Gre za zgodbo o tragični nesreči trajekta Estonia, ki se je zgodila leta 1994 v Baltskem morju in zahtevala več kot 850 življenj.
Pred prvim delom nadaljevanke bo na Televiziji Slovenija tudi oddaja Televizorka, v kateri bomo objavili intervju z režiserjem Månsom Månssonom.

Prvi del nadaljevanke Estinia si lahko na TV SLO 1 ogledate v torek, 3. 9. 2024, ob 20.45.
Prvi del nadaljevanke Estinia si lahko na TV SLO 1 ogledate v torek, 3. 9. 2024, ob 20.45.

Koprodukcijska nadaljevanka, v kateri so sodelovali tudi nekateri ustvarjalci kultne serije Černobil (2019), je posneta po resničnih dogodkih, ko je v Baltskem morju, na poti iz Talina v Stockholm, v tridesetih minutah potonil trajekt Estonia. V najhujši mirnodobni civilni nesreči po Titaniku je usodnega 28. septembra 1994 umrlo 852 potnikov. Preživelo jih je 138, vendar je en umrl kasneje v bolnišnici. V preiskavo so se vključili finski, švedski in estonski preiskovalci. Je bilo za nesrečo krivo razbesnelo morje, ali je šlo za tehnično, morda tudi človeško napako? Uradna preiskava je pokazala, da je bilo dejavnikov več, pojavila pa so se tudi ugibanja o drugih vzrokih za to tragedijo, od katere pravkar mineva trideset let.

Nadaljevanka prinaša večplastno pripoved, ki združuje osebne zgodbe preživelih, preiskovalcev in družin žrtev, hkrati pa raziskuje skrivnosti in teorije zarote, ki obkrožajo dogodek. Finska, Estonija in Švedska so po nesreči ustanovile skupno preiskovalno komisijo, z njihovim končnim poročilom pa pravzaprav ni bil zadovoljen nihče in tako še dandanes ni povsem jasno, zakaj je trajekt potonil.

Z vrhunsko produkcijo, izjemno igralsko zasedbo in poglobljenim pristopom do obravnavane teme nadaljevanka Estonia na ganljiv in avtentičen način prikazuje posledice tragedije, ki je za vedno zaznamovala mnoge družine ter širšo javnost na tem območju Evrope. Za države okoli Baltskega morja je nesreča poleg humanitarne tragedije pomenila tudi političen pretres. Nadaljevanka ne ponuja le dramatičnega vpogleda v dogodke tiste usodne noči, temveč tudi poudarja pomen resnice, pravice in človeške solidarnosti.

1. del
Ari, reševalec iz vode v Turkujski obalni straži, sredi noči prejme klic. Izve, da je trajekt Estonia poslal klic v sili. Ne Mikaela, duhovnica, ki pride na švedski potniški terminal pomagat svojcem, ne finski pomorski inženir Henri, ne slutita, kako bo 28. september 1994 vplival na njuno življenje. Reševalci poskusijo iz temnega ledenega morja rešiti čim več preživelih, svojci potnikov, ki čakajo na terminalu, pa hočejo vedeti, kaj je z njihovimi najdražjimi. V zgodnjih jutranjih urah se Finska, Švedska in Estonija odločijo, da bodo skupaj ustanovile komisijo, ki bo preiskala nesrečo.