Luka Dončić je v svojem slogu odigral svojo prvo tekmo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Luka Dončić je v svojem slogu odigral svojo prvo tekmo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

24-letni Ljubljančan je na svetovnem prvenstvu debitiral z zmago Slovenije nad Venezuelo (100:85), novopečeni kapetan se je izkazal s 37 točkami (11/18 iz igre), sedmimi skoki, šestimi podajami in indeksom 39. Uvodni dan je bilo na turnirju veliko govora o debijih na svetovnem prvenstvu Shaia Gilgeousa-Alexandra in Josha Giddeyja, ki sta napolnila statistiko, Luka pa ju je s svojo predstavo 24 ur pozneje še presegel.

Sorodna novica Vsi v en glas: Obramba iz prvega polčasa se ne sme ponoviti

"Vedeli smo, da nas ne čaka lahka tekma. Pred dvema letoma smo se že pomerili z Venezuelo in vedeli smo, da gre za fizično zelo močno ekipo, ki lahko dobro zadeva z razdalje. Do konca smo se morali boriti. Najpomembneje je, da smo zmagali. Veliko stvari moramo popraviti, predvsem v obrambi. Dobili smo 85 točk, devet trojk so že zadeli v prvi četrtini, tako da v nadaljevanju je bila obramba boljša. Po prvi četrtini smo stopili skupaj in bolje igrali," je dejal Dončić, ki je dvoboj začel udarno in že v prvi četrtini prispeval 14 točk.

Že do polčasa izenačil slovenski strelski rekord

Toda nepopustljivi Venezuelci se niso in niso vdali. Trdoživ oreh so slovenski košarkarji strli šele v tretji četrtini, ko so na krilih Luke Dončića in Mika Tobeyja – ta naveza je izvrstno delovala že ob zadnji zmagi pred dvema letoma v polfinalu olimpijskega kvalifikacijskega turnirja – dali v nizu devet točk in v 25. minuti povedli za 14. Slovensko vodstvo v nadaljevanju ni bilo več ogroženo.

Dončić je že ob svojem debiju postavil slovenski strelski rekord na svetovnih prvenstvih. Po 48 točkah na svoji prvi tekmi na olimpijskih igrah proti Argentini, 47 lani proti Franciji na evropskem prvenstvu, zdaj pa torej še 37 na svetovnem prvenstvu. Predtem je imel rekord v lasti Jaka Lakovič, ki jih je 24 dal leta 2006 na Japonskem na tekmi s Portorikom. Dončić jih je 24 proti Venezueli dosegel že do polčasa. Z 21 točkami (6/6 za dve, 3/3 za tri) se je izkazal tudi Tobey, ki se je s tem dosežkom vrinil na peto mesto tik za Gorana in Zorana Dragića, ki sta jih po 22 dala vsak na eni tekmi prvenstva leta 2014 v Španiji.

Spregovoril med odmorom v garderobi

Gogi je bil leta 2017 mentor Dončiću ob njegovem prvem udejstvovanju v izbrani vrsti. Tedaj mu je bil idealen zgled, kako biti kapetan v pravem pomenu besede. Letos je superzvezdnik Dallasa prevzel to mesto v reprezentanci in zdaj tudi prvič na uradni tekmi zaigral kot kapetan: "Všeč mi je ta vloga. Prinaša večjo odgovornost. Moram povezovati fante. V nadaljevanju moramo biti boljši. Moramo ostati mirnejši, še posebej jaz. Če bom miren, bodo mirni tudi soigralci."

"Povedal je svoje tako, ko je bilo treba. Njegove besede so nam za drugi polčas vlile dodatno motivacijo. Je pravi kapetan," je o Luki spregovoril Jaka Blažič, Klemen Prepelič pa je dodal: "Vrhunsko nas je vodil. Med polčasom, ko bi mogoče vsak pričakoval, da bo povzdignil glas, nas je pomiril z besedami spodbude. Vidi se, da je vedno bolj dozorel. Svetovna superzvezda, ki ve, kaj dela na igrišču in zunaj njega. Hvaležen sem, da sem ob njem. Toda to je šele začetek, težke tekme šele prihajajo."

Dončić nasul Venezuelcem 37 točk za uvodno zmago Slovenije