Sonate Eugèna Ysaÿeja v izvedbi Žiga Branka so pravkar izšle pri ZKP RTV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Sonate Eugèna Ysaÿeja v izvedbi Žiga Branka so pravkar izšle pri ZKP RTV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Žiga Brank, violinist in učitelj violine pravi, da so Ysaÿejeve sonate za njihovega interpreta fascinacija. Foto: arhiv Žiga Branka

Sonate 'kralja violine' Eugèna Ysaÿeja, predstavljene na sinočnjem recitalu, je včeraj na zgoščenki izdala tudi naša ZKP RTV Slovenija – založba kakovostnih programov. Solistična zgoščenka violinista Žiga Branka Šest sonat za violino, op. 27 je le del bogatega opusa posnetkov za RTV Slovenija, ki jih je violinist in profesor violine Brank posnel v zadnjih letih. Ravno ta Ysaÿejeva dela pa v violinski literaturi uvrščajo med najpomembnejša dela, kadarkoli napisana za violino.

Ysaÿejeve sonate na zgoščenki pospremi tale zapis: »Violinske sonate Eugèna Ysaÿeja predstavljajo v razvoju violinske glasbe mejnik, enakovreden Sonatam in Partitam Johanna Sebastiana Bacha ter v virtuoznem smislu 24 Capricciem Niccoloja Paganinija. Napisal jih je leta 1923 v starosti 65 let. O njihovem nastanku krožijo govorice, da jih je Ysaÿe, presunjen od koncerta Josefa Szigetija, na katerem je ta igral Bachove sonate in partite, skiciral v enem samem dnevu.

Cikel šestih sonat je napisan z razumevanjem violine in violinizma, predstavljajo globoko ljubezen do instrumenta in glasbe. Vsaka sonata je posvečena enemu izmed izjemnih violinistov tistega časa, ki so imeli v Ysaÿejevem življenju posebno mesto. V sonatah se čuti jasen vpliv J. S. Bacha, in sicer v harmonijah, kontrapunktičnem načinu skladanja ter v obliki stavkov.

Sonate so napisane izjemno virtuozno in Ysaÿe je kot izvrsten violinist natančno uredil notni tekst. Na začetku je o svojih označbah zapisal, da je reševanje tehničnih problemov individualen proces vsakega violinista, kljub temu pa nas bo upoštevanje njegov označb hitreje pripeljalo k cilju.«

Sonate Eugèna Ysaÿeja so različne, med sabo neprimerljive, njihova interpretacija pa je za violinista fascinacija, pravi Žiga Brank po sinočnjem recitalu.