V Planici se je začel športni spektakel. Foto: www.alesfevzer.com
V Planici se je začel športni spektakel. Foto: www.alesfevzer.com

Moji odgovori so vsebovali predvidevanja, da bo to res nekaj posebnega, s tem ko se je prvenstvo tudi začelo, pa lahko to končno potrdim.

Prednost domačega terena v najožjem pomenu so tekaške proge, na katerih sem skorajda vsak dan. Na enakih ali podobnih trasah, na kakršnih bomo tekmovali na svetovnem prvenstvu, smo "trenirali" že na državnih prvenstvih v preteklih letih. Vendarle to ni takšna prednost, da je drugi športniki ne bi mogli nadoknaditi v slabem tednu dni, kar trenirajo tukaj.

Sorodna novica Planica 2023 – tik pred zdajci

Prve vtise so do danes že zbrali in verjetno vam bodo znali povedati, da so proge … težke. Kar je res, saj je vzhodna stran planiške doline opentljana z dolgimi vzponi, hitrimi spusti in ostrimi ovinki. Naj vas še enkrat spomnim, da tekaške smuči nimajo robnikov, kar je razlog za naše ne najbolj ikonično zavijanje. Popolnoma nepošteno in dolgočasno pa bi se bilo ustaviti pri enem pridevniku, ki je poleg tega še popolnoma duhamoren. Bolje se sliši, če rečem, da je dinamična in polna izzivov. Lahko dodam, da je pregledna in ima dober razgled. To zadnje se nas tekmovalcev niti ne tiče, občinstvu pa bo kuliso Ciprnika, Jalovca in Ponc skupaj s skakalnicami in letalnico bratov Gorišek v veselje občudovati. Morda je ravno to tista prednost domačega terena – da veš še kaj drugega kot to, kako težko je.

Neža Žerjav je članica slovenske reprezentance v teku na smučeh in udeleženka olimpijskih iger v Pekingu. Je diplomirana biokemičarka.

Poleg tega se nam v Planici ni treba kaj prida ukvarjati z orientacijo. Ali pač. Morda vam bo kdo povedal, da "najslabši od vseh so pa ravno naši, oni bi šli pa kar počez". Naj v opravičilo povem, da nismo ošabni, ampak imamo v podzavesti stalne stečine, ki se jih moramo še odučiti in med prvenstvom uporabljati druge poti, takšne, ki se ujemajo s številkami na naših akreditacijah.

Obenem k domačemu terenu spada tudi bližina doma. To ne pomeni, da bomo kaj veliko hodili domov, vendar je pomirjujoča že misel, da se lahko relativno preprosto umaknemo iz vsega direndaja (in da bo s kakšno potencialno doma pozabljeno stvarjo precej manj težav kot sicer).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Domačnost pa ni zgolj prostorski fenomen, velik delež prispevajo tudi ljudje. Poleg vseh, ki so službeno vpleteni, sodeluje še več kot 1500 prostovoljcev iz 22 držav, pretežno iz Slovenije. Zaradi majhnosti sveta in še posebej Slovenije se z marsikom poznamo. Prijetno je slišati prijazen pozdrav in spodbudne besede (da pa je mimobežen pogovor še s šestim človekom po vrsti lahko tudi naporen, bom zamolčala). Verjetno so občutki vzajemni, ker naši nastopi na tekmovanjih osmišljajo njihovo delo, obenem pa se tudi mi čutimo soodgovorne za uspešen potek prvenstva. "Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici!" za nas velja dobesedno.

Kako je videti svetovno prvenstvo "od spodaj navzgor?"

V seriji podlistkov vas želim popeljati skozi zaodrje Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici – prireditve marsikomu nepredstavljivih razsežnosti. Moja perspektiva bo ožja, a bo obenem obsegala tudi tisto, česar na televiziji ne boste videli. Atmosfero navijačev bom čutila, a ne bom del nje. Tehnične podrobnosti najbolje poznajo organizatorji, njihova implementacija pa bo zadevala predvsem nas, športnike. Ne pričakujte povzetkov dnevnega planiškega dogajanja, saj mu ne bom mogla slediti, niti ne dnevniških izpovedi, rumenih novic ali vrednostnih sodb. Naj bo to zapis o koščku, ki ga v zgodbo Planice 2023 prispevamo športniki.