domna Makuca, ki lahko zapolni to vrzel, prav tako Roka Ovnička.

O talentu Domna Makuca nikakor ne gre dvomiti, a vendarle – pri Barceloni ne igra ravno vidne vloge ...
Seveda, saj je tam 20 vrhunskih igralcev in si lahko vesel, če dobiš že minimalno minutažo. Nekateri klubi si ga želijo, ker menijo, da v Barceloni premalo igra. Ima pa zato vrhunske treninge, na katerih pridobiva bogate izkušnje. Fant je tudi karakterno zelo dober, pozitivno naravnan. Čas je, da dobi svojo priložnost, v pomoč naj mu bodo izkušeni reprezentantje, predvsem Dean Bombač.

Uroš Zorman je bil izjemen igralec, kot selektor pa se za zdaj še ni proslavil. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman je bil izjemen igralec, kot selektor pa se za zdaj še ni proslavil. Foto: www.alesfevzer.com

Slišati ste kar optimistični. Verjamete, da se lahko slovenski rokomet končno pobere, bo Zorman znal iz fantov potegniti največ?
Vodenje kluba in reprezentance sta dva različna svetova. Uroš je mlad trener, vseeno pa je v zadnjem letu pridobil nekaj izkušenj. Upajmo, da bo v reprezentanco vnesel to svojo predrznost, ki jo je imel kot igralec. Lahko bi videli lepo zgodbo, zakaj ne, potem ko smo v zadnjih letih močno padli. Po 4. mestu na evropskem prvenstvu 2020 je šlo le še navzdol. Tako nizko, kot smo zdaj, še nismo bili. Kvalifikacije za OI v Tokiu so bile slabe, prav tako kvalifikacije za SP 2023, kjer smo na celi črti pogoreli s Srbijo, a nato vendarle dobili povabilo za nastop. Tudi v kvalifikacijah za EP 2024 Slovenija ni ravno blestela. Nismo videli tiste želje, lakote, homogenosti. Motivacija, ko oblečeš reprezentančni dres, nikoli ne bi smela biti sporna. To je bilo k sreči videti proti Madžarom, ko Slovenci niso dopustili, da bi jih kar tako oklofutali. Tudi na svetovnem prvenstvu bo treba vsako tekmo na glavo in teči vseh 60 minut. Ne pozabimo, da smo dobili povabilo Mednarodne rokometne zveze. Moramo ga upravičiti.

Sorodna novica Četrtfinale bolj želja kot realnost

V slovenski skupini so še Savdska Arabija, Poljska in Francija. Kaj bi rekli o tekmecih?
Skupina je težka. Realno moramo premagati Savdsko Arabijo. Poljska je neznanka. Njihov cilj je, da se prebijejo na olimpijske igre v Parizu, tako da bodo želeli priti vsaj v četrtfinale. Javnost bo do njih neusmiljena, pod pritiskom bodo. To moramo izkoristiti. Če bomo v drugi del tekmovanja odšli brez točke, bomo tam težko kaj naredili. Dvomim namreč, da lahko premagamo Francijo in potem v drugem delu Španijo.

S Tomažem Kovšco bosta za TV SLO tekme komentirala na prizorišču. Se veselite Katovic?
Zelo. Dobrodošlo je, da bo v Katovicah osem ekip, poleg slovenske skupine tudi skupina z Nemčijo in Srbijo. Srečal bom nekatere prijatelje in nekdanje soigralce. Tam bo Islandec Alfred Gislason, selektor Nemčije, ki je bil moj trener v Gummersbachu (2007–2008). Pred kratkim mu je umrla žena in se veselim srečanja z njim. Pa z novinarjem Bilda Dirkom Weissmanom in s Švedom Mathiasom Anderssonom, s katerim sva skupaj igrala pri Kielu, zdaj pa je trener vratarjev v nemški reprezentanci. Tudi v poljski reprezentanci imam nekaj prijateljev. Predvsem upam, da bodo pogoji normalni in da ne bodo komplicirali glede covida-19. Pomembno je, da se lahko družiš z igralci in dobiš informacije iz prve roke.