V zgodovini ameriških volitev so bila večkrat prav televizijska soočenja tista, ki so odločila, kdo bo zmagovalec volitev. Foto: Reuters
V zgodovini ameriških volitev so bila večkrat prav televizijska soočenja tista, ki so odločila, kdo bo zmagovalec volitev. Foto: Reuters

Soočenje se bo na televiziji ABC začelo ob 21.00 po tamkajšnjem času (ob 3.00 po slovenskem), moderirala ga bosta David Muir in Linsey Davis.

59-letna Kamala Harris je dejala, da se pred enim najpomembnejših večerov v karieri odlično počuti in da je pripravljena na vse morebitne Trumpove osebne zmerljivke in žaljivke. Nekdanji predsednik je Kamalo Harris nedavno napadel tako zaradi njene rasne pripadnosti kot inteligence. "Trump ne pozna dna, vedno gre lahko še nižje. Na to moramo biti pripravljeni. Prav tako moramo pričakovati, da bo na debati izrekel veliko laži," je dejala Kamala Harris, ki bo verjetno Trumpa skušala spraviti na kolena na področjih glede omejevanja pravice do splava in njegove vloge pri vdoru v Kongres januarja leta 2021.

78-letni Trump bo po pričakovanjih kritiziral Harris, trenutno podpredsednico ZDA, zaradi stopnje inflacije in (ne)uspešnega reševanja migrantske krize na ameriško-mehiški meji. Zagotovo pa ima v rokavu tudi kakšno presenečenje, saj je znan po tem, da je na javnih nastopih zelo nepredvidljiv. "Na Trumpa se je preprosto nemogoče pripraviti. Kot bi se boksar skušal pripraviti na Floyda Mayweatherja ali Mohameda Alija. Preprosto ne veš, iz katere smeri bo prišel udarec," je bil slikovit svetovalec v Trumpovi kampanji Jason Miller.

Soočenje tudi na MMC-ju

Soočenje med Kamalo Harris in Donaldom Trumpom bomo ponoči v živo spremljali tudi na MMC-ju.

Kandidata bosta izmenjala stališča glede več tem, kot so gospodarstvo, priseljevanje in zunanja politika. Ko bo imel besedo eden izmed njiju, bo imel drug ugasnjen mikrofon, da mu ne bi skakal v besedo.

Soočenje bo potekalo v kongresnem središču v Philadelphii. Foto: AP
Soočenje bo potekalo v kongresnem središču v Philadelphii. Foto: AP

Republikanski analitiki upajo, da bo Trump osredotočen na gospodarsko politiko, porazen umik ZDA iz Afganistana in svetovno nestabilnost. Demokrati pa upajo, da bo Trump ostal na ravni osebnih napadov in da ga bo nekdanja tožilka Kamla Harris med drugim iztirila z opozarjanjem na kazenske pregone in odnos do žensk.

Sorodna novica Samozavesten Trump in vidno šibak Biden o tem, kdo je slabši predsednik

Trump ima v predvolilni kampanji za seboj že eno predvolilno soočenje – junija se je pomeril s takratnim demokratskim kandidatom, predsednikom Joejem Bidnom, ki pa se je tako slabo odrezal, da je po plazu kritik čez nekaj dni odstopil od kandidature in podprl Kamalo Harris.

Kandidata z ramo ob rami

Glede na javnomnenjske ankete se za vselitev v Belo hiše napoveduje zelo tesen boj. Harris je hitro nadoknadila zaostanek in Trumpa v nekaterih merjenjih celo prehitela, vendar pa ankete ostajajo tesne. Republikanci imajo zaradi elektorskega sistema volitev prednost, saj na koncu šteje seštevek točk iz zmag v zveznih državah in ne skupno število glasov volivcev v ZDA.

Glede na gibanje anket tako republikanski kot demokratski analitiki menijo, da bo soočenje odločilno za ohranitev Trumpovih upov na zmago, po drugi strani pa lahko Harris s slabim nastopom pokvari vse, kar je dosegla v mesecu in pol.

Donald Trump in Kamala Harris pred soočenjem