Slovenska skakalna četverica Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je zvečer na podelitvi v Kranjski Gori prejela zlate medalje. Foto: BoBo
Slovenska skakalna četverica Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je zvečer na podelitvi v Kranjski Gori prejela zlate medalje. Foto: BoBo

Tekma je bila zanimiva, a je Hrgota čutil nekaj pritiska: "Po skoku Žige po drugi seriji, ko sem videl, da je Norvežan zaostal za njim, sem rekel: 'Zdaj pa je samo še na nas, da to osvojimo do konca, ker vem, da sta Timi in Anže danes najmočnejša fanta.' To sta dokazala in prinesla danes drugo zlato."

Ob tem je dodal: "Nižje skačemo na tekmi po rampo, dve kot na treningih, da so na koncu take daljave, je res nekaj neverjetnega. Žiga je danes naredil res tisti premik, Timi in Anže sta samo nadgradila, Lovro pa je postavil temelje v prvi seriji."

Sorodna novica Slovenski skakalci svetovni prvaki v Planici!

V dveh dneh do posamičnega in ekipnega naslova

"Da v dveh dneh dvakrat zmagaš, dvakrat osvojiš zlato medaljo, dobiš dva svetovna prvaka oziroma svetovnega prvaka posamično in še ekipno svetovni prvaki doma – več se ne da," je bil vzhičen 34-letni Velenjčan, ki se je med prvenstvom rad pohvalil, da so trenerji uspešnejši v igrah z žogo, medtem ko so fantje veliko boljši skakalci, kot je bil kdaj sam.

"Tri leta se je čakalo na SP. Da ti na koncu to uspe uresničiti, je res nekaj neverjetnega. Želim, da nadaljujemo v tem ritmu do konca sezone in naredimo spet en tak zaključek kot lani v Planici na poletih," Hrgota že pogleduje naprej proti zaključku sezone v Skandinaviji in koncu sezone na poletih v Planici čez štiri tedne.

Hrgota: Svetovni prvaki smo, nimam kaj dodati

Zlato posvetili Petru Prevcu

Timi Zajc se je dan po posamičnem uspehu razveselil še ekipnega zlata: "Ta konec tedna sem dobil vse, kar se je dalo dobiti." Potem je nasmejan dodal: "Po medaljah sem ujel Perota, samo mi manjka še veliko zmag. Zame je bilo popolno, sanjsko."

Petru Prevcu, ki je v sredo grdo padel med treningom na veliki skakalnici, je sporočil: "Upam, da je dobro navijal in da smo ga malo razveselili." Žiga Jelar je dodal: "Pero, če to gledaš, tudi ti si del tega!" Pozneje med novinarji je še povedal: "Mislim, da smo vsi danes pri sebi v srcu skakali tudi za Perota."

Dokaz, kako hitro spet dobro skačeš

"Vzdušje je fantastično, brez besed smo, hvala vsem za podporo," je odlično navijaško kuliso v Planici komentiral Lovro Kos. Po drugem skoku v finalu ga je skrbelo, da ga ni polomil preveč in je onemogočil boj za zlato.

"Dokaz, da je v skokih res malo potrebnega, da začneš spet dobro skakati. Z mize sta bila dva lepa skoka, na žalost, v drugem sem malo preveč hotel, ampak vseeno nam je uspelo," je olajšano pripovedoval 23-letnik iz Rudnika pri Moravčah.

Jelar neizmerno užival v skokih

Če bo Lovro Kos svojo smrekico, ki jo dobitniki medalj na nordijskem SP-ju prejmejo namesto rož, posadil kar v domačo gmajno in jo občasno obiskoval, ve Žiga Jelar že za njeno posebno mesto: "Zasadil jo bom kot spomin in za srečo. Na parcelo, kjer bom začel zidati hišo."

Po tekmi na srednji skakalnici je bil 25-letnik iz Spodnje Besnice vidno potrt, saj je po tekmah v Romuniji v Planico prišel z dobrimi izidi in formo. "To je pravljica. Danes sem neizmerno užival, zlasti v drugo. Pred prvim skokom mi je bilo najtežje, po kolapsu na treningu na 90-metrski skakalnici in še to s kolenom. Zdaj pa je bil čisti užitek. Iskrena hvala Robiju, ker mi je zaupal celotno prvenstvo. Mogoče je kdo menil, da ne spadam niti na posamično tekmo, a je trener dobro vedel, česa sem sposoben."

Žiga Jelar še zdaj misli, da sanja

Zdaj je čas za skupno slavje

V tretji skupini je bil Timi Zajc obakrat najboljši in je naredil ključno razliko do Norvežanov in Avstrijcev, s katerimi so se Slovenci borili za zlato snežinko.

"Zelo uspešno svetovno prvenstvo, ki ga bo težko ponoviti. Včeraj je bil moj dan, danes je bil naš ekipni dan. Lepo, da zaključimo to prvenstvo z ekipno zlato medaljo in se zdaj skupaj lahko poveselimo," se je 22-letnik iz Hramš na hitro ozrl na zanj nepozabna planiška dneva.

Prevzemanje in izgubljanje vodstva ni zmotilo miru zadnjih dveh slovenskih skakalcev. "Pomembno je, da smo ostali v stiku in ni bilo prevelike razlike. Stopili smo skupaj, ko gre za ekipo, in odlično opravili s svojo nalogo," se je smejalo Zajcu, ki domov odnaša še posebno priznanje.

Zlata penina, ki jo je prvi prejel in nato shranil Petek

Ema Klinec mu je namreč predala penino Zlatarne Celje iz leta 1991, ki jo je v dar ob naslovu svetovnega prvaka v Predazzu prejel Franci Petek. Slednji je penino, polnjeno tudi s koščki zlata, nato hranil doma vse do Oberstdorfa 2005, ko je Rok Benkovič postal drugi slovenski svetovni prvak. Po 14 letih je Benkovič leseni vinski zaboj predal v varstvo Emi Klinec, ki je zdaj na ekipno tekmo prinesla omenjeno trofejo. "Ne vem, zakaj je še kar polna in tako stara. Mogoče je čas, da jo že izpraznimo," se je pošalil prvi Štajerec z naslovom svetovnega prvaka v skokih.

Ema Klinec Timiju Zajcu predala zlato penino
Timiju Zajcu čestital tudi Franci Petek

Lanišku v čast, da je skakal kot zadnji

Kot zadnji se je pred kamerami pojavil Anže Lanišek, ki je najprej kolegom nadel drese svetovnih prvakov. Nato je dejal: "To je noro, danes so nas navijači ponesli in hvala vsem! Presrečen sem!" Kako se je počutil pred zadnjim skokom, imel je veliko odgovornost: "Rekel sem si samo, da grem res na polno. Šel sem v popoln napad, kar se spodobi za takšne tekme, uspelo je in super!"

26-letni Domžalčan je na koncu k zmagi prispeval največ točk izmed slovenske četverice (0,9 točke več kot Zajc), predvsem pa je suvereno opravil z zadnjim skokom, pri katerem je krepko preskočil zeleno črto in takoj po pristanku ni bilo dvoma, da je Slovenija postala ekipni svetovni prvak.

"Res smo trdo delali, da smo postali svetovni prvaki, da smo tukaj, kjer smo, da smo bili v tem položaju, in v čast mi je bilo, da sem lahko kot zadnji skakal in res fenomenalno. Rad bi se tukaj res zahvalil tudi moji družini, moji terapevtki, ženi, mami, očiju, sinu, res vsem, ki mi pomagajo na moji poti, in vesel sem. Danes sem pokazal, da znam in da zmorem."

Čustva preplavila mamo Žige Jelarja

Skakati na domačem SP-ju je malce tudi noro

Lani je na olimpijskih igrah ostal brez mesta v obeh ekipah, zdaj je bil pomemben člen pri obeh uspehih: tako pri bronu v mešani ekipi na srednji napravi kot ekipi na veliki skakalnici. "Kot sem bil vesel, da je takrat ekipa dobila dve kolajni, sem zdaj vesel, da nadaljujemo v tem ritmu. Včeraj s Timijem, zdaj še vsi skupaj. Super, super ekipa, res sem ponosen na vse skupaj," se je smejalo Lanišku, najstarejšemu v zlati ekipi Slovenije.

Ob koncu se je izrecno zahvalil še zbranim navijačem: "Nerealno. Počaščen sem, da smo bili pred takšnim občinstvom, ki je tako dobro navijalo, kar me je še odprlo. Noro v izteku. Skakati na domačem svetovnem prvenstvu je drugače in da, tudi malo noro."

Prvi odzivi svetovnih prvakov Slovencev
Podelitev zlatih medalj Timiju Zajcu in skakalni ekipi
Izjave slovenskih skakalcev po podelitvi zlatih medalj