Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
Osebnost Primorske 2019 je postala Larisa Štoka, predsednica društva Palčica pomagalčica, ki je z dobrodelno akcijo za Krisa povezala Slovenijo. Kot je dejala konec decembra v pogovoru na Radiu Koper: »Je Kris s svojo zgodbo dal priložnost še drugim bolnim otrokom. Od takrat smo pomagali enainštiridesetim, sredstev za pomoč v bodoče pa je še dovolj.
Osebnost Primorske 2019 je postala Larisa Štoka, predsednica društva Palčica pomagalčica, ki je z dobrodelno akcijo za Krisa povezala Slovenijo. Kot je dejala konec decembra v pogovoru na Radiu Koper: »Je Kris s svojo zgodbo dal priložnost še drugim bolnim otrokom. Od takrat smo pomagali enainštiridesetim, sredstev za pomoč v bodoče pa je še dovolj." Foto: Alan Radin, Radio Koper

Ponovno bodo s pomočjo bralcev, poslušalcev in gledalcev izbrali med ljudmi, ki si ne bi mogli biti bolj različni, a imajo vsi enako poslanstvo – delati dobro za druge in okolje, v katerem živijo – kar je zanje smisel življenja.

Kdaj če ne lani, ko se je svet tako rekoč čez noč spremenil, so bili pomembni posamezniki, ki na različne načine zaznamujejo Primorsko. V šestnajstih letih izbora je bilo predstavljenih skoraj 800 ljudi, ki so ali pa še vedno pozitivno zaznamujejo življenja številnih prebivalcev Primorske. Letos pa se odloča o deseterici izjemnih med izstopajočimi v letu 2020. Še posebej pa se izpostavlja osmerico tistih, ki so zaznamovali meseca marec in april, ko se je naše življenje nepreklicno za vedno spremenilo. Njim se s ponovno izpostavitvijo še enkrat več zahvaljujejo, posredno pa tudi vsem ostalim, ki so v prvih dnevih, tednih in mesecih spremenjenih razmer mislili predvsem na druge.

Še enkrat več se potrjuje poslanstvo odmevne akcije, ki promovira etične in požrtvovalne posameznike v družbi in je sinonim pozitivnega delovanja posameznikov za širše dobro. To je postalo še toliko bolj jasno v času epidemije, iz katere nas bosta rešila le solidarnost, delovanje za dobro družbe in pozitivna naravnanost, menijo organizatorji akcije.

Na sklepni prireditvi, ki bo letos zaradi epidemije v obliki oddaje, ki bo potekala iz radijskega studia Henrix in televizijska studia v Kopru, bodo Osebnosti Primorske podelili nagrado zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Oddajo bo vodila Helena Florenin Pasinato, sodelovali pa bodo tudi zasedba Ivo Tull trio. Trio je tržaška country/blues zasedba, ki jo vodi kitarist, pevec in avtor skladb Ivo Tull, sicer glasbeni urednik na slovenskem Radiu Trst A. Trio je doslej postregel z zgoščenko Hudič in jaz, ki je izšla v samozaložbi. Oddajo bo mogoče v živo spremljati na TV Koper, na Radiu Koper in preko spletnih strani. Na Radiu Trst A bodo predvajali posnetek prireditve isti dan ob 21. uri.

Nominiranci za naziv Osebnost Primorske v letu 2020 so predstavljeni na tej povezavi.

Na Radiu Koper glasovanje poteka od 9. januarja 2021 do vključno 14. januarja 2021 na naslednje načine:
- s klicem v živo na telefonsko številko 05 668 55 20 (od ponedeljka do četrtka dvakrat dnevno),
- s SMS sporočilom na 031 636 999,
- prek elektronske pošte na osebnostprimorske@rtvslo.si in
- na spletni strani www.radiokoper.si enkrat dnevno.

Zakaj le deset nominirancev

V marcu in aprilu se je zaradi epidemije vse postavilo na glavo in prvič v 16-letni zgodovini podeljevanja nagrade Osebnost Primorske, mediji sami nanizali in brez glasovanja poslušalcev, bralcev in gledalcev, izbrali imena tistih, ki so s pogumom, ustvarjalnostjo, prostovoljstvom, predanim delom ter inovativnostjo zaznamovali ta poseben koronačas. Čas, ko lahko z res veliki črkami zapišemo besedo HVALA vsem tistim, ki nam omogočajo varno življenje, pomagajo, da je strah manjši ali skrbijo, da je naša duša polna radosti. Vsak na svojem področju se trudijo ohraniti človečnost in pomagati bližnjemu.

Malo vojsko velikih ljudi v mesecu marcu predstavljajo Andrej Fister, farmacevt iz lekarne v Hrpeljah, ki je zdravila in medicinske pripomočke prinašal na dom tistim sokrajanom, ki do lekarne niso mogli, Denis Ibrišimović iz gostilne Podfarovž je v Vipavi je sprožil verigo razdeljevanja brezplačnih toplih obrokov za tiste, ki si jih niso mogli privoščiti, Luka Manojlović, podjetnik iz Nove Gorice, ki je v domu upokojencev starostnikom omogočil video pogovore s svojci. Poskrbel je tudi, da so računalniško opremo in dostop do omrežja dobili vsi učenci in Valentina Sivec iz Jamelj, ki je s skupino somišljenikov prek spletne platforme zbirala denar za medicinsko opremo bolnišnic v Furlaniji Julijski krajini.

Junaki meseca aprila so Darko Volk, predsednik Društva elektronikov Slovenije. Člani in podporniki po vsej Sloveniji so v času, ko je primanjkovalo zaščitne opreme, izdelali in podarili več kot 5000 vizirjev, Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper. Ustvarjalci gledališča so na spletu oblikovali vrsto vsebin za vse generacije. Zaradi njihovega truda nismo pozabili, da je teater nekaj čarobnega, Matjaž Poniž, prostovoljni bolničar Rdečega križa Koper, ki živi vrednote prostovoljstva; bil je koordinator merilne točke na mejnem prehodu Škofije in Vanja Kosmina, pomočnica direktorja za strokovno nego v Zdravstvenem domu Koper, je vedno na strani medicinskih sester. V času največje negotovosti je sprejemala domnevno okužene.