Jesenski veter bo v izobraževalne oddaje Televizije Slovenije z novimi sezonami prinesel tudi sveže vsebine. Pozni popoldnevi bodo tako za gledalce Televizije Slovenija znova priložnost za nova spoznanja in znanje. Vse pretekle izobraževalne oddaje so dostopne tudi v aplikaciji RTV 365.

ALPE-DONAVA-JADRAN: 10. september ob 17.25 na TV SLO 1

Prva jesenska oddaja Alpe Donava Jadran (10. 9.) bo monotematska, predstavili bodo zanimivo dokumentarno oddajo z naslovom Ptičja perspektiva, ki jo je pripravila hrvaška televizija. Ekipa se je odpravila v hrvaške gore in spremljala nastajanje zanimivih planinskih objektov.

25-minutna mozaična Alpe-Donava-Jadran že od leta 1982 pripoveduje zgodbe iz območja Alp, Donave in Jadrana in je najstarejša koprodukcijska oddaja javnih televizij Srednje Evrope.

Če ste zamudili katero od preteklih epizod oddaje Alpe – Donava – Jadran ali pa bi si želeli kakšno ponovno ogledati, vas vabimo, da obiščete aplikacijo RTV 365.

UGRIZNIMO ZNANOST: 12. september ob 17.25 na TV SLO 1

"Četrtek je dan za znanost", je slogan znanstvene oddaje Ugriznimo znanost, ki je na sporedu že več kot 10 let. Tudi v jesenski sezoni vam bodo njeni ustvarjalci vsak teden predstavili novo znanstveno zgodbo, stalnica oddaje pa ostajajo tudi zabavne matematične, fizikalne in kemijske uganke.

RTV Slovenija
RTV Slovenija

V prvi oddaji Naravni sovražniki škodljivcev (12. september) bodo govorili o naravnih sovražnikih škodljivcev. Marmorirana smrdljivka lahko povzroča škodo na plodovih breskev, marelic, hrušk in jabolk. Njeni najučinkovitejši naravni sovražniki so osice, ki svoja jajčeca odlagajo v jajčeca smrdljivke in povzročijo njihov propad. Škodljivci naj bi bili odgovorni za izgubo približno 40 % pridelka po vsem svetu. Najbolj razširjen način zatiranja škodljivih organizmov je s fitofarmacevtskimi oz. kemičnimi sredstvi. Od 60. let prejšnjega stoletja se je poraba fitofarmacevtskih sredstev močno povečala. Po podatkih Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo na svetu vsako leto porabimo okoli 4 milijone ton fitofarmacevtskih sredstev. Največji porabniki so ZDA, Brazilija in Kitajska. Ena od alternativ kemičnim sredstvom za varstvo rastlin pred škodljivci so njihovi naravni sovražniki.

V drugi oddaji z naslovom Živali, ki zaznavajo bolezen, ki bo na sporedu 19. septembra, se bodo spomnili na nenavadno zgodbo, ko je leta 1989 pes v bolnišnici v Angliji nekemu pacientu posvečal nenavadno pozornost: nenehno je vohal njegovo kožo. Pacientu so kmalu diagnosticirali maligni melanom. Ugotovili so, da je pes s svojim izostrenim vohom zaznal nekaj, česar človeško oko ne more. V zadnjem desetletju pse urimo za zaznavanje raka, epileptičnih napadov in diabetesa ter celo za bolezni rastlin.

V zadnji septembrski oddaji, ki bo na sporedu 26. septembra, pa se bodo ustvarjalci posvetili aluminiju, ki bo, kot kaže, kovina prihodnosti.

Vse pretekle epizode oddaje Ugriznimo znanost so še vedno skrbno shranjene v naši aplikaciji RTV 365. Razburljiva in zanimiva znanstvena spoznanja in odkritja vas čakajo na povezavi TUKAJ.

AH, TA LETA: 14. september ob 17.15 na TV SLO 1

Helena Pirc in Nina Cijan. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Helena Pirc in Nina Cijan. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

V novi (grafični) preobleki se na prvi program Televizije Slovenija vrača tudi redna sobotna oddaja Ah, ta leta!, ki povezuje različne generacije, slavi njihove dosežke in ustvarjalnost ter se sooča z različnimi izzivi, ki nam jih prinaša življenje. Izkušnje in modrost starejše generacije namreč navdihujejo mlajše rodove, mlajši pa so s svojo energijo in novimi idejami pomembna spodbuda za starejše. Voditeljica Helena Pirc bo s številnimi zanimivimi gosti v studiu in pisano množico navdihujočih sogovornikov s terena odstirala različne teme, kot so kompleksnost medčloveških odnosov, ohranjanje naravne in ljudske dediščine, negovanje medkulturnega dialoga in vrednot v naši družbi … Torej teme, ki nas vse povezujejo in se lažje razrešujejo v medgeneracijskem sodelovanju in razumevanju.

V prvi septembrski oddaji so se ustvarjalci oddaje podali v Rogatec, kjer bodo predstavili bogato kulturno in zgodovinsko dediščino dvorca Strmol in v Muzeju stavbne dediščine podoživeli utrip življenja ljudi pred 200 leti. Sledila bo oddaja, ki bo poudarila pomen izobraževanja starejših, grajenja novih karier v zrelih letih in njihovega aktivnega vključevanja v družbo. Zatem se bodo poglobili v pomen in bogastvo različnih jezikov in kultur, sledila bo tema o tem, kako se soočamo s spremembami v življenju: s tistimi, ki nas doletijo, in s tistimi, za katere se sami odločimo … ter številne druge.

V rubriki Ah, ta splet! se bodo gledalci z voditeljico Nino Cijan podali tudi v digitalni svet – z gosti bo voditeljica predstavljala nove uporabne spletne vsebine, načine uporabe različnih spletnih aplikacij in tehnologij.

Z mesecem novembrom pa bodo ustvarjalci oddajo obogatili še z zabavnim in poučnim kvizom (Spo)znanje generacij, v katerem se bosta vsakokrat soočila predstavnika dveh generaciji in »preverila« svoje znanje s področja popularne kulture, kulturne dediščine, uporabe jezika, digitalnosti … Ob spremljanju kviza bodo lahko svoje znanje prevetrili tudi gledalci!

Če ste zamudili katero od preteklih epizod oddaje Ah, ta leta! ali pa bi si želeli kakšno ponovno ogledati, vas vabimo, da obiščete aplikacijo RTV 365.

SLOVENSKI MAGAZIN: 17. september ob 17.25 na TV SLO 1

V prvi oddaji (17. september) bodo gledalci spoznali priznanega fotografa Klavdija Slubana, oblikovalko Petro Jerič, ustvarjalci oddaje so obiskali Vorančevo domačijo, odkrili zanimivo rastlino rumeni sleč, na koncu pa so se sprehodili še po slikoviti soteski Vintgar.
Magazinska oddaja Slovenski magazin je pripravljena v dveh različicah – v nemškem in italijanskem jeziku. Nemška različica se predvaja na TV SLO 1 in na 3SAT. TV Koper/Capodistria predvaja Slovenski magazin v italijanskem jeziku.

Če ste zamudili katero od preteklih epizod oddaje Slovenski magazin ali pa bi si želeli kakšno ponovno ogledati, vas vabimo, da obiščete aplikacijo RTV 365.