Zborovanje Zveze zgodovinskih društev Slovenije poteka že 37., tokrat na temo Zgodovina je slastna: Kulturna zgodovina hrane - 100 let začetka prve svetovne vojne. Foto: Iz knjige Slavice Plahuta: Kuharska knjiga - Izbor receptov tradicionalnih jedi narodov, udeleženih v bojih na soški fronti
Zborovanje Zveze zgodovinskih društev Slovenije poteka že 37., tokrat na temo Zgodovina je slastna: Kulturna zgodovina hrane - 100 let začetka prve svetovne vojne. Foto: Iz knjige Slavice Plahuta: Kuharska knjiga - Izbor receptov tradicionalnih jedi narodov, udeleženih v bojih na soški fronti
Martin Krpan
Milena Mileva Blažić bo predstavila prispevek Motiv soli v pravljicah - študij primera Krpan z Vrha. Foto: Wikipedia
Šola
Poleg prehrane in velike vojne se dotikajo tudi šole nekoč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V uvodnem delu 37. zborovanja, ki bo v prostorih ZRC-ja SAZU-ja potekalo pod naslovom Zgodovina je slastna: Kulturna zgodovina hrane - 100 let začetka prve svetovne vojne, bodo podelili tudi nagrade klio, priznanja Ervina Dolenca ter častna članstva Zveze zgodovinskih društev Slovenije (ZZDS). Zbrane bo v imenu predsednika republike nagovoril njegov svetovalec akademik Boštjan Žekš.
Sledili bodo referati, v glavnini posvečeni kulturni zgodovini hrane. Darja Mihelič bo predstavila hrano v družinskem proračunu meščanske družine konec 19. in v začetku 20. stoletja. Zdenka Boninl je raziskovala prehrano v koprskem samostanu sv. Klare ob koncu 18. stoletja, Deborah Rogoznica bo orisala zgodovinsko dediščino ribje industrije v virih, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Koper oz. kulturno dediščino blagovne znamke Arrigoni, Zvezdan Marković in Blaž Torkar pa predstavljata referata Prehrana v Jugoslovanski ljudski armadi.
Popoldne bodo prisluhnili referatom o prehrani v koncentracijskih taboriščih, prav tako v odporništvu na Slovenskem med drugo svetovno vojno, med meščani v Ljubljani, v Goriških brdih in o prehranskih krizah, popoldanski del pa bo sklenila literarna zgodovinarka Milena Mileva Blažić s prispevkom Motiv soli v pravljicah - študij primera Krpan z Vrha.
O pouku zgodovine na soškem bojišču
V t. i. šolski sekciji bo mogoče vzporedno prisluhniti prispevkom o pouku zgodovine na soškem bojišču, zvečer pa bo udeležence zborovanja v Mestni hiši sprejel ljubljanski župan Zoran Janković.

Uvodni govornik drugega dneva simpozija, ki bo središče postavil stoletnico začetka prve svetovne vojne, bo profesor moderne evropske zgodovine in direktor dodiplomskega študija zgodovine na Fakulteti za humanistiko Univerze v Southamptonu, Mark Cornwall. Eden vodilnih britanskih zgodovinarjev srednjeevropskega 20. stoletja in avstro-ogrske zgodovine je avtor in urednik številnih monografij.
Zborovanje bodo pospremili tudi z ogledom razstave Take vojne si nismo predstavljali, ki je na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. ZZDS pripravlja zborovanje skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU), z Znanstvenoraziskovalnim centrom ZRC-ja SAZU-ja, Inštitutom za novejšo zgodovino, Arhivom Republike Slovenije in Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Zgodovina je slastna
Zgodovina je slastna