Tajni agentje so po strelih takole skušali zaščititi okrvavljenega Trumpa. Foto: EPA
Tajni agentje so po strelih takole skušali zaščititi okrvavljenega Trumpa. Foto: EPA

Še dva udeleženca zborovanja sta bila huje ranjena. Nagib napada še ni znan.

Televizijski posnetki so pokazali, da se je Trump, potem ko je odjeknil strel, prijel za desno uho in sklonil. Nemudoma so do njega pohiteli pripadniki tajne službe in ga z okrvavljenim ušesom odpeljali v bolnišnico.

Potem ko je zapustil bolnišnico, je prispel v New Jersey. Njegova kampanja je sporočila, da se počuti dobro, in na družbenem omrežju objavila posnetek, kako izstopa iz letala.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da je bil sobotni napad na predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa poskus atentata. Kot so razkrili, je streljal Thomas Matthew Crooks iz Bethel Parka v Pensilvaniji, nedaleč od prizorišča zborovanja, in sicer, kot poročajo mediji, z razdalje 120 metrov. Pripadniki tajne službe so ga ustrelili in je umrl, je povedal tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi.

Glede na podatke državnega volilnega imenika je bil Crooks registriran republikanec. Podatki zvezne volilne komisije kažejo, da je donator z istim naslovom, naveden kot Thomas Crooks, januarja 2021 doniral 15 dolarjev demokratski politični skupini, imenovani Progressive Turnout Project, je poročal CNN.

Gre za največjo organizacijo za stik z volivci v državi, namenjeni mobilizaciji demokratske stranke in obrambi demokracije, kot sami navajajo na svoji spletni strani.

Crooks je streljal s strehe poslopja blizu zborovanja in zunaj zavarovanega območja.

Oblasti so na tiskovni konferenci sporočile, da ne verjamejo, da obstaja še kakšna nevarnost, vendar so dodale, da preiskava še vedno poteka in da je še prezgodaj trditi, da je šlo za osamljenega strelca.

Streljanje po začetku Trumpovega govora

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran, medtem ko je navzočim kljubovalno dvignil pest. Foto: EPA
Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran, medtem ko je navzočim kljubovalno dvignil pest. Foto: EPA

Podrobnosti incidenta sicer še niso popolnoma znane, sta pa odjeknila najmanj dva strela le okoli tri minute po začetku Trumpovega govora. 78-letni republikanski predsedniški kandidat se je takoj prijel za desno uho in sklonil, kamere pa so pokazale, da krvavi.

Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga zvlekli stran, medtem ko je navzočim kljubovalno dvignil pest. Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani.

Tajna služba je pozneje na omrežju X objavila, da je Trump na varnem, kar je potrdil tudi njegov tabor, ki je dodal, da so ga oskrbeli v bližnji bolnišnici.

Tajna služba je sporočila, je napadalec izstrelil več krogel proti odru "z višjega položaja zunaj prizorišča zborovanja". En udeleženec shoda je bila pri tem ubit, še dva pa huje ranjena. Agenti so napadalca takoj ubili, njihovo izjavo povzema BBC.

Trump je v prvi izjavi po napadu potrdil, da ga je krogla zadela v zgornji del ušesa, ob tem pa se je zahvalil tajni službi in drugim organom za njihov "nagli odziv".

"Predvsem pa si želim izreči sožalje svojcem ubite osebe na zborovanju in svojcem huje ranjenih. Neverjetno je, da se lahko kaj takega zgodi v naši državi. Trenutno ni še nič znanega o strelcu, ki je mrtev. Bog blagoslovi Ameriko!" je zapisal Trump na svojem omrežju Truth Social.

Trumpov sin Donald Trump mlajši je sporočil, da je govoril z očetom, in dejal, da se ne bo nikoli nehal boriti za rešitev Amerike "ne glede na to, kaj vse bodo radikalni levičarji storili proti njemu".

Trumpova hčerka Ivanka Trump pa: "Hvaležna sem tajni službi in drugim organom pregona za naglo in odločno ukrepanje danes. Še naprej molim za našo državo. Rada te imam, oči, danes in vedno."

Sorodna novica Fotografije s prizorišča napada na Donalda Trumpa

Republikanska nacionalna konvencija se nadaljuje v Milwaukeeju

Varovanje na shodu je bilo strogo, je poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, nekdanji predsednik sicer ima pravico varovanja predsedniške tajne službe, ki jo je tudi izkoristil. Dodaja še, da je zborovanje potekalo v zelo trdnem oporišču republikancev, t. i. "Trumpovi deželi", kjer običajno volijo republikance in konservativce, med katero sodi tudi pensilvansko podeželje. Tam ima Trump veliko podporo, zato verjetno tudi niso pričakovali, da bi se kaj takšnega zgodilo tam, je še dodal.

Stopar poroča, da je kraj še vedno ograjen, preiskave pa še vedno potekajo. Jutri se začenja nacionalna konvencija v Milwaukeeju, kjer pričakujejo še strožje varnostne ukrepe. To bo nedvomno dalo pečat predvolilni kampanji in verjetno tudi pospešek Trumpovi kandidaturi, še dodaja Stopar.

"Amerika je zgrožena, čeprav še ne vemo natančno, kakšno je zdravstveno stanje Trumpa," je dejal dopisnik iz ZDA. "Videli smo, da ni bil preveč poškodovan, vendar pa zelo pretresen. Vprašanje je tudi – gre za starejšega človeka –, ali se bo lahko udeležil konvencije. Po vsej verjetnosti bo, vendar ne nujno prvi dan," je sklenil.

Poskus atentata na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa