Primož Roglič se vzpenja po lestvici, a v omembah tekmecev in analizah je še kar redka njegova omemba oz. postava. Foto: AP
Primož Roglič se vzpenja po lestvici, a v omembah tekmecev in analizah je še kar redka njegova omemba oz. postava. Foto: AP

Po prvi tretjini Toura 2024 je vrstni red:

  1. Tadej Pogačar
  2. Remco Evenepoel +0:33
  3. Jonas Vingegaard +1:15
  4. Primož Roglič +1:36

Na prvi vožnji na čas letošnje velike pentlje med vinogradi Burgundije je bil vrstni red sicer:

  1. Remco Evenepoel
  2. Tadej Pogačar +12
  3. Primož Roglič +34
  4. Jonas Vingegaard +37

Roglič najhitrejši na spustu do cilja

"Lahko sem optimističen. Že dolgo nisem vozil tako težke sedme etape dirke po Franciji," je Roglič s svojim humorjem opozoril, da že vse od Toura 2020 ni bil po sedmih dneh dirke še v boju za skupno zmago. "Da sem moral začeti kot prvi izmed favoritov, ni bilo dobro znamenje, saj to pomeni, da so nekoliko boljši. A sem srečen in me to navdaja z optimizmom. Gledam naprej," je kapetan nemške ekipe potrdil, da se počuti bolje kot na startu v Italiji, kjer je na njegovem vzponu San Luca izgubil dragocenih 21 sekund proti vodilni trojici.

Kot na Galibierju je Roglič blestel na spustu, saj je bil od drugega vmesnega časa na vrhu griča Curley pa do cilja v vasi Gevrey-Chambertina najhitrejši prav zasavski orel. Ob tem je Roglič sploh prvič na kronometrih Dirke po Franciji etapo končal med najboljšo trojico.

Na vzponu najhitrejša Remco in Jonas

Vendar ostaja skrb za Rogliča: na vzponu je bil najpočasnejši od četverice. Tour de France namreč skupaj z uradnim partnerjem Stravo podaja podatke, četudi jih kolesarji ne naložijo na omenjeno družbeno omrežje. Na kronometru je bil izpostavljen vzpon na Curley – 4,3 km s 3 %:

  1. Evenepoel in Vingegaard 6:29
  2. Pogačar +5
  3. Vauqeulin +6
  4. Campenaerts +8
  5. Roglič +14

Kot po Galibierju – Danec pričakoval večjo izgubo

Po izrednem začetku kronometra je Jonas Vingegaard proti cilju izgubil največ in zaostal za tri sekunde tudi za nekdanjim ekipnim sotekmovalcem. A v izjavah je Danec ostal pri samozavestnem tonu, pri čemer zna mimogrede spustiti kakšno puščico.

"V prvem tednu sem se najbolj bal San Luce, kjer pa nisem izgubil nič. Zdaj sem izgubil 25 sekund na trasi, ki precej bolj kot meni ustreza Remcu in Tadeju. Da sem izgubil le 25 sekund, pomeni, da sem imel dober dan," je dvakratni branilec skupne zmage ponovil, da je za njim uspešen dan, ker je izgubil manj od pričakovanj. A znova je izgubo računal le do Pogačarja, ne pa da Evenepoela, čeprav je Belgijec prehitel Danca na vseh treh etapah, kjer so se ustvarjale razlike med štirimi favoriti.

Po Galibierju je bilo le 0:1 in ne 0:3 kot je pričakoval Vingegaard, zdaj je izgubil manj od pričakovanj na kronometru. Kakšna so pa Dančeve napovedi za nedeljsko etapo z makadamom, pa še ni razkril. Foto: Reuters
Po Galibierju je bilo le 0:1 in ne 0:3 kot je pričakoval Vingegaard, zdaj je izgubil manj od pričakovanj na kronometru. Kakšna so pa Dančeve napovedi za nedeljsko etapo z makadamom, pa še ni razkril. Foto: Reuters

Zelo podobna je bila izjava po 4. etapi prek Galibierja, kjer je Vingegaard dejal, da so računali tudi na izgubo do dveh minut. Po tretjini dirke za rumeno majico kapetan čebel zaostaja 75 sekund. V pogovoru za danske medije pa je znova dejal, da naj ne pozabijo, da je lani proti Pogačarju v samo dveh dneh pridobil sedem minut in pol.

Slednje se je zgodilo po dveh tednih izredno tesnega boja, ko je Vingegaard ponavljal, da na koncu ne bodo odločale sekunde, temveč minute, kar se je uresničilo na kronometru v 16. etapi in kraljevski 17. etapi čez Col de la Lozo. Vendar lani je bil Pogačar tisti kolesar, ki je imel zaradi poškodbe okrnjene priprave, medtem ko so letos v tem položaju njegovi trije trenutni zasledovalci.

A za razliko od Vingegaarda ne Evenepoel ne Roglič več ne omenjata padca, poškodb in izgube časa za optimalne priprave.

Evenepoel mnenja, da bo Pogačar nedosegljiv

Evenepoel je izpolnil prvi cilj, zdaj gre po drugega, medtem ko rumene majice noče omenjati in jo za zdaj prepušča Pogačarju. Foto: Reuters
Evenepoel je izpolnil prvi cilj, zdaj gre po drugega, medtem ko rumene majice noče omenjati in jo za zdaj prepušča Pogačarju. Foto: Reuters

Belgijec je izpolnil sanje in cilj belgijske ekipe z etapno zmago. Zdaj se lahko neobremenjeno in z lepo popotnico odpravlja v boj za skupno zmago oziroma vsaj zmagovalne stopničke, saj Evenepoel priznava status nespornega favorita.

"Naloga je opravljena. Zdaj se osredotočimo na nedeljo. Glede preostanka Dirke po Franciji menim, da bo Tadej nedosegljiv. Toda to je kolesarstvo, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Mislim, da dlje ko bomo na dirki, bolje se bom počutil, zato se bom bolj osredotočil na stopničke, saj menim, da imam noge za to," je odkritosrčni Evenepoel pojasnil, kakšen je njegov cilj.

Pogačar je medtem takoj po koncu že poudaril, da bo moral z enim očesom podrobno spremljati tudi razpoloženega Belgijca, ki se mu je približal na 33 sekund, medtem ko je prednost pred Dancem in rojakom povečal na več kot minuto.

Šef UAE-ja zadovoljen s prvim kronometrom

Pogačar še nikoli na kronometrih ni prehitel Evenepoela, zato pa je bil znova pred Vingegaardom v prvem tednu Toura, a Danec je doslej obrnil zgodbo na kronometrih zadnjega tedna. Sočasno je Pogačar tudi na četrti vožnji na čas na Touru bil pred Rogličem. Foto: Reuters
Pogačar še nikoli na kronometrih ni prehitel Evenepoela, zato pa je bil znova pred Vingegaardom v prvem tednu Toura, a Danec je doslej obrnil zgodbo na kronometrih zadnjega tedna. Sočasno je Pogačar tudi na četrti vožnji na čas na Touru bil pred Rogličem. Foto: Reuters

"Vsako povečanje prednosti pride prav. 25 sekund je videti kar dobro. Ne pozabimo, lani smo na kronometru izgubili 1:38 proti Vingegaardu. Izjemno, izreden napredek Tadeja. Vem pa, da je Jonas vsak dan boljši," je razplet petkove vožnje na čas južno od Dijona pokomentiral šef UAE Emirates Matxin Fernandez.

"Kronometer zadnjega dne bo precej težji in odločilen za skupni seštevek. Nimamo cilja, kakšna mora biti prednost po prvem tednu. Slišim, da je Jonas zadovoljen, da ne zaostaja dve minuti. S prednostjo minute, minute in pol pred drugimi zagotovo nisi kar pri udobni prednosti," je Matxin za The Cycling Podcast pojasnil, da se pri Pogačarjevi ekipi pripravljeni tudi na to, da bi odločala prav zadnja etapa s hribovitim kronometrom iz Nice v Monaco.

Nedelja dan za zmagovalca belih cest

A če Vingegaard kdaj pozablja na Evenepoela, ga emirati redno omenjajo, zato pa izpuščajo Rogliča, ki se je v petek povzpel na skupno četrto mesto.

Sobotna, 8., etapa bo predvidoma minila v boju med ubežniki in ekipami sprinterjev, ki jih krajši klanci ne izločijo. Ekipe vodilnih štirih kolesarjev bodo hranile moči in se pripravljale na veliko nedeljo z največjo neznanko letošnje pentlje. Bele ceste Šampanje v okolici Troyesa prinašajo 14 makadamskih odsekov v skupni dolžini več kot 32 kilometrov neasfaltiranih cest. Dan, ko se pričakuje juriš dvakratnega zmagovalca Strade Bianche, zlasti ker preostala trojica doslej v karieri sploh še ni dirkala na klasikah zaznamovanih z makadamskimi odseki.

Bernarda poljub ženi stal 200 frankov

Ob kronometru v Burgundiji se je spisala nenavadna zgodba. Julien Bernard, francoski kolesar ekipe Lidl Trek, je namreč domačin, ki živi zgolj tri kilometre od cilja. Že v napovedi kronometra se je veselil vožnje po domačih cestah, pri čemer je vedel, da mu družina, prijatelji in sovaščani pripravljajo bučen sprejem na griču Curly. Med vzponom sredi morja znancev in navijačev se je Bernard ustavil, poljubil ženo in otroka ter podelil kopico pozdravov.

Kljub prisrčnemu postanku, ki so ga tudi uradni računi družbenih omrežij veselo delili, je bil Bernard na koncu 61. z zaostankom 3:11. A po koncu ga je komisar Mednarodne kolesarske zveze (UCI) kaznoval z 200 švicarskimi franki globe, ker se je "neprimerno vedel med dirko in škodoval podobi športa".

"Žal mi je UCI; da sem škodoval podobi športa. Ampak sem pripravljen plačati vsak dan 200 frankov, da bi podoživel ta trenutek," je na X-u komentiral Julien Bernard. Kazen je sprožila ogorčenje v Franciji in kolesarskem kotičku spleta. Danec Magnus Cort se je odzval s posnetkom, da je imel srečo, ker komisarji niso videli njegovega poljuba ženi na vrhu Galibierja.

Gre že za drugo odmevno in bizarno kazen. Ob rekordni 35. etapni zmagi Marka Cavendisha je bil njegov pomočnik Davide Ballerini prav tako kaznovan z 200 švicarskimi franki, ker se je ustavil pred zaslonom, da si je ob ogradi v miru pogledal sprint in zmago Cavendisha.