Andrea Bocelli bo 19. novembra 2016 v ljubljanskih Stožicah prvič nastopil skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Andrea Bocelli bo 19. novembra 2016 v ljubljanskih Stožicah prvič nastopil skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
false
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
false
Maja Kojc - umetniški vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
false
Patrik Greblo - vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

Simfonični orkester RTV Slovenija je minulo soboto namreč že drugič nastopil z znamenitim Josejem Carrerasom. V avstrijskih medijih je bil nastop orkestra ocenjen kot 'bleščeč' (Kleine Zeitung, 11. 9.) in je 'skupaj s Carrerasom mobiliziral nesluteno moč, ki je občinstvo spravila na noge' (Salzburger Nachrichten, 11. 9.).

Orkester se v svoji dolgoletni in uspešni glasbeni karieri lahko pohvali s številnimi izvedbami raznolikega repertoarja, katerega bodo letos dopolnile še Bocellijeve obdelave naslovnih pesmi najbolj znanih uspešnic iz filmov Boter, Evita, Doktor Živago, Gladiator, Zajtrk pri Tiffanyju in Bilo je nekoč v New Yorku, ki so našle svoje mesto na njegovem najnovejšem albumu Cinema.

„Naš orkester že desetletja orje ledino v spajanju različnih glasbenih žanrov med seboj. Veseli me, da bomo ob bok koncertom z najboljšimi solisti in dirigenti v najprestižnejših koncertnih svetovnih dvoranah, odslej lahko pripisali tudi sodelovanje s ta trenutek najpopularnejšim tenoristom na svetu.“ je izjavil Patrik Greblo, vodja Glasbene produkcije na RTV Slovenija.

Sicer pa bo Simfonični orkester RTV Slovenija v četrtek, 22. septembra 2016, zakorakal v novo, že 61. abonmajsko sezono. Koncertni abonmajski cikel Kromatika bo ponovno odprl maestro En Shao, ki tako stopa že v enajsto sezono dirigentskega vodenja največjega glasbenega sestava na RTV Slovenija. Letošnji spored predstavlja nekaj novih imen, ki so na mednarodnih odrih že uveljavljena in cenjena.
Nekaj več prostora bo namenjenega klavirskim koncertom, saj se bodo predstavili kar štirje izvrstni pianisti, sodelovanje z Evropsko mrežo orkestrov (ONE) pa bo obogatilo dva abonmajska koncerta. Vsem devetim abonmajskim koncertom boste lahko prisluhnili ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Fotografije: Žiga Culiberg, Janez Kotar in arhiv RTV Slovenija.