Maša Tkavc, specialna pedagoginja iz Centra Janeza Levca je pobudnica izdaje posebnih kartic za osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom je Ime leta 2014. Foto: Mare Vavpotič
Maša Tkavc, specialna pedagoginja iz Centra Janeza Levca je pobudnica izdaje posebnih kartic za osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom je Ime leta 2014. Foto: Mare Vavpotič
Voditelja prireditve Ime leta 2015 bosta Anja Hlača Ferjančič in Miha Šalehar.
Voditelja prireditve Ime leta 2015 bosta Anja Hlača Ferjančič in Miha Šalehar. Foto: Mare Vavpotič
Imena meseca leta 2014
Imena meseca leta 2014 Foto: Mare Vavpotič

Valovanje pozitivnih idej ustvarja nove stvarnosti in zaradi dela številnih je bilo leto 2015 lepše – tudi zaradi 12 imen meseca na Valu 202. Eno izmed njih bo 17. decembra 2015 postalo ime leta.

Poslušalci Vala 202 so izbrali posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo pomagali številnim: Ninna Kozorog, mlada zdravnica, vodja ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja; dijak in navijač NK Maribor Rok Černic, ki je na spletni dražbi prodal dva dresa iz lanskoletne lige prvakov in kopačke, kljub socialni stiski, ki jo preživljata z mamo, pa je del izkupička poklonil društvu Žvižgač; Jure Poglajen in David Zorko, prostovoljca, ki sta odpotovala na grški Lesbos, kjer sta pomagala beguncem iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana; Nedeljko Grgić, zdravstveni tehnik, ki so ga bolniki z rakom in njihovi svojci v akciji Znanilci upanja prepoznali kot najbolj srčno osebo; Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, štiri mame, ki se ob rojstvu svojega otroka, drugačnega od vrstnikov, niso predale malodušju, ampak se odločno bojujejo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami.

Na področju kulture so v letu 2015 poslušalce najbolj prepričali: Ciril Zlobec, ki je ob svoji 90-letnici izdal pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa in jo posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo; dirigent in zborovodja Partizanskega pevskega zbora iz Ljubljane Franc Gornik, ki z zagnanim delom ohranja izvirno partizansko in domoljubno pesem iz zgodovine zadnjih sto let.

S športnimi dosežki so letos poslušalce Vala 202 navdušili: Dejan Zavec, naš najuspešnejši boksar vseh časov, ki je po porazu v ZDA napovedal slovo od ringa; Tina Maze, naša najboljša smučarka, je v igri stotink najprej dosegla drugo mesto v superveleslalomu, v kraljevski disciplini pa zmagala in postala svetovna prvakinja v smuku; Filip Fisar, ki je na svetovnem prvenstvu v deskanju in smučarjev prostega sloga v Avstriji pometel s konkurenco, osvojil zlato medaljo in postal prvi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

Nov mejnik v razvoju vrhunskih športnikov in v oživitvi športne infrastrukture sta postavila Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, ki je s pomočjo evropskih sredstev, države in lokalne skupnosti uspešno končal izjemen projekt, Nordijski center Planica, in Valter Mlekuž, župan občine Bovec, kjer si s podpisom pogodbe o prenosu infrastrukture na Kaninu na občino obetajo oživitev našega najvišjega smučišča.

Prireditev Ime leta

Voditelja prireditve Ime leta 2015 bosta Anja Hlača Ferjančič in Miha Šalehar.

Za glasbene sladkorčke bodo skrbeli Nina Strnad in Siddharata.

Skupaj se bomo zahvalili tudi vsem, ki v projektu Botrstvo v Sloveniji pomagajo pisati lepše zgodbe.

Prireditev bo mogoče spremljati v živo na Valu 202 in v spletnem prenosu na spletni strani Vala 202.