Ime leta 2015 je Ciril Zlobec. Foto: Sandi Fišer
Ime leta 2015 je Ciril Zlobec. Foto: Sandi Fišer
Poslušalci Vala 202 so izbrali posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo pomagali številnim.
Poslušalci Vala 202 so izbrali posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo pomagali številnim. Foto: Sandi Fišer
Nagrajenec je iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja prejel mozaik, delo mozaicista Janeza Mučiča.
Nagrajenec je iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja prejel mozaik, delo mozaicista Janeza Mučiča. Foto: Sandi Fišer

Ime leta 2015 je Ciril Zlobec, ki je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa in jo posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo.

Nagrajenec je iz rok odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja prejel mozaik, delo mozaicista Janeza Mučiča.

Izjavo Cirila Zlobca ob prejemu naziva Ime tedna v mesecu juliju, lahko poslušate tu.

Prireditev Ime leta 2015

Tudi letošnje leto se je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in vsem posameznikom, ki sodelujejo v projektu Botrstvo, pridružil predsednik države Borut Pahor.

Prireditev sta vodila Anja Hlača Ferjančič in Miha Šalehar, za glasbene vložke so skrbeli Nina Strnad in Rober Jukič ter Siddharta.

Vsi nominiranci so v spomin prejeli grafiko oblikovalca Davida Lična.

Režiser prireditve je bil Nejc Levstik, portrete nominirancev sta pripravila Rožle Bregar in Aljaž Lukan, grafično podobo prireditve je oblikoval Martin Luzar.


Nominiranci za Ime leta 2015

JANUAR: Filip Fisar je postal prvi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

FEBRUAR: Tina Maze je v igri stotink najprej dosegla drugo mesto v superveleslalomu, v kraljevski disciplini pa zmagala in postala svetovna prvakinja v smuku. Pozneje je postala še svetovna prvakinja v kombinaciji.

MAREC: Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, mame otrok s posebnimi potrebami, ki se odločno bojujejo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami. Vsem štirim je predsednik republike podelil jabolko navdiha.

APRIL: Valter Mlekuž, župan občine Bovec, si s podpisom pogodbe o prenosu infrastrukture na Kaninu na občino obeta oživitev našega najvišjega smučišča.

MAJ: Franc Gornik, dirigent in zborovodja Partizanskega pevskega zbora iz Ljubljane, z zagnanim delom ohranja izvirno partizansko in domoljubno pesem iz zgodovine zadnjih sto let.

JUNIJ: Nedeljko Grgić, zdravstveni tehnik, ki so ga bolniki z rakom in njihovi svojci prepoznali kot najbolj srčno osebo, saj ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo.

JULIJ: Ciril Zlobec je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa in jo posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo.

AVGUST: Jure Poglajen in David Zorko sta odpotovala na grški Lesbos, kjer pomagata beguncem iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana.

SEPTEMBER: Rok Černic, dijak in navijač NK Maribor, je na spletni dražbi zbral 1430 evrov. Kljub socialni stiski, ki jo preživljata z mamo, je del izkupička poklonil društvu Žvižgač, ki je pomagalo njemu, del pa namenil otrokom, ki potrebujejo osnovna sredstva za preživetje.

OKTOBER: Nina Kozorog je mlada zdravnica, vodja ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Mariboru in predsednica društva Humanitarček.

NOVEMBER: Dejan Zavec naš najuspešnejši boksar vseh časov, je po porazu v ZDA napovedal slovo od ringa. V svoji 23-letni karieri je uresničil za številne nedosegljive sanje.

DECEMBER: Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, je ob pomoči evropskih sredstev, države in lokalne skupnosti uspešno končal izjemen projekt Nordijskega centra Planica.

Projekt Botrstvo

Skupaj smo se zahvalili tudi vsem, ki v projektu Botrstvo v Sloveniji pomagajo pisati lepše zgodbe. In teh zgodb je že veliko, saj je doslej v projektu zbranih skoraj 6 milijonov evrov (od oktobra 2010).

Trenutno je v projekt vključenih 4200 botrov, ki lepšajo dneve več kot 4600 varovancem. Kljub obilni pomoči pa na botra čaka še vedno več kot 100 otrok in mladostnikov.

Samo letos je bilo za osem objavljenih zgodb zbranih 122.000 evrov, za počitnice otrok iz Botrstva je bilo zbranih 71.071,92 evrov, za omogočanje prostočasnih dejavnosti 40.402,29 evrov.

Projekt smo letos obogatili tudi s posebnostmi, ki so otrokom pričarale še dodatno veselje. V septembru 2015 smo dražili rumeno majico in zbrali 23.500 evrov - iz teh sredstev bo 6 nadarjenih mladih športnikov, ki so z rezultati že dokazali svojo vrhunskost, dobilo enoletno finančno pomoč, da bodo lahko nemoteno trenirali naprej, brez skrbi, da bi zgolj finančna ovira preprečila njihovo športno pot.

Letos bo skoraj 2000 otrok v projektu »Trije dobri možje«, ki ga organizirajo tri prostovoljke, dobilo novoletni paket z izpolnjenimi željami, ki so jih napisali »trem dobrim možem«.

Knjižnica OŠ Veržej, kamor sta vključena tudi dom za otroke iz vse Slovenije in vrtec pa je ob pomoči donatorjev bogatejša za več kot 1500 novih ali novejših in lepo ohranjenih knjig.

Foto: Sandi Fišer

OP: Fotografije dogodka bomo dodali v kratkem, razširjeno galerijo pa do petka dopoldne.