Lin Ju Ting se po Tokiu vrača na igre. Foto: Reuters
Lin Ju Ting se po Tokiu vrača na igre. Foto: Reuters

Polemike okoli njune upravičenosti do tekmovanj v ženski kategoriji so se začele na svetovnem prvenstvu za ženske IBA leta 2022 v New Delhiju. Predsednik Mednarodne boksarske zveze (IBA) Umar Kremlev je takrat pojasnil, da so DNK-testi pokazali, da imata obe športnici kromosome XY. "Na podlagi DNK-testov smo identificirali več športnic, ki so poskušale prevarati svoje kolegice in se izdajati za ženske," je Kremlev povedal za rusko tiskovno agencijo Tass.

"Glede na rezultate testov je bilo dokazano, da imata kromosome XY. Takšne športnice so bile izključene iz tekmovanja," je še dodal Kremlev.

Helif in Ju Ting sta vedno tekmovali kot ženski, nobena od njiju se ni identificirala kot transspolna ali interspolna oseba. Po diskvalifikaciji je Helif v intervjuju za alžirsko Ennahar TV izrazila svoje frustracije in dejala: "To je velika zarota, o kateri ne bomo molčali." Po drugi strani pa Ju Ting ni javno komentirala svoje diskvalifikacije.

Helif in Ju Ting sta dobili zeleno luč za nastop v ženskih kategorijah do 66 kilogramov oz. do 57 kilogramov. Foto: Reuters
Helif in Ju Ting sta dobili zeleno luč za nastop v ženskih kategorijah do 66 kilogramov oz. do 57 kilogramov. Foto: Reuters

Helif je zastopala Alžirijo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, kjer se je prebila v četrtfinale v kategoriji do 60 kilogramov in postala prva alžirska boksarka, ki se je uvrstila v finale na svetovnem prvenstvu IBA za ženske leta 2022, čeprav je tam izgubila proti Irki Amy Broadhurst. Po lanski diskvalifikaciji je Mehičanka Brianda Tamara opisala svoje izkušnje o boju proti njej: "Ko sem se borila z njo, sem bila iz sebe. Njeni udarci so me zelo boleli, mislim, da se v svojih 13 letih boksanja še nikoli nisem tako počutila, niti ko je bil sparingpartner moški. Hvala bogu, da sem tisti dan prišla iz ringa, in dobro je, da so končno to razumeli."

Ju Ting je osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu za ženske leta 2018 in je uspešno nastopala na mednarodnih tekmovanjih. Na svetovnem prvenstvu za ženske IBA leta 2022 se je prebila do finala.

Sprememba pravil pri MOK-u
Odločitev MOK-a, da dovoli Helif in Lin tekmovati na igrah, je tudi posledica izključitve IBA iz organizacije olimpijskih tekmovanj zaradi vprašanj upravljanja in sodniških škandalov. MOK je namreč uporabil drugačen nabor pravil, ki je omogočil Helif in Ju Ting, da tekmujeta po novih merilih.

Med drugim se je oglasila tudi ameriška plavalka in lastnica treh zlatih olimpijskih medalj Nancy Hogshead: "Spomnimo, da imajo moški – ne glede na to, kako se identificirajo – 162 odstotkov močnejši udarec od žensk, kar je največja razlika v zmogljivosti med moškimi in ženskami. Rodna ideologija bo privedla do smrti žensk."

Sporna odločitev MOK-a je znova močno podžgala razpravo o spolni upravičenosti v športu ter iskanju ravnotežja med vključenostjo in poštenostjo.