Lorella Flego in Mario Galunič bosta že desetič skupaj vodila festival Melodije morja in sonca. Foto: ZEN
Lorella Flego in Mario Galunič bosta že desetič skupaj vodila festival Melodije morja in sonca. Foto: ZEN

Na letošnjem, 40. festivalu Melodije morja in sonca, ki nastaja v sodelovanju Avditorija Portorož, Občine Piran in RTV Slovenija se bodo za pet festivalskih nagrad potegovali naslednji izvajalci (po vrstnem redu nastopa na festivalu):

  1. Samuel Lucas in Maja Založnik – Kdo smo?
  2. Saša Lešnjek – Kaj bi svet brez upanja
  3. Platana – V globino srca
  4. Tomaž Hostnik – Ti sploh ne veš
  5. Tatjana Mihelj – Ples v dežju
  6. Rok Ferengja in Erosi – Mlada luna
  7. Gedore – Ona
  8. Gal Gjurin in Manca Fekonja – Zvezda
  9. Sebastian – Ne spim!
  10. Teo Collori in Franco Ceroici – Kjer se cesta konča
  11. Boštjan Pertinač – Plima
  12. Eva Boto – Kdo ti bo dušo dal
Zmagovalna skladba MMS-ja: Tinkara Kovač - Bodi z mano do konca

Na letošnjem festivalu bodo podeljene naslednje nagrade: Velika nagrada Melodij morja in sonca 2021 ter nagrade strokovne žirije za najboljše besedilo, najboljšo glasbo, najboljšo izvedbo (interpretacija vokalnega solista) in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Zmagovalca Velike nagrade MMS bodo določili glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in javnosti s telefonskim glasovanjem. Ker želimo spodbujati razvoj mladih talentov in slovenske glasbene ustvarjalnosti, bomo prejemniku nagrade Danila Kocijančiča skupaj z Radiem Koper omogočili snemanje skladbe v studiu Hendrix. Na zadnjem festivalu leta 2019 je slavila Tinkara Kovač s pesmijo Bodi z mano do konca.

Skozi festivalski večer poletnih melodij bosta občinstvo popeljala Mario Galunič in Lorella Flego, ki bosta poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje.

»Kako lepo je biti ponovno del tega festivala in kako neverjetno je slišati, da je pred nami že 40. festival! Zdi se mi kot včeraj, ko sem prvič stala na odru Melodij morja in sonca, in 10. julija bom spet, kar si seveda štejem v čast. Zelo se veselim glasbe v živo, avditorija, publike, Maria, s katerim delim čudovite spomine in trenutke, ki so močno zaznamovali mojo kariero na televiziji, hkrati pa tudi mene osebno, kot žensko. Festival je zame uvod v poletje in sploh letos je nekaj posebnega, pa ne le zaradi obletnice, temveč tudi in predvsem zato, ker si vsi želimo malo sprostitve, normalnosti in lahkotnih trenutkov. Že vem, da bo večer čaroben in nepozaben, toplo vabljeni vsi!« se ponovnega srečanja s publiko v poletnem amfiteatru Avditoriju Portorož veseli Lorella Flego, njunega skupnega, kar dvojnega jubileja se veseli tudi Mario Galunič: »Letošnje 40. Melodije morja in sonca bodo jubilej tudi zame. Ta festival bom namreč vodil že desetič, kar se mi zdi imenitno. Prvič sem bil v Portorožu leta 1998 in od takrat sem zmeraj vodil MMS z Lorello, ki je postala moj talisman, prepričan sem, da mi prinaša srečo. Vse melodije so mi ostale v lepem spominu, ne samo zaradi nastopa, tudi zaradi vzdušja, ki je na tem festivalu nepopisno. Rad sem v družbi glasbenikov in vem, da bomo tudi leto skupaj naredili nekaj dobrega. Skladbe sem že slišal, komisiji čestitam za izbor in gledalcem obljubljam, da se bo težko odločiti za najboljšo, saj je dobrih zares veliko. Se že veselim in hkrati vabim ljudi, da pridejo v živo v Portorož. Tako zelo smo srečni, da je letos to mogoče. Pred praznim Avditorijem si res nisem želel voditi festivala

Neposredni prenos festivala boste lahko spremljali od 21. ure naprej na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Maribor, Radiu Koper in prek spleta na www.rtvslo.si.

Prvi na Obali
Terenski dan Prvega programa Radia Slovenija v Portorožu 10. julija

Ustvarjalci Pvega bodo na dan 40. festivala Melodije morja in sonca v središču Portoroža postavili potujoči studio. Foto: RTV SLO
Ustvarjalci Pvega bodo na dan 40. festivala Melodije morja in sonca v središču Portoroža postavili potujoči studio. Foto: RTV SLO

1. program Radia Slovenija se bo na jubilejni dan festivala Melodij morja in sonca preselil v središče Portoroža, kjer bodo ustvarjalci postavili terenski studio Radia Slovenija. Začeli bodo ob 5.00, ko bosta najbolj zgodnje poslušalke in poslušalce do 8.00 prebujala voditelja Nadia Petauer in Bojan Leskovec. Od 8.00 do 10.00 se bo v oddajah Radijski ringaraja in Hudo! z mladimi domačimi glasbeniki in mladimi, ki preživljajo počitnice na Obali, pogovarjala voditeljica Špela Šebenik. Poletni, glasbeni in počitniški utrip dneva pa bodo do 20.00 merili voditeljici Jana Bajželj in Tina Lamovšek ter glasbeni urednik Andrej Prezelj. Ob 20.00 bosta pred mikrofone stopila glasbena urednika Armando Šturman in Aida Kurtović ter uvedla poslušalce v neposredni prenos 40. festivala Melodije morja in sonca.

Prvi bo 10. julija v živo oddajal iz Portoroža. Foto: RTV SLO
Prvi bo 10. julija v živo oddajal iz Portoroža. Foto: RTV SLO

Tematski poudarek dneva bo jubilejni 40. festival Melodij morja in sonca. Skozi ves dan se bodo desetletij spominjali glasbeniki, ki so sami zaznamovali festivalski oder in je ta zaznamoval njihovo glasbeno kariero. Terenski studio v Portorožu bodo obiskali in se živo oglasili v eter Prvega programa: Drago Mislej - Mef, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Rudi Bučar, Tomi Purich invečletna nosilka tega projekta Klavdija Žnidarič. O festivalu bodo razmišljali tudi: skladatelj in dirigent Patrik Greblo, umetniški vodja Slavko Ivančič in prva zmagovalka Moni Kovačič.

Ker Portorož v prvih dneh julija ne bo samo v znamenju glasbe, ampak tudi počitnic, sprostitve, kopanja in zabave, bodo poslušalkam in poslušalcem ves dan pošiljali tudi radijske razglednice, na katere se bodo podpisali domačini, lokalni junaki, turistični delavci, turisti in naključni obiskovalci terenskega studia v Portorožu. Obiskovalce v terenskem studiu in poslušalce Prvega čakajo tudi nagradna vprašanja.

Ustvarjalci posebnega poletnega radijskega programa vabijo vse, da se oglasijo v njihovem portoroškem terenskem studiu. Več informacij lahko najdete na spletni strani Prvega in njihovem FB profilu.

Na dan festivala bo izšel digitalni album z vsemi festivalskimi skladbami. Foto: ZKP RTV SLO
Na dan festivala bo izšel digitalni album z vsemi festivalskimi skladbami. Foto: ZKP RTV SLO

Po festivalu na voljo tudi digitalni festivalski album Melodije morja in sonca 2021
ZKP RTV Slovenija bo na dan 40. festivala Melodije morja in sonca izdal festivalski album, na katerem bodo vse tekmovalne skladbe s festivala, dodana pa bo tudi skladba Bodi z mano do konca, s katero je Tinkara Kovač slavila na zadnjem festivalu Melodije morja in sonca. Album bo na voljo na svetovnih spletnih platformah in v spletni prodajalni ZKP RTV Slovenija na spletnem naslovu www.zkp.rtvslo.si.