Tako imenovane vzhodne članice Evropske unije se po napadu na celotno ukrajinsko ozemlje pospešeno oborožujejo. 50 tisoč zaklonišč je pripravljenih na Finskem, lokalno prebivalstvo je v paniki, v Litvi se strelskih vaj udeležuje tudi civilno prebivalstvo, oborožujejo se celotne družine.

Avtorica oddaje: Petra Marc
Direktor fotografije: Žiga Gašperin
Montažer: Matic Dolničar

Novinarka informativnega programa Televizije Slovenija Petra Marc in direktor fotografije Žiga Gašperin bosta v dokumentarnem filmu Mednarodna obzorja: Panika vzhoda gledalce med drugim popeljala v jedrska zaklonišča na Finskem, do litovske meje z ruskim Kaliningradom, ki je popolnoma ograjena, pa tudi na mejno območje med Litvo in Poljsko, ki je prav posebnega geostrateškega pomena. Poljska vojska ju je ekskluzivno spustila na vojaško vadišče, kjer preizkušajo najnovejše topništvo. Na filmski trak pa sta ujela tudi zgodbe, ki pretresejo.

Avtorica filma Petra Marc. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Avtorica filma Petra Marc. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Dokumentarni film Mednarodna obzorja: Panika vzhoda je obširnejši in zahtevnejši projekt informativnega programa TV Slovenija, s katerim želimo slovenskim gledalcem približati življenje na vzhodni meji Evropske unije in prikazati vidike, ki so morda manj slišani in videni v dnevnoinformativnih oddajah.

»Leta 2019, torej še pred obsežno invazijo Rusije na Ukrajino, sva s snemalcem Žigo Gašperinom plula na romunskih in grških vojaških ladjah v Črnem morju. Posadka nama je s prstom kazala ruske ladje, ki se včasih nevarno približajo Natovim ladjam. Nekdanji svetovalec romunskega predsednika za nacionalno varnost je na moje vprašanje, ali Rusija predstavlja grožnjo Natu, odgovoril: "Da, seveda." Od takrat pravzaprav nikoli nisem nehala razmišljati o tem delu sveta, z vojno v Ukrajini in vstopom dveh Skandinavskih držav v zvezo Nato, pa se je želja po razumevanju odnosov med Zahodom in Rusijo le še povečala,« je o povodu za nastanek dokumentarnega film povedala novinarka Petra Marc.

Dokumentarni film Mednarodna obzorja: Panika vzhoda bomo na prvem programu Televizije Slovenija premierno predvajali v četrtek, 13. 6. 2024, ob 21.10, nato pa bo dostopen v TV-aplikaciji RTV 365. Vabljeni k ogledu.

Napovednik: Mednarodna obzorja: Panika vzhoda