Neposredni prenos festivala boste lahko spremljali ob 21. uri na TV SLO1, Radiu Prvi, Radiu Koper in Radiu Maribor.

Festival bo prvič predvajan v živo tudi na TV Koper-Capodistria in pospremljen s komentarji v italijanskem jeziku.

Pred festivalom pa vas v soboto, 6. julija, ob 20. uri vabimo k ogledu oddaje Poletni večer na TV SLO 1, v kateri bo Lorella Flego gostila Heleno Blagne, Aniko Horvat, Gregorja Ravnika in Leo Sirk. Slišali in videli bomo kar nekaj uspešnic iz televizijskega arhiva, Lea in Gregor pa bosta zapela tudi v živo. Andrea F, umetniški vodja festivala, pa bo spregovoril o letošnjih novostih in prihodnosti festivala.

43. festival Melodije morja in sonca prinaša 14 novih poletnih skladb.

V portoroškem Avditoriju bodo nastopili: Prizma, Manu, 2B, Toxine in Marko Vuksanović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk idoli, Regina in Bepop.

Zmagovalno skladbo festivala MMS 2024 bodo izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, radijske postaje in strokovna žirija.

Skozi prijetne skladbe vas bosta popeljala voditelja festivala Lorella Flego in Mario Galunič.
Režiserka prenosa bo Tina Novak.

Tokratna edicija festivala se po desetih letih znova vrača na nedeljski termin zaradi usklajevanja televizijskega prenosa z mednarodnim športnim dogodkom, ki terminsko sovpada s festivalom.

Tako se bomo pred domačimi TV-ekrani in radijskimi sprejemniki, zibali v ritmih štirinajstih novih morskih melodij: ‍Prizma – Prizma, Manu – Jaz sem ti (Heya no heya), 2B - Ana iz Pirana, Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem, Žan Videc – Neznano, Monika Avsenik – Nisem več edina, Balladero – Kantina, Martina – Amarsi o no, Aljaž Ramot – Lebdiva, Trio Vivere - Kanconeta, Anabel – Bilo bi lepo, Folk idoli – Lejla, Regina – Zopet plešem, Bepop – Valovi morja.

‍Izborna strokovna komisija v sestavi Gregor Ravnik (pevec, zmagovalec festivala MMS 2023), Iztok Cergol (glasbenik), Tina Marinšek (glasbenica, avtorica glasbe in besedil), Mojca Menart (muzikologinja, vodja ZKP RTV Slovenija) in Andrea F. (umetniški vodja festivala MMS 2024) je poslušala in ocenila 96 skladb, ki so bile pravilno prijavljene na javni poziv za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Vseh prijavljenih skladb je bilo 109.

»Skupaj s tremi povabljenimi izvajalci, prejemniki novih nagrad za preteklo delo in dosežke »MMS Legenda«, »MMS Avtor« ter »MMS Prihodnost« se nam obeta festival kakršnega si slovenska pop glasbena scena zasluži in potrebuje,« je povedal predsednik strokovne komisije in umetniški vodja festivala Andrea F.

Novosti letošnjega festivala

Letošnji festival Melodij morja in sonca prinaša nekaj novosti, ki bodo zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju povabila tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki bodo prejeli prestižne posebne nagrade. Nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feriju Lainščku, legendarna skupina Prizma bo prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Poleg tega dobitniki teh nagrad avtomatično sodelujejo v izboru za preostali dve nagradi festivala MMS 2024.

Nagrado MMS Legenda prejme skupina Prizma za 50 let njihovega delovanja na glasbenem področju.

Nagrado MMS Avtor prejme Feri Lainšček, ki je kot avtor besedil sodeloval na številnih festivalih v preteklosti. Njegovo besedilo bo tokrat predstavila pevka Regina.

Nagrado MMS Bodočnost prejme Balladero, ki je v preteklem obdobju naredil viden preboj na slovenski glasbeni sceni.

Na 43. festivalu Melodije morja in sonca bosta podeljeni Velika nagrada MMS 2024 in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Ta nagrada letos ni starostno omejena, kar omogoča širok spekter talentov, da zasijejo na velikem odru.

Voditelja festivala bosta Lorella Flego, naša zvezda stalnica in Mario Galunič, ki se je z Lorello na oder MMS prvič postavil pred natanko 25 leti. Ta jubilejna obletnica njunega sodelovanja obeta poseben večer, poln nostalgičnih trenutkov in vrhunskih glasbenih nastopov.

Voditelja festivala Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Zen
Voditelja festivala Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Zen

Voditeljica Lorella Flego je o 43. MMS-u na novinarski konferenci povedala, »kako lep in bleščeč je ta naš festival in kako neverjetno, da letos praznuje 43 let! Občudujem ga od vedno in si štejem v čast, da bom tudi letos del njegove ustvarjalne ekipe. Zame ni poletja brez melodij in ni pravega začetka tople sezone brez čudovite publike v Avditoriju Portorož, na katero sem tako globoko navezana. Ko stopim na oder, je zame vsakič kot prvič: malo se mi zavrti, srce noro bije, imam suho grlo in potem, v trenutku, vse steče in se zgodi čarovnija. Naj tako ostane za vedno!«

Voditeljica večera Lorella Flego: Foto: Zen
Voditeljica večera Lorella Flego: Foto: Zen

''MMS ima v moji televizijski karieri posebno mesto, saj sem na njem stal že velikokrat in vedno znova me premami njegov čar. Seveda čutim tudi odgovornost do občinstva in do festivala samega, rad bi, da bi bile melodije ljudem všeč in da bi vsaj kakšna ostala za vedno med nami. Zgodovina je priča, da je to mogoče, saj uspešnic MMS-a ne manjka. Midva z Lorello se že zavzeto pripravljava in komaj čakam, da se za nekaj dni preselim na morje, saj je tam povsem druga energija kot v ljubljanski pisarni in stvari stečejo kar same po sebi. Morje in sonce poskrbita, da je na koncu vse v najlepšem redu,'' je povedal Mario Galunič.

Mario Galunič:
Mario Galunič: "Seveda čutim tudi odgovornost do občinstva in do festivala samega, rad bi, da bi bile melodije ljudem všeč in da bi vsaj kakšna ostala za vedno med nami" Foto: Zen

Na spletnem portalu MMC RTV SLO so že na voljo kratki predstavitveni videoposnetki vsakega izmed izvajalcev, vključno s predstavitvami dveh rezervnih izvajalcev, ki sta bila izbrana.

Tisti, ki ne boste mogli biti z nami v živo, boste dogodek lahko spremljali na programih RTV SLO, kjer bodo poskrbeli za vrhunski televizijski in radijski prenos.

Ne zamudite edinstvenega glasbenega dogodka, ki obljublja nepozabno doživetje za vse generacije.