V oddaji Lahko noč, otroci! boste lahko pet zaporednih četrtkov prisluhnili novim radijskim uspavankam sodobnih slovenskih avtorjev, z njimi pa želimo poudariti pomen spanja pri otrocih in zvočnih vsebin pri uspavanju.

Spanje je namreč pomemben dejavnik otrokovega zdravja, razvoja in učenja, saj vpliva na njegovo telesno moč, bistri njegov um in prinaša čustveno ravnovesje. Ključnega pomena pri uspavanju otroka je večerna rutina, ki lahko vključuje tudi poslušanje zvočne pravljice.

Arhiv oddaje Lahko noč, otroci bo bogatejši za 5 novih oddaj, ki so nastale v režiji Špele Kravogel in z avtorsko glasbo Rudija Pančurja, besedila pa interpretirajo legendarna imena slovenskega gledališča: Ivo Ban, Boris Cavazza, Jožica Avbelj, Maja Končar in Marijana Brecelj.
Prisluhnite prvi radijski uspavanki Zmajček gre v šolo Toma Kočarja, v četrtek, 29. avgusta 2024, ob 19.45. Prihodnje četrtke bodo na sporedu še zgodbe Bine Štampe Žmavc (O mačku, ki je rasel od žalosti), Cvetke Sokolov (Igrajmo se gledališče in Tri čarovnije na noč) in Toma Kočarja (Čopka in Zofka, najboljši prijateljici).

Četrtek, 29. 8. 2024 ob 19.45 na Prvem Pravljica Toma Kočarja: Zmajček gre v šolo
V prvem večeru (nekaj dni pred začetkom novega šolskega leta) vas bo v sladke sanje popeljala pravljica Toma Kočarja – o troglavem zmajčku, ki vso noč zbuja mamo, saj ga daje trema pred prvim šolskim dnem. Interpretacija: Ivo Ban.

Ivo Ban.
Ivo Ban.

Četrtek, 5. 9. 2024 Bina Štampe Žmavc: O mačku, ki je rasel od žalosti
Druga v ciklu je pravljica Bine Štampe Žmavc: O mačku, ki je rasel od žalosti. Mačku, ki ostane sam doma, je v tolažbo cvetoča prijateljica Roža, h kateri se zateče na balkon. Slišali jo boste v interpretaciji igralca Borisa Cavazze.

Boris Cavazza.
Boris Cavazza.

Četrtek, 12. 9. 2024 Cvetka Sokolov: Igrajmo se gledališče
Tretja v ciklu petih je pravljica Cvetke Sokolov: Igrajmo se gledališče v interpretaciji dramske igralke Jožice Avbelj. Medtem ko Anže spi, nove rojstnodnevne igrače načrtujejo gledališko predstavo za naslednji dan.

Jožica Avbelj.
Jožica Avbelj.

Četrtek, 19. 9. 2024 Tomo Kočar: Čopka in Zofka, najboljši prijateljici
V okviru projekta Pravljice za sladek sen nas v pravljici Toma Kočarja čakata Čopka in Zofka, najboljši prijateljici. Veverica in lastovka vse dni preživita skupaj, a ob koncu poletja lastovka odleti na jug. Kako bo veverica premagala svojo žalost, izvemo v pravljici, ki jo interpretira dramska igralka Maja Končar.

Maja Končar.
Maja Končar.

Četrtek, 26.9.2024 Cvetka Sokolov: Tri čarovnije na noč
V zadnjem septembrskem četrtkovem pravljičnem večeru, v katerem v oddaji Lahko noč, otroci! gostujejo Lahkonočnice, boste lahko prisluhnili pravljici Cvetke Sokolov: Tri čarovnije na noč v interpretaciji dramske igralke Marijane Brecelj. Tri čarovnice se pripravljajo na noč čarovnic. Da bi večer uspel in bi se nato neopaženo izmuznile z zabave, morajo prihraniti tri čarovnije …

Marijana Brecelj.
Marijana Brecelj.