Dober mesec dni pred referendumom o drugem bloku Jedrske elektrarne Krško bomo na RTV Slovenija v četrtek, 17. oktobra, pripravili tematski dan Prihodnost jedrske energije. Skozi ves dan bomo v naših radijskih in televizijskih programih obravnavali ključna vprašanja, povezana s to tematiko, in poskrbeli, da bodo naši gledalci, poslušalci in spletni uporabniki prejeli odgovore na svoja vprašanja. Naš cilj je zagotoviti objektivne in celovite informacije, ki bodo prispevale k boljši osveščenosti pred pomembnim odločanjem o prihodnosti slovenske energetike.

Radio Slovenija

Na Prvem bodo v jutranji oddaji Ob osmih gostili Leona Cizlja, vodjo Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan in profesorja na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, in Jureta Vetrška (Eko krog). Nato bodo dopoldne osvetlili tudi hrvaški pogled na morebitno širitev JEK-a in se javili s terena v Krškem.

V oddaji Studio ob 17.00 se bo voditeljica Erna Strniša s strokovnjaki, predstavniki civilne družbe in političnimi odločevalci pogovarjala o tem, v čem so prednosti in slabosti jedrske energije, ali Slovenija nujno potrebuje še en večji proizvodni vir, kakšna bo cena projekta in elektrike iz novega bloka, kako preprečiti velikanske podražitve, ki smo jim priča drugod po Evropi. Kje je trenutno umeščanje novega bloka v prostor in kakšne korake ob morebitnem referendumskem »da« načrtuje politika. O tem bodo govorili s pristojnimi, pa tudi z zagovorniki alternativnega scenarija. V oddaji bo s svojimi vprašanji lahko sodelovalo tudi občinstvo. Videoprenos Studia ob sedemnajstih bo na rtvslo.si.

Na Valu 202 bo Maja Ratej opoldne v oddaji Frekvenca X predstavila reportažo iz Nuklearne elektrarne Krško, Jan Grilc pa bo na to temo pripravil oddajo Zelena luč, kjer bodo z gosti ob 10:45 govorili o vplivu elektrifikacije prometa na slovensko elektroenergetsko omrežje in se vprašali, kako zagotoviti zadostno količino energije in prilagajati delovanje omrežja.

Televizija Slovenija

Na Televiziji Sloveniji bodo tematiko z vsestranskimi informacijami, prispevki in oglašanji novinarjev spremljali v vseh dnevno-informativnih oddajah. Že v Jutranjih poročilih se bo iz Krškega oglasila dopisnica Enisa Brizani, v Slovenski kroniki bodo objavili daljšo reportažo iz Krškega in dali besedo domačinom. Ob 20. uri pa bo na sporedu posebna, razširjena in daljša oddaja Tarča, v kateri bo voditeljica Erika Žnidaršič soočili različne poglede o jedrski prihodnosti Slovenije – v studiu bo prisotna tudi zainteresirana javnost, odgovorili pa bodo tudi na najpogostejše dileme, ki jih zainteresirana javnost lahko posreduje preko spletnega portala MMC. Po Tarči bomo z Rosvito Pesek v Odmevih, ki se bodo začeli izjemoma ob 22.20, postavili piko na i celodnevni razpravi.

rtvslo.si

Na spletni strani www.rtvslo.si bodo cel dan v ospredju vsebine, povezane z jedrsko energijo. Novinarji MMC-ja so pri strokovnjakih poiskali odgovore na številna vprašanja, ki so jih v preteklem tednu poslali uporabniki.

Na spletni strani bodo lahko spremljali tudi videoprenos oddaj Studio ob 17.00 in Tarča ter prebrali povzetke oddaj. Uporabniki lahko vse vsebine, povezane z referendumsko tematiko, spremljajo na posebni spletni strani.