Primer zdaj preiskuje FBI. Foto: Reuters
Primer zdaj preiskuje FBI. Foto: Reuters

Oglasil se je tudi ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, ki je za ABC News povedal, da ne bi smelo nikdar biti "neposredne linije med lokacijo strelca in odrom z nekdanjim predsednikom". Ob tem je potrdil, da dogodek preiskuje neodvisna komisija, kar je že v nedeljo napovedal predsednik in Trumpov tekmec na novembrskih volitvah Joe Biden.

Tajna služba, ki se je znašla na udaru kritik, je v izjavi sporočila, da razume "pomen" revizije njenega ukrepanja in da bo pri tem polno sodelovala.

Naj spomnimo: strelec, 20-letni Matthew Crooks, domačin iz Pensilvanije in registrirani republikanec brez kartoteke, ki ga je varnostna služba ubila takoj po napadu, je na Trumpa streljal z očetovo puško z nadstreška, oddaljenega vsega 130 metrov od govorniškega odra s Trumpom.

Glede na to, da je protokol, da se pred tovrstnimi političnimi zborovanji pregleda in zavaruje vse okoliške stavbe, se pojavlja vse več vprašanj, kako je mogoče, da se je kaj takega sploh lahko zgodilo. Preiskavo zdaj vodi FBI, tajna služba pa je sporočila, da skuša odkriti, "kaj se je zgodilo, kako se je zgodilo in kako lahko preprečimo, da se kaj takega ne bi ponovilo".

Direktorica tajne službe Kimberly Cheatle se bo morala v zadevi zagovarjati pred nadzornim odborom predstavniškega doma 22. julija.

Okrog Trumpa so takoj po incidentu pripadniki tajne službe sklenili krog. Foto: Reuters
Okrog Trumpa so takoj po incidentu pripadniki tajne službe sklenili krog. Foto: Reuters

Kako je mogoče, da streha ni bila zavarovana?

Med drugim bo verjetno morala pojasniti predvsem, kako je mogoče, da omenjeni nadstrešek ni bil zavarovan. Kot poroča NBC, ki se sklicuje na dva vira znotraj tajne službe, je bilo že pred shodom dobro znano, da je nadstrešek varnostna grožnja.

"Nekdo bi moral biti na tisti strehi ali pa varovati stavbo, da ne bi nihče mogel splezati na streho,” navaja NBC enega od virov. Prav tako bi morala biti onemogočena neposredna linija med streho in odrom.

Še en očiten spodrsljaj organov je, da očitno niso upoštevali opozoril več očividcev, ki naj bi "jasno" opazili, kako se Crooks s puško v roki plazi po strehi. Kot so povedali za BBC, so o tem obvestili policijo, a naj bi jih ta ignorirala, osumljenec pa se je še naprej premikal po strehi kar nekaj minut, preden so odjeknili streli.

Posebni agent FBI-ja Kevin Rojek je priznal, da ga "preseneča", kako je lahko napadalec streljal na tako očiten način, lokalni šerif pa je potrdil, da je Crooksa opazil lokalni policist, ki pa mu ga ni uspelo pravočasno ustaviti.

Ni pa jasno, ali so vse te informacije prišle do agentov, ki so neposredno varovali Trumpa. Tamkajšnji policisti so sicer anonimno za CNN zatrdili, da so informacijo, da se moški vede sumljivo, predali tajni službi.

Kako je mogoče, da je strelec prišel tako blizu predsedniškemu kandidatu, se sprašujejo številni? Foto: Reuters
Kako je mogoče, da je strelec prišel tako blizu predsedniškemu kandidatu, se sprašujejo številni? Foto: Reuters

Je bila kriva pomanjkljiva komunikacija?

Crooks je streljal iz t. i. "sekundarnega obroča varovanja", kar pomeni, da za to območje ni bila pristojna tajna služba, ampak lokalni in zvezni policisti. Nekdanji agent tajne službe Jonathan Wackrow je za Washington Post povedal, da tovrstna ureditev deluje zgolj, ko obstaja jasen načrt postopanja v primeru nevarnosti.

"Ko se zanašaš na lokalne organe pregona, bolje zate, da imaš res dober krizni načrt, svoje lokalne partnerje pa moraš temeljito poučiti, kaj od njih pričakuješ v primeru grožnje," je dejal.

Šerif je priznal, da je bil "izpad", a da je za to nemogoče kriviti nekoga konkretno.

Mediji pred domovanjem 20-letnega strelca. Foto: Reuters
Mediji pred domovanjem 20-letnega strelca. Foto: Reuters

Očitki o kadrovski podhranjenosti

Nekdanji predsednik kongresnega nadzornega odbora Jason Chaffetz je za Washington Post dejal, da je mogoče, da tajna služba preprosto ni bila dovolj kadrovsko okrepljena, lokalna policija pa ne dovolj usposobljena za varovanje dogodkov, kot je bil sobotni shod.

Kot izpostavlja Chaffetz, ni trenutno nobene večje potencialne tarče, kot sta Trump in Biden, to pa se ni odražalo v varnostni okrepitvi v Pensilvaniji.

Tajna služba je sicer zanikala očitke, da so zavrnili prošnjo Trumpove ekipe po okrepitvi varovanja. A Post poroča, da je dobil vpogled v izmenjana sporočila, iz katerih je razvidno, da je nekdanji pripadnik tajne službe kolege vprašal, kako je mogoče, da je strelec prišel tako blizu Trumpu. Odgovor naj bi se glasil: "Pomanjkanje sredstev."

Čakanje predolgo?

Še eno vprašanje, ki se poraja, je tudi, ali so pripadniki tajne službe Trumpa po strelih dovolj hitro spravili z odra in v vozilo. Posnetki namreč kažejo, da so sicer naglo sklenili obroč okoli nekdanjega predsednika, nato pa nekaj trenutkov počakali, da je Trump pobral svoje čevlje. Republikanski kandidat je za tem še z dvignjeno pestjo nakazal svojim podpornikom, da je v redu.

Veteran tajne službe Jeffrey James je za New York Times povedal, da on sam ne bi čakal. "Če bi bil tam, ne. Gremo in gremo zdaj. Če bi bilo odvisno od mene, bi mu preprosto kupil nove čevlje," je pripomnil.

Po atentatu očitki, da Trump ni bil ustrezno varovan