Patty Mills je blestel v Tokiu, ko je prispeval 42 točk za zmago Avstralije nad Slovenijo (107:93). Foto: Fiba
Patty Mills je blestel v Tokiu, ko je prispeval 42 točk za zmago Avstralije nad Slovenijo (107:93). Foto: Fiba

Zdaj se bosta reprezentanci pomerili v drugem delu svetovnega prvenstva na Okinavi. Iz skupin E in F so se naprej uvrstile Slovenija, Nemčija, Avstralija in Gruzija. Prvi dve s polnim izkupičkom, preostali dve s točko manj, dve najboljši pa si bosta priborili mesto v četrtfinalu in vozovnico za Manilo. Dvoboj tretje in četrte izbrane vrste z zadnjih olimpijskih iger bo v Okinava Areni v petek ob 14.10. Slovenija si je sicer z uvrstitvijo med 16 najboljših zagotovila tudi že mesto v olimpijskih kvalifikacijah, Avstralija pa je najboljša reprezentanca iz Azije in Oceanije, tako da ima že potrjeno mesto v Parizu prihodnje leto.

Zdravstveno stanje

"Stanje Jake Blažiča se izboljšuje v primerjavi z dnevom predtem. Poskuša delati že nekaj košarkarskih gibov. Še vedno ima nekaj težav. Stvari se hitro spreminjajo, tako da ne znam povedati, ali bo pripravljen za tekmo. Če bo šlo s tako hitrostjo okrevanje kot do zdaj, bi mogoče lahko celo bil. Gregor Hrovat je na zadnji tekmi dobil udarec v mišico. Fizioterapevti so to obvladali. Luka Dončić pa je dobil že toliko udarcev, da težko komentiram. Ves čas igra z bolečino, a bosta oba pripravljena," je zdravstveno stanje košarkarjev opisal reprezentančni zdravnik Marko Macura.

Čeprav so bila štiri medsebojna srečanja prijateljska, pa ima Slovenija kar nekaj neporavnanih računov z Avstralijo. Aleksander Sekulić ima v trenutni zasedbi deveterico, ki je tudi igrala pred dvema letoma pod petimi krogi v Tokiu. Nesrečno je tedaj ob sireni izgubila polfinalni dvoboj s Francijo, potem pa bila brez moči v srečanju za bron z Avstralci. Slovenija je sicer boomerse premagala tako na svetovnem prvenstvu 2010, ko je bila prepričljivo boljša v osmini finala, kot tudi 2014, toda v Španiji je prav zaradi Avstralije ostalo precej pelina.

Avstralija močnejša, kot je bila v Tokiu

Namreč tedaj so zdaj aktualni prvaki Azije in Oceanije namerno izgubili z Angolo, s čimer so se v izločilnih bojih izognili ZDA. Preračunljivost se jim ni posebej obrestovala, saj je Turčija končala njihovo pot v osmini finala, Slovenija pa se je poslovila po četrtfinalu, kjer so bili boljši poznejši prvaki Američani. Toda zdaj so boomersi precej močnejša zasedba. Reprezentanca, ki sodi v sam svetovni vrh že nekaj let. Na zadnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem je zasedla četrto mesto, pred dvema letoma v Tokiu pa je zgodovinskim bronom prekinila urok četrtih mest.

"Zdaj je popolnoma druga pesem. Spomnim se, da so takrat zanalašč izgubili, da bi se izognili ZDA. Se je zgodilo, kar se je. Mislim, da več reprezentanc kalkulira. Takrat so to naredili, lahko bi tudi mi, a je to njihova stvar. Zdi se mi, da je zdaj Avstralija tudi na višji ravni, kot je bila na olimpijskih igrah. Imajo dober miks mladih in izkušenih igralcev. Treba bo igrati na precej višji ravni. Ta obračun šteje še več, kot so do zdaj, in moramo odigrati svojo najboljšo tekmo," je povedal Zoran Dragić, ki je igral tako leta 2014 v Španiji kot pred dvema letoma na Japonskem na olimpijskih igrah.

Glavni avstralski nosilci na zunanjih položajih

Avstralci na Fibini lestvici zasedajo tretje mesto, vsi poznavalci pa jih uvrščajo med favorite za kolajne. Enako velja za Nemčijo, ki je premagala boomerse v skupinskem delu. Obe izbrani vrsti sta na Okinavi pokazali vrhunsko košarko in bosta pošten zalogaj za Sekulića in varovance, toda v slovenskem taboru so optimistični. "Ne bi rekel, da so Avstralci in Nemci izraziti favoriti, mi pa neki obstranci. Mislim, da smo, ne glede na to, da imata ti dve reprezentanci več zvezdnikov iz NBA-ja in Evrolige, tam nekje. Možnosti so 50:50, kot predstavnik Slovenije pa bom rekel, da bomo obe tekmi dobili," je dejal Luka Bassin, eden izmed Sekulićevih pomočnikov.

Postava Avstralije

Xavier Cooks (1995, 203 cm)
Dyson Daniels (2003, 201 cm)
Dante Exum (1995, 196 cm)
Josh Giddey (2002, 203 cm)
Chris Goulding (1988, 191 cm)
Josh Green (2000, 201 cm)
Joe Ingles (1987, 206 cm)
Nick Kay (1992, 206 cm)
Patty Mills (1988, 183 cm)
Duop Reath (1996, 211 cm)
Matisse Thybulle (1997, 196 cm)
Jack White (1997, 201 cm)

Nemčija je slavila v izenačeni končnici, Japonsko in Finsko pa je zasedba Briana Goorjiana zanesljivo premagala. 70-letni ameriški strokovnjak ima v svoji postavi kar devet košarkarjev, ki so člani klubov Lige NBA, potem ko se je v najmočnejšo ligo na svetu vrnil Dante Exum. Ben Simmons je sicer znova odpovedal sodelovanje, zaradi poškodbe pa je moral prvenstvo izpustiti Jock Landale, ki bi bil prvi center. Do zdaj je bil najkakovostnejši slovenski tekmec Gruzija z močno centrsko linijo, Avstralija pa nima dominantnih petic, ampak je najkakovostnejša njena zunanja linija na čelu z visokim in izjemno nadarjenim organizatorjem igre Joshem Giddeyjem in izkušenim ostrostrelcem Pattyjem Millsom, ki je bil z 42 točkami junak omenjene tekme za tretje mesto v Tokiu. Oba dosegata po 19 točk na tekmo, 14 pa jih dodaja krilni center Xavier Cooks.

"Avstralci igrajo hitro. So atletska ekipa, ki odlično skače v napadu. Nekaj stvari imajo res na vrhunski ravni, kot na primer vtekanja. Najbolj bomo morali biti pozorni na te osnovne stvari. Avstralci imajo drugačne visoke igralce. Centre, ki so zelo mobilni. Praktično vsi mečejo za tri. Cooks mogoče na prvenstvu ne, je pa v G-ligi v klubu tudi metal izza črte. Nobeden od visokih igralcev sicer ni izrazit strelec z razdalje, ki bi metal štiri ali pet trojk, ampak lahko pa zadevajo. Nosilci so na zunanjih položajih. Smo jih preučili in tudi ti NBA-jevci imajo svoje hibe. Upam, da smo jih odkrili in jih bomo obrnili v našo korist," je dodal Bassin.